Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Vpliv različnih bentonitov na senzorične in kemijske lastnosti vina sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.)
Avtorji:ID Lesica, Marko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Mozetič Vodopivec, Branka (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Špacapan, Uroš (Avtor)
Datoteke:.pdf RAZ_Spacapan_Uros_i2018.pdf (1,62 MB)
MD5: C4C9DE316F59FCC846E1A28E39F00213
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:VŠVV - Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo
Opis:Pomemben dejavnik pri kakovosti vina ter posledično tudi pri uspešni prodaji je stabilnost vina v steklenici, kajti v nasprotnem primeru pride do slabega ugleda vinarja in tudi zavračanja proizvoda na trgu. Beljakovinsko stabilnost vina lahko dosežemo na več načinov, ki pa so odvisni od same tehnologije in tudi trendov na vinskem trgu. V sklopu diplomske naloge smo preučevali vpliv uporabe štirih različnih bentonitov na kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno dostopnimi bentoniti in stekleničena vina kemijsko ter senzorično ovrednotili. Poleg določanja osnovnih kemijskih parametrov smo spektrofotometrično določili vsebnost skupnih fenolov in barve vina. S pomočjo encimskih kitov smo določili tudi vsebnost vinske, jabolčne in mlečne kisline v stekleničenih vinih. Rezultati našega poskusa kažejo, da je uporaba različnih bentonitov vplivala tako na kemijske kot tudi na senzorične lastnosti vina. V vinih tretiranih z bentonitom smo zaznali rahel trend nižjih vsebnosti alkohola ter skupnih titrabilnih in hlapnih kislin. Obenem pa smo zaznali tudi trende povečanja parametrov, kot je barva vina (absorbanca pri 420 nm) in vsebnosti skupnih fenolov primerjavi s kontrolnim – netretiranim vzorcem. Senzorična ocena tretiranih vin je nakazala trend siromašenja sadnih not pri vseh uporabljenih bentonitih, v določenih primerih pa, nasprotno, pozitivne vplive na zaznane cvetlične in rastlinske note. Rezultati so tako pokazali, da vrsta bentonita različno vpliva na senzorične lastnosti vina Rebula.
Ključne besede:vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina
Kraj izida:Nova Gorica
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/RUNG-3681-928caae1-50da-e6f5-350f-8275135b7eca Novo okno
COBISS.SI-ID:5072123 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UNG:REP:VOUAMZJC
Datum objave v RUNG:13.02.2018
Število ogledov:6359
Število prenosov:266
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:THE INFLUENCE OF VARIOUS BENTONITES ON CHEMICAL AND SENSORY CHARACTERISTICS OF 'REBULA' WINE (Vitis vinifera L.)
Opis:An important factor in the quality of the wine and its successful sales is the stability of the bottled wine. The protein stability of wine can be achieved by various means that depend on the production technology itself and also on the trends in the wine market. In the presented thesis, the influence of four different bentonites on the chemical and sensory properties of the Rebula wine was studied. The wine Rebula was treated with various commercially available bentonites and the bottled wines were chemically and sensory evaluated. In addition to the basic chemical parameters, the spectrophotometric determination of the total phenols and the colour of the wine was performed. We have determined also tartaric, malic and lactic acid with enzymatic kits. The results of our experiment are suggesting that various bentonites influenced both, chemical and sensory properties of Rebula wine in our experiment. In wines treated with bentonite, a mild trend toward lower alcohol content and total titratable acids and volatile acids was observed. At the same time, we observed an increasing trend in the parameters such as the colour of the wine (absorbance at 420 nm) and the total phenol content compared to the control – untreated sample. Sensory evaluation of the treated wines indicated trends of lower fruity notes and in some cases positive effects of bentonite treatment on floral and green notes perception. Results indicate that different bentonites have different effect on sensory properties of the Rebula wine.
Ključne besede:Rebula wine, white wine, bentonite, chemical parameters of wine, wine sensory properties.


Nazaj