Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Canopy microclimate manipulation in the sustainable management of 'Pinot Noir' vineyard from Vipava valley
Melita Sternad Lemut, 2014, doktorska disertacija

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...Modri pinot, manipulacija mikroklime, grm vinske trte, odstranjevanje listov, profiliranje metabolitov, metabolomika, sekundarni metaboliti, polifeno...
Ključne besede: Modri pinot, manipulacija mikroklime, grm vinske trte, odstranjevanje listov, profiliranje metabolitov, metabolomika, sekundarni metaboliti, polifenoli, izoprenoidi, mikrobna ekologija, fungicidi, trajnostno vinogradništvo, Vipavska dolina, disertacije
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 2640; Prenosov: 40
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Vpliv zgodnjega odstranjevanja listov pri sortah Vitis vinifera 'Cabernet Sauvignon' in 'Merlot' na osnovne kakovostne parametre in vsebnost metoksipirazinov v grozdju
Irena Krajniger, 2014, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, zgodnje odstranjevanje listov, odstranjevanje listov pred cvetenjem, odstranjevanje listov...
Ključne besede: diplomske naloge, zgodnje odstranjevanje listov, odstranjevanje listov pred cvetenjem, odstranjevanje listov ob tvorbi jagod, metoksipirazini, Cabernet Sauvignon, Merlot
Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 2503; Prenosov: 229
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Nove tehnike v vinogradništvu
2014, radijska ali televizijska oddaja

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...trajnostno vinogradništvo, odstranjevanje listov, vinska trta, mikrobna ekologija, ...
Ključne besede: trajnostno vinogradništvo, odstranjevanje listov, vinska trta, mikrobna ekologija
Objavljeno: 22.01.2015; Ogledov: 2373; Prenosov: 14
URL Polno besedilo (0,00 KB)

4.
Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’
Ana Marija Tomše, 2015, diplomsko delo

Opis: V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic, vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja. Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na spremljane parametre.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi...
Ključne besede: ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov.
Objavljeno: 15.09.2015; Ogledov: 3235; Prenosov: 174
.pdf Polno besedilo (3,95 MB)

5.
Pre-flowering leaf removal alters grape microbial population and offers good potential for a more sustainable and cost-effective management of a Pinot Noir vineyard
Paolo Sivilotti, Lorena Butinar, Melita Sternad Lemut, Jana Laganis, Urška Vrhovšek, 2015, izvirni znanstveni članek

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...kontrola mikrobne infekcije, gospodarjenje z vinogradom, odstranjevanje listov pred cvetenjem, trajnostno vinogradništvo, ...
Ključne besede: kontrola mikrobne infekcije, gospodarjenje z vinogradom, odstranjevanje listov pred cvetenjem, trajnostno vinogradništvo
Objavljeno: 16.06.2016; Ogledov: 1540; Prenosov: 50
URL Polno besedilo (0,00 KB)

6.
VPLIV ODTRANJEVANJA LISTOV IN UPORABE MREŽ ZA ZAŠČITO PRED PTIČI NA KOLIČINO PRIDELKA TER KAKOVOSTNE PARAMETRE GROZDJA IN VINA SORTE SAUVIGNONASSE (VITIS VINIFERA L.)
Aljaž Namar, 2018, diplomsko delo

Opis: Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež za zaščito pred ptiči sta pogosto uporabljeni vinogradniški strategiji, ki vplivata na mikroklimatske pogoje v grmu vinske trte ter posledično na količinske in kakovostne parametre pridelka. V okviru diplomskega dela smo v vinogradu sorte 'Sauvignonasse' v Pristavem (Brda), po načelu naključne razporeditve blokov trt, zastavili primerjavo med petimi ukrepi: UNT (brez tretiranja), ELR (razlistanje pred cvetenjem), LLR (razlistanje po cvetenju), REN (razlistanje po cvetenju in senčenje z rdečimi mrežami) ter BKN (razlistanje po cvetenju in senčenje s črnimi mrežami). Tekom dozorevanja smo v odvisnosti od ukrepa spremljali osnovne kakovostne, ob trgatvi pa tudi količinske parametre pridelka. Grozdje smo ločeno vinificirali in v vinih določili osnovne kakovostne parametre, vsebnost hlapnih tiolov ter opravili senzorično analizo. Z obravnavanimi ukrepi smo le v manjši meri vplivali na kakovostne parametre grozdja, medtem, ko smo, predvsem z ukrepom ELR, pomembneje vplivali na količino pridelka in težo grozdov. V vinih smo (v korist obravnavanjem ELR, LLR in REN) opazili razlike v koncentracijah sladkorja prostega ekstrakta, poleg različnih trendov vsebnosti skupnih titracijskih kislin pa smo z ukrepi povzročili tudi nekaj razlik v vsebnostih posameznih kislin (vinska, jabolčna) ter skupnih hlapnih kislin. V primerjavi s kontrolo smo opazili povečanje vsebnosti 4MMP pri obravnavnjih BKN in ELR ter povečanje 3MH pri LLR, BKN in REN. Natančnejši pregled povzročenih sprememb in rezultatov (enoletnih) primerjav je nakazal, da učinki na opazovane parametre niso tako preprosti in linearni, da bi omogočili sistematično optimizacijo oz. da so medsebojni vplivi različnih kombinacij vinogradniških strategij na parametre grozdja kompleksni ter jih moramo uvajati nadvse previdno.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež...
Ključne besede: 'Sauvignonasse' (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov v območju grozdov, mreže za zaščito pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli.
Objavljeno: 06.03.2018; Ogledov: 1267; Prenosov: 98
.pdf Polno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh