Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv embalaže in skladiščnih pogojev na vsebnost fenolnih spojin v vinih Modri Pinot in Zelen
Karin Kurinčič, 2012, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne kisline, ...
Ključne besede: diplomske naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne kisline
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1430; Prenosov: 107
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpliv časa razlistanja na kakovost grozdja in pojavnost antocianov v grozdju in vinu sorte 'Modri pinot' iz Vipavske doline
Dejan Glavan, 2012, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vinogradništvo, antociani, razlistanje, zbitost grozdov, ...
Ključne besede: diplomske naloge, vinogradništvo, antociani, razlistanje, zbitost grozdov
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1539; Prenosov: 68
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Vpliv tretiranja vinske trte s plinskim ozonom in UVB-svetlobo na vsebnost fenolnih snovi v grozdju sorte 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera L.)
Rok Jež, 2013, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba, ...
Ključne besede: diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1587; Prenosov: 55
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Vpliv interaktivnih kvasovk na fizikalno-kemijsko sestavo in kakovost rdečega vina 'Merlot'
David Rustja, 2012, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična ocena, ...
Ključne besede: diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična ocena
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 1605; Prenosov: 119
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Primerjava med redčenjem grozdja in zgodnjim razlistanjem
Mitja Turk, 2014, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, razlistanje pred cvetenjem, redčenje grozdja, antociani, tanini, Refošk, ...
Ključne besede: diplomske naloge, razlistanje pred cvetenjem, redčenje grozdja, antociani, tanini, Refošk
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 1736; Prenosov: 51
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Identification of sweet cherry anthocyanins and hydroxycinnamic acids using HPLC coupled with DAD and MS detector
Polonca Trebše, Branka Mozetič Vodopivec, 2004, izvirni znanstveni članek

Opis: In absence of standards, HPLC coupled with DAD offers identification of polyphenols by scanning UV-Vis spectra of individual components, which spectral characteristics are unique, but not selective. At the same time HPLC-DAD determination methods of polyphenols differ in mobile phase solutions resulting in DAD scanned spectra deviation between different studies, aggravating the precise identification based on agreement to UV-Vis data from literature. Mass spectrometry (MS) detection with molar weight determination of the individual components in the sample enables more precise identification of compounds eluted from the column. Sweet cherry Petrovka polyphenols were separated on C18 Hypersil PEP 300 column (250 x 4.6 mm, 5 [mu]m) using gradient solvent mixture consisting of methanol, water and formic acid. MS and UV-Vis spectra of eluted anthocyanins and hydroxycinnamic acid were recorded. HPLC-MS analyses were performed using a LCQ [sup]TM ion trap, Finnigan, MAT mass spectrometer by atmospheric pressure chemical ionisation (ACPI). Molecular and fragmented ion masses of sweet cherry hydroxycinnamic acids and anthocyanins were determined and with UV-Vis spectra, in the range of 190-600 nm, used for identification of compounds. Electro spray mass spectrum of two hydroxycinnamic acids produced ions with m/z ratios of 353.0 and 337.0, which corresponded to molecular weights of neochlorogenic acid and 3'-p-coumarylquinic acid. The molecular weights of 5 anthocyanins corresponded to cyanidin-3-glucoside (449.0), cyanidin-3-rutinoside (595.1), peonidin-3-glucoside (463.1), pelargonidin-3-rutinoside (579.1) and peonidin-3-rlltinoside (609.2).
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...češnje, antociani, hidroksicimetne kisline, HPLC-DAD/MS, ...
Ključne besede: češnje, antociani, hidroksicimetne kisline, HPLC-DAD/MS
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 1424; Prenosov: 1
URL Polno besedilo (0,00 KB)

7.
Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’
Ana Marija Tomše, 2015, diplomsko delo

Opis: V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic, vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja. Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na spremljane parametre.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov....
Ključne besede: ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov.
Objavljeno: 15.09.2015; Ogledov: 1841; Prenosov: 66
.pdf Polno besedilo (3,95 MB)

8.
Vpliv karbonske maceracije na vsebnost fenolov in aromatične značilnost vina Merlot
Iris Lisjak, 2017, diplomsko delo

Opis: Kakovost vina je prvi vrsti odvisna od lastnosti uporabljenega grozdja, njegova kakovost in stil pa sta močno odvisna tudi od vinarjevih odločitev glede uporabljenih vinifikacijskih postopkov. Zahteve vinskega trga spodbujajo k izboljšanju klasičnih kot tudi k uvajanju alternativnih vinarskih strategij. V sklopu diplomskega dela smo preučevali vpliv postopka karbonske maceracije v predelavi grozdja sorte 'Merlot' na vsebnosti prostih aromatičnih spojin, skupnih antocianov ter skupnih polifenolov v vinih in sicer v primerjavi s kontrolnim, klasičnim postopkom pridelave mladega rdečega vina. Kemijske analize vzorcev smo opravili spektrofotometrično ter s pomočjo naprednih analitskih pristopov metabolnega profiliranja in tehnike GC-MS-MS. Preučili smo tudi senzorične lastnosti eksperimentalnih vin. Rezultati enoletnega poskusa so pokazali, da lahko s karbonsko maceracijo v vinu Merlot povečamo vsebnost skupnih prostih aromatičnih kislin, estrov in norizoprenoida damascenona. Nasprotno smo več aromatičnih alkoholov določili v kontrolnih vinih. Uporaba karbonske maceracije je povzročila slabši izplen skupnih antocianov, ne pa tudi skupnih polifenolov. Senzorične analize barve so potrdile več češnjevo rdečih odtenkov pri vinih, pridelanih s karbonsko maceracijo ter več vijoličnih in rubinastih pri kontrolnih vinih. Karbonska maceracija je povzročila boljšo intenzivnost ter kakovost vonja, vendar slabšo trajnost in intenzivnost okusa vina. Degustatorji so pri vinih, pridelanih s karbonsko maceracijo, zaznali več svežega sadja in mehkega rdečega sadja v vonju ter več svežine in nekoliko boljšo harmoničnost v okusu. Kontrolna vina so imela močnejše zaznave gozdnih sadežev v vonju, v okusu pa več grenkobe in astringence, a so degustatorjem delovala polnejše.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...rdečega vina, karbonska maceracija, proste aromatične spojine, polifenoli, antociani, senzorika vina...
Ključne besede: 'Merlot' (Vitis vinifera L.), tehnologije pridelave rdečega vina, karbonska maceracija, proste aromatične spojine, polifenoli, antociani, senzorika vina
Objavljeno: 19.06.2017; Ogledov: 487; Prenosov: 19
.pdf Polno besedilo (1,80 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh