Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Pregled pridelave grozdja in vina žlahtne vinske trte (Vitis vinifera l.) 'pinela' in 'zelen' v Vipavski dolini : diplomsko delo
Avtorji:ID Kos, Veronika (Avtor)
ID Reščič, Jan (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Lesica, Marko (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
Datoteke:.pdf Veronika_Kos.pdf (990,51 KB)
MD5: 7BD51637D56CC391AC71A69E14B48DF3
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo/naloga
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FVV - Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo
Opis:V tej diplomski nalogi smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev pregledali, na kakšen način se prideluje grozdje in vino pri sortah Vitis Vinifera L. 'Zelen' in 'Pinela' v zgornji Vipavski dolini. Pomembno je, da razumemo, da ti dve sorti rasteta na flišni podlagi in pod submediteranskim podnebjem. Ampelografski opis nam razloži, kako ti dve sorti ločimo od ostalih. V nadaljevanju smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev teh dveh sort dobili vpogled v način pridelave grozdja, tipe rezi, uporabo ukrepa razlistanja in ugotovili, da je večina vinogradov obrnjenih na vzhod ali zahod. V povprečju dosega mošt/grozdje sorte 'Zelen' višji pH kot sorta 'Pinela', kar tudi vzporedno pojasni, da ima 'Zelen' nižje kisline. Količina pridelanega grozdja se vsako leto povečuje, v grafu lahko vidimo enakomerno rast pri sorti 'Zelen', nekoliko manj enakomerno pa pri sorti 'Pinela', kar je posledica zunanjih dejavnikov. Iz ankete je razvidno, da se tako pri maceraciji kot tudi pri skladiščenju največkrat uporabljajo posode iz nerjavečega jekla, nekateri pa uporabljajo tudi lesene sode.
Ključne besede:diplomske naloge, pinela, zelen, Vipavska dolina, pridelava, vino, grozdje
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Kraj izida:Nova Gorica
Kraj izvedbe:Nova Gorica
Založnik:V. Kos
Leto izida:2024
Leto izvedbe:2024
Št. strani:IX, 33, 4 str.
PID:20.500.12556/RUNG-8579 Novo okno
COBISS.SI-ID:189761283 Novo okno
UDK:634.8+663.2
NUK URN:URN:SI:UNG:REP:D4B068CU
Datum objave v RUNG:21.03.2024
Število ogledov:303
Število prenosov:8
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:11.10.2023

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Review of viticulture and winemaking of vine varieties (Vitis vinifera L.) 'Pinela' and 'Zelen' in Vipava Valley : /
Opis:In the thesis, we conducted surveys among winemakers to examine the methods of grape and wine production for the Vitis Vinifera L. 'Zelen' and 'Pinela' varieties in the upper Vipava Valley. It is important to understand that these two varieties grow in flysch basis and in the sub mediterranean climate. Ampelographic description helps us distinguish these two varieties from others. Furthermore, through surveys of growers of these two varieties, we gained insights into the grape cultivation methods, pruning techniques, the use of leaf removal practices, and found out that the majority of vineyards are oriented east or west. On average, the 'Zelen' variety has a higher pH in the must/grapes compared to the 'Pinela' variety, which also explains the lower acidity of 'Zelen'. The quantity of harvested grapes increases each year; the graph shows a steady growth in the 'Zelen' variety and somewhat less steady in the 'Pinela' variety, attributed to external factors. The survey reveals that with both, maceration and storage, stainless steel containers are mostly used, while some also use wooden barrels.
Ključne besede:Pinela, Zelen, Vipava Valley, wine production (winemaking), wine, grapes


Nazaj