Ivo Barišič kot ga. Smith v predstavi Plešasta pevka Eugèna Ionesca, ki jo je na oder postavil Vito Taufer. Foto: SNG Nova Gorica
Ivo Barišič kot ga. Smith v predstavi Plešasta pevka Eugèna Ionesca, ki jo je na oder postavil Vito Taufer. Foto: SNG Nova Gorica

Gledališča so zaprta, a ne mirujejo. Igralci SNG-ja Nova Gorica berejo pravljice, posnetke pa gledališče objavlja na svojih družbenih omrežjih.

Umetniški vodja Marko Bratuš razlaga: "Drugi del pa je to, da smo se odločili odpreti svoj arhiv in na spletu ponujamo ogled predstav, da se pogledati denimo znamenito Plešasto pevko. Je pa res, da je srž našega udejstvovanja prav to, da so gledalci in igralci v istem prostoru v istem času, kjer se zgodi čarovnija. Tako da je to res neki slab približek tega, kar lahko gledališče ponuja."

Sorodna novica Drama od doma, gledališče na spletišče, teater s kavča: priložnost, da podoživite gledališke hite

Na gledalce ni pozabilo niti Gledališče Koper, pravi koordinator in organizator kulturnih programov Matej Sukič. "Že prvi dan karantene smo začeli projekt Gledališče je doma, ki poteka na naši strani na Facebooku. Ljubitelji gledališča tam vsak dan najdejo nagradna vprašanja, ob sredah in nedeljah pripravljamo pravljice za zajtrk, kosilo in večerjo." Ob sobotah ob 10.30 imajo v živo skok v pravljico z Igorjem Štamulakom, ob torkih pa Gregor Geč pripoveduje zgodbe o človekovem najboljšem prijatelju.

Poleg tega pripravljajo humorne intervjuje z gledališkimi liki in bralne uprizoritve, na spletni strani pa objavljajo posnetke nekaterih predstav.

Več književnikov na družbenih omrežjih v živo bere svoja dela. Med njimi je tudi goriški pesnik David Bandelli. Videopoezija je po njegovem mnenju v tem času pomembna: "Z njo vzdržujemo stike, omogoča nam močnejšo refleksijo tega, kar se trenutno dogaja. Nekateri so sami, drugi so v stiskah, poezija pa nudi beg in rešitev. Tako se povezujemo in kulturi omogočamo, da ne spi."