Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


61 - 70 / 105
First pagePrevious page234567891011Next pageLast page
61.
Supernovae seen through gravitational telescopes
Tanja Petrushevska, 2017, other performed works

Abstract: Galaxies, and clusters of galaxies, can act as gravitational lenses and magnify the light of objects behind them. The effect enables observations of very distant supernovae, that otherwise would be too faint to be detected by existing telescopes, and allows studies of the frequency and properties of these rare phenomena when the universe was young. Under the right circumstances, multiple images of the lensed supernovae can be observed, and due to the variable nature of the objects, the difference between the arrival times of the images can be measured. Since the images have taken different paths through space before reaching us, the time-differences are sensitive to the expansion rate of the universe. One class of supernovae, Type Ia, are of particular interest to detect. Their well known brightness can be used to determine the magnification, which can be used to understand the lensing systems. I will also report our discovery of the first resolved multiply-imaged gravitationally lensed supernova Type Ia.
Found in: osebi
Keywords: lensed supernovae
Published: 06.02.2018; Views: 1938; Downloads: 0
.pdf Fulltext (112,87 KB)

62.
Supernovae seen through gravitational telescopes
Tanja Petrushevska, invited lecture at foreign university

Abstract: Galaxies, and clusters of galaxies, can act as gravitational lenses and magnify the light of objects behind them. The effect enables observations of very distant supernovae, that otherwise would be too faint to be detected by existing telescopes, and allows studies of the frequency and properties of these rare phenomena when the universe was young. Under the right circumstances, multiple images of the lensed supernovae can be observed, and due to the variable nature of the objects, the difference between the arrival times of the images can be measured. Since the images have taken different paths through space before reaching us, the time-differences are sensitive to the expansion rate of the universe. One class of supernovae, Type Ia, are of particular interest to detect. Their well known brightness can be used to determine the magnification, which can be used to understand the lensing systems. I will also report our discovery of the first resolved multiply-imaged gravitationally lensed supernova Type Ia.
Found in: osebi
Keywords: supernovae
Published: 26.01.2018; Views: 1951; Downloads: 0
.pdf Fulltext (140,26 KB)

63.
Ловејќи супернови преку гравитациски леќи
Tanja Petrushevska, invited lecture at foreign university

Abstract: Public lecture at the FACULTY OF ELECTRICAL ENGINEERING AND INFORMATION TECHNOLOGIES in Skopje, Macedonia
Found in: osebi
Keywords: Universe, supernovae
Published: 26.01.2018; Views: 2112; Downloads: 0
.pdf Fulltext (32,40 MB)

64.
Нобеловата награда за физика 2011
Tanja Petrushevska, 2012, popular article

Abstract: Оваа година Нобеловата награда за физика му припадна на важно откритие од областа на космологијата: забрзаното ширење на Универзумот. Ќе се обидам да го опишам ова откритие преку личното искуство, со тоа што присуствував на различните активности на Нобеловата недела, а и со тоа што мојата работа околу докторскиот труд е тесно поврзана со истата тема. Нобеловата награда е основана од пронаоѓачот на динамитот, шведскиот физичар Алфред Нобел (1833 - 1896) за најголеми достигања во областа на физиката, хемијата, медицината, книжевноста, мирот и економијата. Со исклучок на наградата за мир, Нобеловите награди се врачуваат во Стокхолм на годишната церемонија која се одржува на 10 декември, годишнина од смртта на Алфред Нобел. Оваа година го имав задоволството да присуствувам на церемонијата за доделување на Нобеловите награди. Да се присуствува на оваа церемонија е голема чест бидејќи сите гости се поканети лично од страна на Нобеловата фондација и нема билети на продажба за пошироката јавност. На 8-ми декември секоја година, на Универзитетот во Стокхолм, Нобеловците ги држат познатите Нобелови предавања кои се достапни за сите. Оваа година, половина од Нобеловата награда за физика ја доби Сол Перлмутер – основач на Supernova Cosmology project, додека пак другата половина од наградата им припадна на Брајан Шмит и Адам Рис од тимот на High-z Supernova Search. На 12 декември, добитниците на Нобеловата награда за физика и хемија го посетија Универзитетот на Стокхолм каде што имав прилика да ги сретнам. Мојот професор Ариел Губар од Стокхолм е дел од тимот којшто го издаде едниот од двата труда за кои беше доделена Нобеловата награда. Во почетокот на 1990-тите тој работел како пост-докторанд во лабораторија на "Беркли", САД, каде што се запознал со Сол Перлмутер. Заедно тие скицираат како да го спроведат истражувањето за суперновите. Соработката продолжува, и Сол Перлмутер во текот на следните години е чест посетител на Стокхолм. Тоа што јас го работам моментално во склоп на докторатот на некој начин претставува продолжение на откритието дека Универзумот се шири забрзано. Следниот чекор е да се истражува Вселената на сè поголеми растојанија, но иако суперновите се многу светли, сепак сме ограничени во тоа колку далечни супернови можеме да откриеме со сегашната генерација на телескопи. Но, оваа граница може да биде проширена со мала помош од гравитацијата. Тимот, од кој и јас сум дел, сега е составен од Ариел Губар и Раман Аманулах од универзитетот во Стокхолм, и моментално спроведуваме испитување со користење на податоците од Nordic Optic Telescope на Канарските острови, со други зборови, бараме далечни супернови со користење на различни масивни галактички јата како леќа.
Found in: osebi
Keywords: Нобелова награда, физика, 2011, космологија, ширење на вселената, Сол Перлмутер, Брајан Шмит, Адам Рис, Supernova Cosmology project, High-z Supernova Search
Published: 29.01.2018; Views: 2467; Downloads: 0
.pdf Fulltext (10,87 MB)

