Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
KEMIJSKA IN SENZORIČNA ANALIZA TIPIČNIH AROMATIČNIH LASTNOSTI VIN SORTE 'MODRA FRANKINJA'
Urban Hlade, 2023, diplomsko delo

Opis: 'Modra frankinja' (Vitis vinifera L.) je tradicionalna slovenska sorta grozdja, a kljub temu Slovenci o njej nismo dovolj seznanjeni. Tudi ko gledamo širši vinski svet, opazimo, da o tej sorti in njenih značilnostih vemo zelo malo. Po naših podatkih aromatične tipičnosti vin sorte 'Modra frankinja' še niso bile raziskane. Diplomsko delo je prva tovrstna raziskava te sorte. V delu smo želeli raziskati aromatične lastnosti vin te sorte s pomočjo neformalne senzorične analize. Na ta način smo povzeli katere senzorične note so na splošno izrazite pri obravnavani sorti vina. V nadaljevanju smo s kemijsko analizo aromatičnih spojin vzorcev vina to še kemijsko ovrednotili. Pri kemijski analizi smo se osredotočili na štiri skupine spojin, ki po našem mnenju krojijo tipičnost arom vin sorte 'Modra frankinja'. To so: monoterpeni, estri, norizoprenoidi in C6-alkoholi. Rezultati kažejo, da so prav predstavniki skupine terpenov tisti, ki se pojavljajo v največjih koncentracijah v obravnavanih vinih in pomembno krojijo aromatični profil vin 'Modra frankinja'. C13-norizoprenoidi so bili prisotni v večjih koncentracijah pri vzorcih sortnega vina 'Modra frankinja', kot pri vinih 'Modri pinot' ali vinih bordojskih sort. A še vedno vsebnosti C13-norizoprenoidi ostajajo precej manjše od zaznavnih senzoričnih pragov teh spojin.
Ključne besede: Vino, vitis vinifera L. 'Modra frankinja', kemijska analiza, estri, terpeni, norisoprenoidi, C6-alkoholi, plinski kromatograf, GC-MS.
Objavljeno v RUNG: 04.07.2023; Ogledov: 820; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (1,91 MB)

2.
Tipičnost aromatike vina, prodoren pristop : Noč raziskovalcev, Nova Gorica, 24. sep. 2021
Guillaume Antalick, 2021, druga izvedena dela

Objavljeno v RUNG: 27.09.2021; Ogledov: 1325; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Šuklje
2020, intervju

Ključne besede: vinarstvo
Objavljeno v RUNG: 22.09.2021; Ogledov: 1498; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Klimaindikatoren und Weinaroma : predavanje na Forschungstagung - Green Deal Weinbau, 21. jan. 2021, online
Guillaume Antalick, 2021, prispevek na konferenci brez natisa

Objavljeno v RUNG: 22.09.2021; Ogledov: 1282; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
9. festivala modre frankinje : Sevnica, 9. maj 2019
2019, druga izvedena dela

Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 1363; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
8. festival modre frankinje : grad Sevnica, 7. 6. 2018
2018, druga izvedena dela

Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 1318; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
11. ocenjevanje modrih frankinj v Sevnici : 26. maja 2021
2021, druga izvedena dela

Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 1316; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Festival modre frankinje : Sevnica, 4. jun. 2020
2020, druga izvedena dela

Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 1339; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
10.
Berry primary and secondary metabolites in response to sunlight and temperature in the grapevine fruit zone
Alain Deloire, Suzy Y. Rogiers, Guillaume Antalick, Anne Pellegrino, 2020, strokovni članek

Opis: The chemical composition of berries at harvest, which will affect wine styles, is determined by complex physiological processes occurring from set through the fruit’s lifetime to maturity, and this is closely intertwined with environmental and crop management factors. Among those factors, climatic conditions within the fruit zone (i.e. microclimate), such as light and temperature, are well-known to affect the physiology of the fruit at the skin, pulp and seed levels. This article will present the potential of leaf thinning in the bunch zone to modify cluster microclimate and berry composition.
Ključne besede: berry primary metabolites, berry secondary metabolites, fruit zone, sunlight, temperature
Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 1773; Prenosov: 136
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh