Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 11
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
Določanje nizkih koncentracij acetamiprida v ekotoksikoloških matriksih ter ugotavljanje njegove strupenosti za kopenske enakonožne rake vrste Porcellio scaber (Isopoda, Crustacea)
Ana Kete, 2007, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...diplomske naloge, acetamiprid, Porcellio scaber, prehranjevalni parametri, HPLC-TLS, ...
Keywords: diplomske naloge, acetamiprid, Porcellio scaber, prehranjevalni parametri, HPLC-TLS
Published: 15.10.2013; Views: 3014; Downloads: 232
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

2.
Večparametrski model za vrednotenje strešnih kritin
Sandi Marinič, 2012, master's thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...odločanje, model vrednotenja, strešne kritine, DEXi, kvalitativni parametri, ...
Keywords: magistrske naloge, večparametrsko odločanje, model vrednotenja, strešne kritine, DEXi, kvalitativni parametri
Published: 15.10.2013; Views: 2783; Downloads: 313
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

3.
Modeliranje, vrednotenje in izbira variant razsvetljave zunanjega okolja
Jani Koncut, 2013, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...javna razsvetljava, osvetljenost, svetila, ceste, parametri, diplomske naloge, ...
Keywords: javna razsvetljava, osvetljenost, svetila, ceste, parametri, diplomske naloge
Published: 15.10.2013; Views: 2809; Downloads: 251
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

4.
Development of methodology for the evaluation of antimicrobial activity of prepared TiO[sub]2 photocatalytic films
Urška Žvab, 2014, doctoral dissertation

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...fotokatalitske prevleke, antimikrobna aktivnost, testni parametri, testi v mikroploščici, testi s pretočno citometrijo,...
Keywords: fotokatalitske prevleke, antimikrobna aktivnost, testni parametri, testi v mikroploščici, testi s pretočno citometrijo, disertacije
Published: 22.01.2015; Views: 2530; Downloads: 103
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

5.
ANALIZA EKSPLOZIVNOSTI IN DOLOČITEV VARNOSTNIH UKREPOV PRI PROIZVODNJI ALUMINIJEVEGA PRAHU
Janez Balantič, 2017, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo obravnava stanje na področju prašnih eksplozij v svetu. Na začetku so opisani prvi znanstveni pristopi k tej problematiki z navedbo statističnih podatkov, ki jim sledi opis znanstvenih teorij nastanka eksplozije. Zatem sledi predstavitev teoretičnih in zakonodajnih načinov za preprečitev eksplozije. Prikazana so doslej znana dejstva in različne teorije o vplivih aluminija na okolje in človeško telo. Pojasnjena je nevarnost eksplozije aluminijevih prahov ter podani napotki za varno in zdravo delo v eksplozijsko roženih prostorih. V eksperimentalnem delu smo določili osnovne karakteristike in lastnosti izbranih treh vzorcev Al prahu (dva prahova in zdrob), ki se proizvajajo. Vzorcem smo določili velikost in porazdelitev velikosti delcev, specifično površino delcev in termične lastnosti s termično analizo (TG/DTA). Obliko delcev vzorcev Al prahu smo določili z vrstično elektronsko mikroskopijo (SEM). Sledila je določitev minimalne vžigne energije MVE in maksimalnega eksplozijskega tlaka (pmax), maksimalne hitrosti rasti tlaka pri eksploziji (Δp/Δt)max ter izračun deflagracijskega indeksa prahu (Kst). Iz rezultatov analiz smo potrdili hipotezo, da so manjši delci eksplozijsko bolj občutljivi in popolneje izgorevajo ter kot taki pomenijo večje tveganje za nastanek prašne eksplozije. Ugotovili smo tudi, da so Al prahu z manjšimi delci dodani dodatki za zmanjšanje občutljivosti. Za konec smo dobljene rezultate primerjali z dostopnimi literaturnimi navedbami in ugotovili, da so odstopanja prevelika za varno uporabo. Zato je zaradi zagotavljanja zadostne varnosti pred načrtovanjem in delom priporočljivo določiti vsaj velikost in porazdelitev velikosti prašnih delcev. Ta podatek nam namreč omogoči, da v večini literature med kopico podatkov najdemo približno ustrezen vzorec. Seveda pa je potrebno za večjo verjetnost še bolje okarakterizirati vzorce in izvesti še več preizkusov, kar smo v našem primeru tudi izvedli. Vsaka eksplozija poleg takojšnjih vplivov na ljudeh in okolju pusti tudi dolgotrajne posledice, ki jih z današnjim stanjem tehnike in meritvami niti ne opazujemo in reguliramo. Zato velja, da je najboljši način preprečitve negativnih vplivov eksplozije onemogočanje pogojev za njen nastanek.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...aluminijev prah, prašna eksplozija, eksplozijski parametri, varnostni ukrepi pri proizvodnji aluminijevega prahu, vpliv...
Keywords: aluminijev prah, prašna eksplozija, eksplozijski parametri, varnostni ukrepi pri proizvodnji aluminijevega prahu, vpliv aluminija na okolje in človeka
Published: 04.09.2017; Views: 2358; Downloads: 146
.pdf Fulltext (7,48 MB)

