Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
VPLIV KOVINSKIH IONOV NA IZGUBO SADNE AROMATIKE MLADIH BELIH VIN
Matic Ferjančič, 2020, diplomsko delo

Opis: Zaradi dejstva, da se kar nekaj slovenskih svežih belih vin že v kratkem obdobju po trgatvi sooča s posledicami netipičnega staranja (ATA), ki se kaže predvsem v hitri izgubi intenzivne sadne aromatike, smo se odločili, da bomo v diplomskem delu raziskali vzroke, ki pripeljejo do tega vedno bolj perečega problema. Ob preučevanju literature, povezane s to tematiko, smo naleteli na podatke, da bi lahko bila izguba intenzivne sadne aromatike (hidroliza estrov) povezana s povečanimi vsebnostmi kovinskih ionov v vinih. Poleg tega smo zasledili tudi raziskave, v katerih raziskovalci dokazujejo, da večja vsebnost antioksidantov v vinih pomaga zaščititi sadne estre. Da bi te informacije preverili, smo se odločili narediti poskus, v katerem smo v različnih obravnavanjih v vino sorte Sauvignon dodali realne količine kovinskih ionov in antioksidantov. Tako pripravljene vzorce smo nato pospešeno starali 50 dni pri 30 °C. Po koncu staranja smo estre iz vzorcev ekstrahirali z dietil etrom in te ekstrakte analizirali z uporabo plinskega kromatografa s plamenskim ionizacijskim detektorjem (GC-FID). Ugotovili smo, da kovinski ioni vplivajo na zmanjšanje količine estrov v izbranem vinu. Ravno tako smo ugotovili, da večja vsebnost antioksidantov v vinu, ki vsebuje več kovinskih ionov, pomaga zmanjšati hidrolizo estrov. Tekom izvedbe poskusa smo se soočili s kar nekaj ovirami in tako spoznali, da za pospešeno staranje vzorcev za analizo estrov ni primeren vsak material posodic. Pri stekleničkah smo opazili, da je med uporabo novega in opranega rabljenega stekla po 50-dnevnem staranju velika razlika v vsebnosti estrov v vzorcih. Možno je, da se med staranjem iz natrijevega borosilikatnega stekla v vino ekstrahirajo kovinski ioni, ki na tak način kontaminirajo vzorce. Pri polipropilenski (PP) embalaži pa smo opazili, da se med staranjem količina estrov v vzorcih zmanjša bolj kot v opranem rabljenem steklu. Vzrok za to je najverjetneje v adsorpciji estrov na stene PP posode.
Ključne besede: vino, estri, kovinski ioni, antioksidanti, ATA, plinski kromatograf s plamenskim ionizacijskim detektorjem, GC-FID, izguba sadne aromatike, vpliv materiala embalaže na hidrolizo estrov
Objavljeno v RUNG: 29.07.2020; Ogledov: 4076; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,43 MB)

2.
Slovenska vina: hit ali mit?
Anja Ferjančič Hlača, Katja Šuklje, Silvan Peršolja, radijski ali tv dogodek

Ključne besede: vino, martinovanje
Objavljeno v RUNG: 03.04.2018; Ogledov: 4071; Prenosov: 158
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Characterization of Nd2Fe14B sintered magnets and effect of addition TbF and DyF by Grain Boundary Diffusion Process
Jan Ferjančič, 2016, magistrsko delo

Opis: Sintrani Nd2Fe14B magneti tretje generacije so večinoma uporabljeni v avtomobilski in transportni industriji. Sintranim magnetom s strukturo Nd2Fe14B so dodane težke redke zemlje (TRZ, e.g. Dy in Tb). Ta vrsta magnetov je uporabljena v električnih pomožnih sistemih (EPS), ki vrtijo volanski drog. Zahtevani lastnosti magnetov v EPS motorjih (v MAHLE Letriki d.o.o.) sta remanenca (Br) 1240-1350 mT in koercitivnost (Hcj) ≥1592 kA/m. Dodajanje TRZ omogoča, da magnet ohranja svojo magnetnost tudi pri visokih temperaturah, kar pa občutno poveča ceno magneta. V zadnjih letih so proizvajalci magnetov razvili novo metodo, tako imenovan postopek interkristalne difuzije Tb in Dy. Difuzija prične med termično obdelavo končanega magneta prevlečenim s slojem TRZ. Med termično obdelavo TRZ difundirajo s površine v notranjost magneta prek kristalne strukture Nd in med zrna Fe, rezultat je visoka prostorska razpršenost TRZ. Interkristalna difuzija omogoča, da lahko ima magnet z manjšo vsebnostjo TRZ enako ali boljšo koercitivnost in remanenco v primerjavi s standardnim postopkom. Cilj naloge je karakterizacija magnetov, z osredotočenostjo na opis mikrostrukturne homogenosti, homogenosti kristalnih območij in homogenost posameznih elementov v magnetni strukturi. S ciljem, da se definira posebnost interkristalnega difuzijskega postopka. Analiza magnetov v prerezu je bila izvedena z vrstičnim elektronskim mikroskopom (SEM) v povezavi z energijsko disperzijsko rentgensko spektroskopijo (EDX), s katero smo določali lokalne elemente. Z opazovanjem mikrostrukture smo želeli potrditi homogenost celotne magnetne strukture, kljub nekaterim nehomogenostim pridobljenih iz drugih člankov. Opazili smo razlike v homogenosti med različnimi magneti le pri standardnem postopku. Kljub vsemu povprečna vrednost komponent in prostorska razporeditev elementov potrjuje naše predpostavke.
Ključne besede: NdFeB magneti, interkristalna difuzija TRZ, SEM in EDX
Objavljeno v RUNG: 29.07.2016; Ogledov: 7671; Prenosov: 302
.pdf Celotno besedilo (4,17 MB)

4.
5.
Izposoja in pranje delovnih oblačil v podjetju Safety Rent
Uroš Ferjančič, 2010, magistrsko delo

Ključne besede: magistrske naloge, poslovni načrt, delovna oblačila, pranje, nevarne snovi, varovanje okolja
Objavljeno v RUNG: 15.10.2013; Ogledov: 6525; Prenosov: 409
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh