1. Vpliv embalaže in skladiščnih pogojev na vsebnost fenolnih spojin v vinih Modri Pinot in ZelenKarin Kurinčič, 2012, undergraduate thesis Found in: ključnih besedah Summary of found: ...diplomske naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne... Keywords: diplomske naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne kisline Published: 15.10.2013; Views: 3747; Downloads: 312
Fulltext (0,00 KB) This document has many files! More...
|
2. Vpliv tretiranja vinske trte s plinskim ozonom in UVB-svetlobo na vsebnost fenolnih snovi v grozdju sorte 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera L.)Rok Jež, 2013, undergraduate thesis Found in: ključnih besedah Summary of found: ...diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba,... Keywords: diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba Published: 15.10.2013; Views: 3412; Downloads: 227
Fulltext (0,00 KB) This document has many files! More...
|
3. Strategija promocije na tujih trgih za Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev SlovenijeManca Gabrijelčič, 2012, undergraduate thesis Found in: ključnih besedah Summary of found: ...diplomske naloge, vino, vinarji, tuji trgi, promocije, ... Keywords: diplomske naloge, vino, vinarji, tuji trgi, promocije Published: 15.10.2013; Views: 3545; Downloads: 305
Fulltext (0,00 KB) This document has many files! More...
|
4. Vpliv interaktivnih kvasovk na fizikalno-kemijsko sestavo in kakovost rdečega vina 'Merlot'David Rustja, 2012, undergraduate thesis Found in: ključnih besedah Summary of found: ...diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična... Keywords: diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična ocena Published: 15.10.2013; Views: 3255; Downloads: 309
Fulltext (0,00 KB) This document has many files! More...
|
5. Phenolic profile and effect of regular consumption of Brazilian red wines on in vivo antioxidant activityUrška Vrhovšek, Fulvio Mattivi, E. F. Gris, Eduardo Antonio Ferreira, Danilo Wilhelm Filho, R. C. Pedrosa, Marilde T. Bordigon-Luiz, 2013, original scientific article Found in: ključnih besedah Summary of found: ...vinska trta, vino, antioksidacija, fenolne spojine, ... Keywords: vinska trta, vino, antioksidacija, fenolne spojine Published: 09.05.2017; Views: 2021; Downloads: 6
Fulltext (0,00 KB) |
6. Enhanced extraction of phenolic compounds from Merlot grapes by pulsed electric field treatmentCristèle Delsart, C. Cholet, Rémy Ghidossi, Christian Poupot, Nabil Grimi, Eugène Vorobiev, V. Milisic, Martine Mietton-Peuchot, 2012, original scientific article Found in: ključnih besedah Summary of found: ...polifenoli, vino, ekstrakcija, ... Keywords: polifenoli, vino, ekstrakcija Published: 16.06.2016; Views: 2385; Downloads: 10
Fulltext (0,00 KB) |
7. BIOTSKA RAZNOVRSTNOST KVASOVK POVEZANIH S PROIZVODNJO JABOLČNEGA VINAEivind Vangdal, Melita Sternad Lemut, Branka Mozetič Vodopivec, LORENA BUTINAR, 2017, published scientific conference contribution abstract Abstract: Na območju fjorda Hardanger, del zahodne Norveške, ima proizvodnja jabolčnega vina dolgo tradicijo in sicer sega v 12. stoletje, ko so menihi na tem območju začeli uvajati sadjarstvo. Danes je to glavno območje pridelovanja sadja na Norveškem. Kljub strogi regulativi proizvodnje alkoholnih pijač, pa se je na tem območju na nekaterih kmetijah ohranila tradicionalna proizvodnja jabolčnega vina. Namen naše študije je bil predvsem preučiti ekologijo in biotsko raznovrstnost kvasovk, ki so povezane s proizvodnjo tradicionalnega jabolčnega vina na območju Hardanger. Na tem območju smo tekom dveh zaporednih let vzorčili na 11-ih različnih lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih. Tako smo s pomočjo bogatitve v gojišču s povišanim sladkorjem in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili na skupino kompleksa Saccharomyces sensu stricto in ne-Saccharomyces kvasovke. Nadalje smo izolate določili do nivoja vrste z izvedbo restrikcijske analize ITS PCR produktov, v nekaterih primerih smo za potrditev identifikacij opravili še določitev nukleotidnih zaporedij D1/D2 domene 26S rDNA. Kot pričakovano smo ugotovili, da sadovnjake naseljujejo predvsem ne-Saccharomyces kvasovke iz rodov Metschnikowia in Hanseniaspora, v tem okolju so bile Saccharomyces izolirane iz tal in jabolk. V jabolčnem vinu pa je bila pretežno izolirana vrsta S. uvarum, občasno pa tudi S. cerevisiae, Torulaspora delbrueckii in P. membranifacies. Found in: ključnih besedah Summary of found: ...lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih.... Keywords: kvasovke, biotska raznovrstnost, jabolčno vino Published: 09.11.2017; Views: 1752; Downloads: 0
Fulltext (334,39 KB) |
8. Vpliv različnih bentonitov na senzorične in kemijske lastnosti vina sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.)Uroš Špacapan, 2018, undergraduate thesis Abstract: Pomemben dejavnik pri kakovosti vina ter posledično tudi pri uspešni prodaji je stabilnost vina v steklenici, kajti v nasprotnem primeru pride do slabega ugleda vinarja in tudi zavračanja proizvoda na trgu. Beljakovinsko stabilnost vina lahko dosežemo na več načinov, ki pa so odvisni od same tehnologije in tudi trendov na vinskem trgu. V sklopu diplomske naloge smo preučevali vpliv uporabe štirih različnih bentonitov na kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno dostopnimi bentoniti in stekleničena vina kemijsko ter senzorično ovrednotili. Poleg določanja osnovnih kemijskih parametrov smo spektrofotometrično določili vsebnost skupnih fenolov in barve vina. S pomočjo encimskih kitov smo določili tudi vsebnost vinske, jabolčne in mlečne kisline v stekleničenih vinih. Rezultati našega poskusa kažejo, da je uporaba različnih bentonitov vplivala tako na kemijske kot tudi na senzorične lastnosti vina. V vinih tretiranih z bentonitom smo zaznali rahel trend nižjih vsebnosti alkohola ter skupnih titrabilnih in hlapnih kislin. Obenem pa smo zaznali tudi trende povečanja parametrov, kot je barva vina (absorbanca pri 420 nm) in vsebnosti skupnih fenolov primerjavi s kontrolnim – netretiranim vzorcem. Senzorična ocena tretiranih vin je nakazala trend siromašenja sadnih not pri vseh uporabljenih bentonitih, v določenih primerih pa, nasprotno, pozitivne vplive na zaznane cvetlične in rastlinske note. Rezultati so tako pokazali, da vrsta bentonita različno vpliva na senzorične lastnosti vina Rebula. Found in: ključnih besedah Summary of found: ...kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno... Keywords: vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina Published: 13.02.2018; Views: 2363; Downloads: 146
Fulltext (1,62 MB) |
9. Biodiversitet i naturleg gjær i siderproduksjonen i HardangerBranka Mozetič Vodopivec, Melita Sternad Lemut, Eivind Vangdal, LORENA BUTINAR, 2017, professional article Found in: ključnih besedah Summary of found: ...biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija... Keywords: biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija Published: 01.02.2018; Views: 1512; Downloads: 0
Fulltext (1,36 MB) |
10. |