6.
VPLIV ODTRANJEVANJA LISTOV IN UPORABE MREŽ ZA ZAŠČITO PRED PTIČI NA KOLIČINO PRIDELKA TER KAKOVOSTNE PARAMETRE GROZDJA IN VINA SORTE SAUVIGNONASSE (VITIS VINIFERA L.)
Aljaž Namar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež za zaščito pred ptiči sta pogosto uporabljeni vinogradniški strategiji, ki vplivata na mikroklimatske pogoje v grmu vinske trte ter posledično na količinske in kakovostne parametre pridelka. V okviru diplomskega dela smo v vinogradu sorte 'Sauvignonasse' v Pristavem (Brda), po načelu naključne razporeditve blokov trt, zastavili primerjavo med petimi ukrepi: UNT (brez tretiranja), ELR (razlistanje pred cvetenjem), LLR (razlistanje po cvetenju), REN (razlistanje po cvetenju in senčenje z rdečimi mrežami) ter BKN (razlistanje po cvetenju in senčenje s črnimi mrežami). Tekom dozorevanja smo v odvisnosti od ukrepa spremljali osnovne kakovostne, ob trgatvi pa tudi količinske parametre pridelka. Grozdje smo ločeno vinificirali in v vinih določili osnovne kakovostne parametre, vsebnost hlapnih tiolov ter opravili senzorično analizo. Z obravnavanimi ukrepi smo le v manjši meri vplivali na kakovostne parametre grozdja, medtem, ko smo, predvsem z ukrepom ELR, pomembneje vplivali na količino pridelka in težo grozdov. V vinih smo (v korist obravnavanjem ELR, LLR in REN) opazili razlike v koncentracijah sladkorja prostega ekstrakta, poleg različnih trendov vsebnosti skupnih titracijskih kislin pa smo z ukrepi povzročili tudi nekaj razlik v vsebnostih posameznih kislin (vinska, jabolčna) ter skupnih hlapnih kislin. V primerjavi s kontrolo smo opazili povečanje vsebnosti 4MMP pri obravnavnjih BKN in ELR ter povečanje 3MH pri LLR, BKN in REN. Natančnejši pregled povzročenih sprememb in rezultatov (enoletnih) primerjav je nakazal, da učinki na opazovane parametre niso tako preprosti in linearni, da bi omogočili sistematično optimizacijo oz. da so medsebojni vplivi različnih kombinacij vinogradniških strategij na parametre grozdja kompleksni ter jih moramo uvajati nadvse previdno.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli....
Keywords: 'Sauvignonasse' (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov v območju grozdov, mreže za zaščito pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli.
Published: 06.03.2018; Views: 2186; Downloads: 136
.pdf Fulltext (1,12 MB)

7.
Vpliv različnih bentonitov na senzorične in kemijske lastnosti vina sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.)
Uroš Špacapan, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Pomemben dejavnik pri kakovosti vina ter posledično tudi pri uspešni prodaji je stabilnost vina v steklenici, kajti v nasprotnem primeru pride do slabega ugleda vinarja in tudi zavračanja proizvoda na trgu. Beljakovinsko stabilnost vina lahko dosežemo na več načinov, ki pa so odvisni od same tehnologije in tudi trendov na vinskem trgu. V sklopu diplomske naloge smo preučevali vpliv uporabe štirih različnih bentonitov na kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno dostopnimi bentoniti in stekleničena vina kemijsko ter senzorično ovrednotili. Poleg določanja osnovnih kemijskih parametrov smo spektrofotometrično določili vsebnost skupnih fenolov in barve vina. S pomočjo encimskih kitov smo določili tudi vsebnost vinske, jabolčne in mlečne kisline v stekleničenih vinih. Rezultati našega poskusa kažejo, da je uporaba različnih bentonitov vplivala tako na kemijske kot tudi na senzorične lastnosti vina. V vinih tretiranih z bentonitom smo zaznali rahel trend nižjih vsebnosti alkohola ter skupnih titrabilnih in hlapnih kislin. Obenem pa smo zaznali tudi trende povečanja parametrov, kot je barva vina (absorbanca pri 420 nm) in vsebnosti skupnih fenolov primerjavi s kontrolnim – netretiranim vzorcem. Senzorična ocena tretiranih vin je nakazala trend siromašenja sadnih not pri vseh uporabljenih bentonitih, v določenih primerih pa, nasprotno, pozitivne vplive na zaznane cvetlične in rastlinske note. Rezultati so tako pokazali, da vrsta bentonita različno vpliva na senzorične lastnosti vina Rebula.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina...
Keywords: vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina
Published: 13.02.2018; Views: 2191; Downloads: 142
.pdf Fulltext (1,62 MB)

8.
NAČRTOVANJE LASERSKEGA VARJENJA PRI PROIZVODNJI ROTORSKEGA MAGNETA
Dušan Kuštrin, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali razvoj tehnologije laserskega varjenja pri industrijski izdelavi enkapsulacije rotorskega magneta. Zaščita magneta je izvedena v obliki dveh srajčk iz nerjavne pločevine, ki sta neprodušno zavarjeni z laserskim varom. Postopek izbire ustrezne tehnologije zahteva ustrezno izbiro materialov in opreme, optimizacijo zasnove in projektiranja, konča pa se z ustrezno predpripravo sestavnih delov in vpenjalnih naprav. Praktični del magistrskega dela prikazuje izdelavo enkapsulacije rotorskega magneta, kjer z uporabo osvojenih teoretičnih osnov izdelamo konstrukcijo izdelka ter vpenjalnih naprav ter funkcionalne prototipe rotorja. Razvijemo primerne varilne parametre, ki zagotavljajo enakomerno prevaritev vara po celotnem obodu. Kakovost opravljenega varjenja preverimo z metalografsko analizo na prerezu enkapsuliranega magneta, s testom tesnosti s helijem ter temperaturnim testom. Do končnih rezultatov, ki so primerni za nadaljnji razvoj pridemo po treh serijah različnih vzorcev. Varilni parametri, razviti v tretji seriji vzorcev, kjer smo optimirali moč in čas varjenja za vsak var posebej, zagotavljajo kakovostno prevaritev skozi obe pločevini, obenem pa optimalen pretok zaščitnega plina zagotavlja primerno kakovost vara po površini in v notranjosti. Uspešno testirani vzorci izdelani z optimiranimi parametri tretje serije in izkušnje pri izdelavi prototipov bodo izhodišče za razvoj tehnologije serijske izdelave rotorja, ki se bo predvidoma začela leta 2021. Razvita tehnološka rešitev zaščite magneta je uporabna tudi za druge aplikacije rotorjev in za podjetje predstavlja nova znanja in rešitve, ki jih lahko ponudi trgu.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...pridemo po treh serijah različnih vzorcev. Varilni parametri, razviti v tretji seriji vzorcev, kjer...
Keywords: lasersko varjenje, metalografska analiza, rotorski magnet, nerjavno jeklo, varilni parametri, laserski izvor, zaščitni plin, Trumpf, AdBlue, črpalka, srajčka, helij
Published: 23.10.2018; Views: 1704; Downloads: 86
.pdf Fulltext (4,15 MB)

