Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 7 / 7
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Poglobljeno sodelovanje med BC Naklo in KGZ Sloga
Drago Papler, 2022, popular article

Keywords: lokalna oskrba, hrana, kmetijstvo, zadružništvo, podjetništvo, izobraževanje
Published in RUNG: 04.01.2024; Views: 453; Downloads: 0
This document has many files! More...

2.
Predlog marketinškega načrta za obogatitev ponudbe vinske turistične destinacije : diplomski seminar
Johana Radojević, 2022, research project (high school)

Keywords: naravna vina, sprostitev v naravi, aktiven oddih, domača hrana
Published in RUNG: 17.11.2023; Views: 515; Downloads: 0
This document has many files! More...

3.
Mogućnosti proizvodnje biovodika iz otpadne hrane
Romana Marinšek-Logar, Maša Vodovnik, Petra Muri, Gregor Drago Zupančič, Mario Panjicko, 2019, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Keywords: otpadna hrana, biovodik, anaerobna mikrobna razgradnja
Published in RUNG: 04.03.2020; Views: 3126; Downloads: 0
This document has many files! More...

4.
MOŽNOSTI ZMANJŠANJA ODPADKOV HRANE V SLOVENIJI: PRIMER MLEČNIH IZDELKOV
Boštjan Gerbec, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali problematiko zavržene hrane v Slovenji ter širše. V Sloveniji vsako leto zavržemo 73 kilogramov hrane na prebivalca, podatki zadnjih let pa kažejo na naraščanje teh količin. Polovico zavržene hrane ustvarijo gospodinjstva. Ker je hrana nepogrešljiva za življenje, veliko ljudi pa živi v pomankanju, je takšno stanje zaskrbljujoče in nas kot družbo ne prikazuje v najboljši luči. Pri razumevanju problema in pri iskanju rešitev smo poleg pregleda zakonodaje in znanstvene literature izvedeli tudi raziskavo na primeru mlečnih izdelkov. Uporabili smo tri raziskovalne pristope: anketo, intervju ter eksperiment s preizkusom izdelka. Ugotovili smo, da je literatura v večini dostopna le v obliki znanstvenih člankov in študij, prav tako še do nedavnega ni bilo sistematičnega zbiranja in vodenja evidenc o količinah zavržene hrane. V nalogi smo predlagali ukrepe in načine, kako bi lahko zmanjšali količino zavržene hrane, in izpostavili velik pomen tega, da vsak posameznik začne pri sebi. Ustrezno je treba nakupovati hrano, planirati obroke ter hrano tudi pravilno shranjevati. V nalogi smo tudi predstavili različne primere dobrih praks, ki prav tako pomagajo zmanjševati količino zavržene hrane, bodisi v Sloveniji bodisi v tujini. V nalogi smo potrdili hipotezo, ki smo jo izpostavili na začetku, da se lahko količina zavržene hrane v Slovenji zmanjša. Potrošniki lahko na to neposredno vplivamo v domačih gospodinjstvih. S spremembami nakupovalnih navad pa lahko v določeni meri vplivamo tudi na trgovce in na njihovo ponudbo živil. Na problem hrane, ki se izgublja v proizvodnem in distribucijskem delu življenjskega cikla, pa v širšem smislu lahko vplivajo tako vlade vseh držav kot tudi mednarodna skupnost.
Keywords: zavržena hrana, zakonodaja, gospodinjstva, primer zavrženih mlečnih izdelkov, zmanjševanje odpadne hrane z ozaveščanjem, zmanjševanje odpadne hrane z državnimi politikami
Published in RUNG: 14.09.2018; Views: 4434; Downloads: 182
.pdf Full text (1,96 MB)

5.
The presence of contaminants in food in Slovenia before and after joining the European Union
Romana Tomše, 2012, master's thesis

Keywords: onesnaževanje, hrana, pesticidi, kontrola, vzorčenje, magistrske naloge
Published in RUNG: 15.10.2013; Views: 5167; Downloads: 387
URL Link to full text
This document has many files! More...

6.
Estimation of thermal sensitivity of different species within the genus Daphnia
Franja Pajk, 2011, doctoral dissertation

Keywords: stoječe vode, zooplankton, temperaturna občutljivost, presnova, hrana, lipidi, rast, razmnoževanje
Published in RUNG: 15.10.2013; Views: 6181; Downloads: 409
URL Link to full text
This document has many files! More...

7.
Development of methods for immunodetection of food alergens
Ana Čevdek, 2010, doctoral dissertation

Keywords: alergeni, hrana, metode dokazovanja, FIA-ELISA-TLS, spektrometrija, disertacije
Published in RUNG: 15.10.2013; Views: 5545; Downloads: 376
URL Link to full text
This document has many files! More...

Search done in 0.04 sec.
Back to top