20.500.12556/RUNG-4507-1dae315a-699e-c933-4e0c-29492cb857a8
Analiza kakovostne in ekonomske upravičenosti vpeljave tehnološkega postopka predfermentativne maceracije v predelavi grozdja sorte 'Refošk'
Technological and economic analysisTechnological and economic analysis of implementation cold prefermentative maceration in vinification procedure of 'Refošk' variety of implementation cold prefermentative maceration in vinification procedure of 'Refošk' (Vitis vinifera L.) variety
V magistrskem delu smo obravnavali kakovostno in ekonomsko upravičenost vpeljave tehnološkega postopka hladne predfermentativne maceracije, s katerim smo želeli izboljšati predvsem barvne in aromatične lastnosti vina 'Refošk'. Najprej smo razložili pomen investicij in metode, s katerimi investicije ocenjujemo. V praktičnem poskusu smo pridelali vino po postopku hladne predfermentativne maceracije (HPM), za primerjavo pa smo vino pridelali še po postopku klasične fermentativne maceracije (FM) in fermentativne maceracije pri višji temperaturi (FMVT). V pridelanih vinih smo določali skupne polifenole, skupne in posamezne antocianine, barvo vina ter izvedli senzorično analizo. V ekonomskem delu smo ugotovili, kako bi investicijo financirali, in definirali lastno ceno. S pragom rentabilnosti smo predvideli smotrno prodajno ceno ter z metodami denarnih tokov in sedanje vrednosti ugotovili, da bi se nam investicija povrnila v devetem letu poslovanja. Rezultati kažejo, da je hladna predfermentativna maceracija vplivala na značilno večjo vsebnost skupnih polifenolov, medtem ko smo opazili značilno večjo vsebnost skupnih antocianinov pri FM in FMVT. Uporabljeni tehnološki postopki niso pokazali značilnega vpliva na povečanje vsebnosti posameznih antocianinov, malvidin-3-glukozida ter intenzitete in tona barve vina. Vino, pridelano po postopku HPM, je v primerjavi s FM in FMVT vini na senzorični analizi in testu všečnosti doseglo najmanj točk.
ANALIZA KAKOVOSTNE IN EKONOMSKE UPRAVIČENOSTI VPELJAVE TEHNOLOŠKEGA POSTOPKA
PREDFERMENTATIVNE MACERACIJE V PREDELAVI GROZDJA SORTE 'REFOŠK'
MAGISTRSKO DELO
Marko Benčina
Mentorja: doc. dr. Melita Sternad Lemut, dr. Jan Reščič
Nova Gorica, 2019
ZAHVALA
Iskreno se zahvaljujem vsem, ki ste mi kakorkoli pomagali pri opravljanju teoretskega, eksperimentalnega in analitskega dela magistrske naloge, še posebej dr. Janu Reščiču in Jeleni Topić Božič, mag. ind. farm., za njuno potrpežljivost in pomoč pri laboratorijskem in analitskem delu.
Posebna zahvala tudi mentorici doc. dr. Meliti Sternad Lemut, univ. dipl. inž. živ. tehnol. In somentorju Silvestru Vončini, univ dipl. ekon. za pomoč pri pisanju ekonomskega dela naloge.
Brez Vas ne bi uspelo!
NASLOV
Analiza kakovostne in ekonomske upravičenosti vpeljave tehnološkega postopka predfermentativne maceracije v predelavi grozdja sorte 'Refošk'
IZVLEČEK
V magistrskem delu smo obravnavali kakovostno in ekonomsko upravičenost vpeljave tehnološkega postopka hladne predfermentativne maceracije, s katerim smo želeli izboljšati predvsem barvne in aromatične lastnosti vina 'Refošk'. Najprej smo razložili pomen investicij in metode, s katerimi investicije ocenjujemo. V praktičnem poskusu smo pridelali vino po postopku hladne predfermentativne maceracije (HPM), za primerjavo pa smo vino pridelali še po postopku klasične fermentativne maceracije (FM) in fermentativne maceracije pri višji temperaturi (FMVT). V pridelanih vinih smo določali skupne polifenole, skupne in posamezne antocianine, barvo vina ter izvedli senzorično analizo. V ekonomskem delu smo ugotovili, kako bi investicijo financirali, in definirali lastno ceno. S pragom rentabilnosti smo predvideli smotrno prodajno ceno ter z metodami denarnih tokov in sedanje vrednosti ugotovili, da bi se nam investicija povrnila v devetem letu poslovanja. Rezultati kažejo, da je hladna predfermentativna maceracija vplivala na značilno večjo vsebnost skupnih polifenolov, medtem ko smo opazili značilno večjo vsebnost skupnih antocianinov pri FM in FMVT. Uporabljeni tehnološki postopki niso pokazali značilnega vpliva na povečanje vsebnosti posameznih antocianinov, malvidin-3-glukozida ter intenzitete in tona barve vina. Vino, pridelano po postopku HPM, je v primerjavi s FM in FMVT vini na senzorični analizi in testu všečnosti doseglo najmanj točk. Na podlagi dosežene kakovosti in ekonomskih ocen smo sklenili, da bi bila investicija v postopek HPM v proučevanem letu ekonomsko manj upravičena.
The master thesis studies the quality and economic viability of the introduction of the technological process of cold prefermentative maceration, with which we wanted to improve the color and aromatic characteristics of the Refošk wine. Firstly, we explained the importance of investments and the methods by which investments are evaluated. In a practical experiment, we made wine by the method of cold prefermentative maceration (HPM), and for comparison, the wine was produced by the method of classical fermentative maceration (FM) and fermentative maceration at a higher temperature (FMVT). In the produced wines we determined the total polyphenols, total and individual anthocyanins, wine colour and performed the sensory analysis. In the economic part we found out how to finance the investment and define its own price. With the profitability threshold, we predicted a reasonable selling price, and with the methods of cash flows and present value, we found out that the investment would be repaid in nineth year of economic period. The results show that cold prefermentative maceration significantly increased the content of total polyphenols, while significantly higher total anthocyanins were observed at FM and FMVT. The used technological processes did not show any significant effect on the increase in the content of individual anthocyanins, malvidin-3-glucoside, and the intensity and hue of the wine colour. Wine produced by the HPM procedure compared to the FM and FMVT wines, achieved least points on the sensory analysis and the preference test. We concluded that, considering the qualitative results and economic estimates, the investment in the HPM process in the studied year would be economically less justified.
Investicija
vrednotenje investicij
lastna cena
hladna predfermentativna maceracija
antocianini
barva vina
Vitis vinifera L. cv. 'Refošk'
Investment
investment assessment
own price
cold prefermentation maceration
anthocyanins
wine colour
Vitis vinifera L. cv. 'Refošk'
true
true
false
Slovenski jezik
Angleški jezik
Magistrsko delo/naloga
2019-05-06 06:13:15
2019-05-23 10:18:42
2023-06-13 14:27:23
0000-00-00 00:00:00
2019
0
Nova Gorica
0
0000-00-00
NiDoloceno
NiDoloceno
NiDoloceno
0000-00-00
0000-00-00
0000-00-00
5390075
URN:SI:UNG:REP:7LEXY5KS
Marko_Bencina.pdf
Marko_Bencina.pdf
1
CE8074946F4299CC0690404138403A04
ee9b34fbf9458b34971cc454448509c313a03defac9c9121689dba6f82671097
7707e524-05ce-11ee-9c48-5ef991fed68f
https://repozitorij.ung.si/Dokument.php?lang=slv&id=18211
Poslovno-tehniška fakulteta
0
0
0