9.
Vpliv klasične maceracije in maceracije celega grozdja na kemijske in senzorične lastnosti vina Modri pinot
Margareta Lavrenčič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Maceracija grozdja je ključna tehnološka faza pri pridelavi rdečih vin. Na podlagi znanja, tehnologije in izkušenj ima ta tehnološki postopek velik vpliv na končno kakovost vina. V diplomski nalogi smo preučevali vpliv klasične maceracije in maceracije celega grozdja na kemijske in senzorične lastnosti vina modri pinot. Na podlagi različnih analiz smo določali: prosto žveplo, alkohol, skupne kisline, intenziteto in ton barve, skupne antociane, skupne fenole ter izvedli senzorično analizo. Rezultati našega poskusa kažejo, da maceracija celega grozdja daje vino z manjšo vsebnostjo skupnih kislin v primerjavi s klasično maceracijo. Manjša vsebnost skupnih kislin v vinu pri maceraciji s pecljevino se izraţa tudi z značilno višjim pH-jem vina. Vino maceracije s pecljevino je večji porabnik žvepla, vsebuje bistveno več skupnih fenolov in posledično imamo tudi večjo intenziteto barve, ki pa se pri vinu modri pinot izraža v večji rumeno-rjavih tonov barve. Senzorična analiza je potrdila kemijske analize barve, pokazala, da maceracija celega grozdja v osnovi daje nekoliko manj sadna vina, vendar s poudarjeno noto temnega sadja, zelenih not in začimb. Vino maceracije celega grozdja je bilo boljše sprejeto, saj je imelo prijetnejšo kislino in je bilo taninsko bolj uglajeno.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...vinifera L. 'Modri pinot', maceracija, peceljevina, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina...
Keywords: Vino, Vitis vinifera L. 'Modri pinot', maceracija, peceljevina, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina
Published: 26.07.2019; Views: 1125; Downloads: 81
.pdf Fulltext (1,09 MB)

10.
VPLIV SONČNEGA OŽIGA IN DEHIDRACIJE GROZDJA V POZNEM DOZOREVANJU NA KAKOVOST GROZDJA (Vitis vinifera L.) IN VINA SORTE 'BARBERA'
Kristina Cotič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Venenje ali dehidracija grozdja opisuje nepovratno in progresivno izgubo vode v grozdni jagodi, opisuje izgubo vode iz parenhimskih celic v mesu jagode. Spremembe zaradi dehidracije so opazne v velikosti, masi ter zunanjemu izgledu jagode. V diplomskem delu smo želeli preučiti vpliv dehidracije in sončnih ožigov v poznem dozorevanju na nekatere količinske in kakovostne parametre grozdja in vina sorte 'Barbera' (Vitis vinifera L.). Grozdne jagode smo ustrezno razdelili na dve skupini, na dehidrirane in nedehidrirane. Vpliv dehidracije grozdnih jagod na kemične in senzorične parametre smo preučevali z mikro-vinifikacijo v treh ponovitvah. Rezultati našega poskusa kažejo, da dehidracija v poznem dozorevanju vpliva na količino in kakovost grozdja in vina sorte 'Barbera' (Vitis vinifera L.). Ugotovili smo, da je bil primaren vzrok izgube mase jagod dehidracija grozdnih jagod v poznem dozorevanju in ne sončni ožig. Dehidracija jagod je značilno zmanjšala maso svežih jagod, kar je posledično vplivalo na manjši pridelek. Večjo vsebnost topne suhe snovi smo določili v grozdnem soku iz dehidriranih jagod. Prav tako smo v grozdnem soku iz dehidriranih jagod izmerili višje titrabilne kisline. Stopnja alkohola je bila višja v vinih, pridelanih iz dehidriranih jagod. Vina so se razlikovala tudi po vsebnosti skupnih antocianov, ti so bili višji v vinih iz dehidriranih jagod kar sovpada z izmerjenimi podatki o višji vsebnosti skupnih polifenolov v vinu iz dehidriranih jagod. Razlike smo opazili tudi v intenziteti barve vina, katera je bila višja v vinih iz dehidriranih jagod, medtem ko je bil odtenek barve višji v vinih iz nedehidriranih jagod. Senzorična analiza pridelanih vin je pokazala, da so bila vina, pridelana iz dehidriranih jagod, ocenjena kot bolj sadna (rdeče in temno sadje) in manj zelena, čeprav razlike niso bile statistično značilne. Dehidracija grozdnih jagod v poznem dozorevanju je vplivala na pridelek, vsebnost topne suhe snovi in skupnih kislin v grozdju ter značilno vplivala na alkohol in barvne parametre vina. Razlike v senzorični zaznavi so bile manj izrazite.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...vinifera L. 'Barbera', indeks dehidracije, mikro-vinifikacija, kemijski parametri vina, antociani, senzorika vina...
Keywords: dehidracija jagod, sončni ožig, Vitis vinifera L. 'Barbera', indeks dehidracije, mikro-vinifikacija, kemijski parametri vina, antociani, senzorika vina
Published: 14.10.2019; Views: 1312; Downloads: 68
.pdf Fulltext (2,29 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top