65.
Почетен курс по астрономија (4): Уште астрономски објекти
Tanja Petrushevska, 2009, popular article

Abstract: Леопарди во 1813 година забележал: "Највозвишената и најблагородната од сите науки без сомнеж е астрономијата. Човекот се издигнува со помош на неа и над самиот себе, и стигнува да ја разбере причината на најизвонредни феномени." 2009 година е прогласена за Меѓународната година на астрономијата од УНЕСКО и таа ширум светот се одбележува со мноштво активности. Дел од тие активности во Македонија е и овој наш почетен курс по астрономија, со кој сакаме да поттикнеме што повеќе наши сограѓани да ја следат и практикуваат астрономијата. Во овој број ќе читате за бели џуџиња, неутронски ѕвезди, црни дупки, Млечниот пат, галактички јата…
Found in: osebi
Keywords: introductory course of astronomy
Published: 29.01.2018; Views: 1729; Downloads: 0
.pdf Fulltext (167,51 KB)

66.
Почетен курс по астрономија (5): Астрономски карти и соѕвездија
Tanja Petrushevska, 2009, popular article

Abstract: Визијата на оваа 2009 година, прогласена за Меѓународна година на астрономијата, е луѓето да го пронајдат своето место во универзумот преку небото. Гледајќи го ноќното небо, сјајните ѕвезди изгледа дека формираат фигури кои наликуваат на нешто: различни митолошки суштества и други животни, а подоцна и на различни модерни предмети. Ова групирање на ѕвездите во соѕвездија е продукт на човечката фантазија и нема никаква физичка основа. Различни култури имаат различни соѕвездија, во зависност од нивната митологија, историја и средина.
Found in: osebi
Keywords: introductory course of astronomy
Published: 29.01.2018; Views: 1758; Downloads: 0
.pdf Fulltext (56,58 KB)

67.
SUMMER SCHOOL AT FYSIKUM
Tanja Petrushevska, other performed works

Abstract: This summer, for two weeks, 120 high school students (out of 750 applicants) had the opportunity to taste how research is done at Stockholm University. The students worked in small groups under the supervision of doctoral students in chemistry, physics, biology and geology. At the Physics department, the two PhD students Tanja Petrushevska and Seméli Papadogiannakis offered a project that involved supernovae and their host galaxies.
Found in: osebi
Summary of found: ...Physics department, the two PhD students Tanja Petrushevska and Seméli Papadogiannakis offered a project that...
Keywords: summer school for high school students in astrophysics
Published: 06.02.2018; Views: 2100; Downloads: 0
.pdf Fulltext (247,35 KB)

68.
FYSIKSHOW: TOWARDS AN EVEN BRIGHTER FUTURE
Tanja Petrushevska, S. Papadogiannakis, Tor Kjellsson, other performed works

Abstract: Report of the Fysikshow activities of 2015-2016
Found in: osebi
Keywords: physics outreach with experiments
Published: 06.02.2018; Views: 2052; Downloads: 0 
(1 vote)
.pdf Fulltext (213,03 KB)

69.
iPTF Discoveries of Recent Type Ia Supernovae
Yi Cao, Tanja Petrushevska, 2015, other component parts

Abstract: The intermediate Palomar Transient Factory (ATel#4807) reports the following SNe Ia:
Found in: osebi
Keywords: supernovae, transients
Published: 25.01.2018; Views: 1725; Downloads: 0
.pdf Fulltext (78,93 KB)

70.
iPTF Discoveries of Recent Type Ia Supernovae
Tanja Petrushevska, 2015, other component parts

Abstract: The intermediate Palomar Transient Factory (ATel#4807) reports the following SNe Ia:
Found in: osebi
Keywords: supernovae, transients
Published: 25.01.2018; Views: 1864; Downloads: 0
.pdf Fulltext (85,27 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top