20.500.12556/RUNG-1965
Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’
V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo
leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu
grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi
s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V
svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in
pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih
grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic,
vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob
času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala
od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih
kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja.
Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve
največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile
statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra
frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na
spremljane parametre.
In the wine district of Dolenjska, the grape variety ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.)
was subjected to vineyard treatments, such as pre-flowering leaf removal and cluster
thinning at vèrasion as well as being compared to a control. Grapes were sampled at
three stages, a week before harvest, at harvest and a week after harvest. Contents of total
soluble solids, total titratable acids and pH value were determined in fresh grape juice.
The content and profile of anthocyanins was determined by high performance liquid
chromatography. Cluster thinning at vèraison resulted in a statistically significant higher
average in: berry skin mass, content of total soluble solids and PH value in comparison
to pre-flowering leaf removal at harvest time and a week after. Control did not
statistically differ from cluster thinning at those sampling dates. The average grape mass
and content of total titratable acids were not statistically different between treatments at
each of the sampling dates. The average content of total monomeric anthocyanins in
grapes was at harvest, the highest in treatment of cluster thinning at vèraison, however
differences between treatments were not statistically significant. Malvidin 3-glucoside
was the most representative anthocyanin in ‘Modra frankinja’ grapes. It was found that
there was a lower content of acylates than coumarates. Regarding the investigated
parameters, cluster thinning at vèraison had the most positive impact on improved grape
quality.
‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.)
odstranjevanje listov pred fazo
cvetenja
redčenje grozdja v fazi vèraison
antociani
profil antocianov.
‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.)
pre-flowering leaf removal
cluster
thinning at vèraison
anthocyanins
profile of anthocyanins.
true
true
false
Slovenski jezik
Angleški jezik
Diplomsko delo/naloga
2015-08-30 08:39:47
2015-09-15 12:08:38
2023-06-09 03:15:05
0000-00-00 00:00:00
2015
0
Nova Gorica
0
0000-00-00
NiDoloceno
NiDoloceno
NiDoloceno
0000-00-00
0000-00-00
0000-00-00
4025339
URN:SI:UNG:REP:KGS7LFCI
Ana_Marija_Tomse.pdf
Ana_Marija_Tomse.pdf
1
21E3D6FA94EA6DCF019B9EB76C3251AC
3869eda3e6caca5e7f8369b35b46c96fc508c99e6f3015bae0cbb0cf37fc7be2
d7c01ec2-05cd-11ee-9c48-5ef991fed68f
https://repozitorij.ung.si/Dokument.php?lang=slv&id=3146
Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo
0
0
0