1. |
2. |
3. |
4. UGOTAVLJANJE STRUPENOSTI ACETAMIPRIDA NA KOPENSKE ENAKONOŽNE RAKE VRSTE Porcellio scaber (Isopoda, Crustacea)Mateja Petavs Kristančič, 2016, undergraduate thesis Abstract: V okviru diplomskega dela sem opravila dva enaka 14-dnevna prehranjevalna poskusa, v katerih sem kopenske enakonožne rake Porcellio scaber, Latreille 1804 izpostavila acetamipridu, pesticidu, uporabnem v kmetijstvu, dodanem v hrano v koncentracijah 0, 10, 25 in 50 μg acetamiprida g-1 suhe mase lista. Spremljala sem preživetje živali in sem živali ter zaužite liste stehtala pred in na koncu poskusa. Ravno tako sem na koncu poskusa stehtala njihove iztrebke v petrijevkah. S pridobljenimi podatki sem izračunala učinkovitost asimilacije (AE). Po končanem poskusu sem živalim odstranila prebavne žleze (hepatopankreas), jih homogenizirala in dodala ustrezne reagente za spektofotometrično določanje malondialdehida (MDA), pokazatelja stresa. Vzorcem sem izmerila absorbance pri različnih valovnih dolžinah (280, 535 in 600 nm) ter po enačbi iz literature izračunala odstotek vsebnosti MDA. Vrednosti so predstavljene brez enot. Namen diplomske naloge je bil ugotoviti: kakšne učinke povzročajo različne koncentracije acetamiprida na smrtnost, spremembo telesne mase, količino zaužitih listov, količino iztrebkov ter ugotoviti povezavo med fiziološkimi parametri (prehranjevanje, iztrebljanje, asimilacijska učinkovitost) in lipidno peroksidacijo pri modelnem organizmu Porcellio scaber, Latreille 1804. Dobljeni rezultati v obeh 14-dnevnih prehranjevalnih poskusih so pokazali majhne razlike v umrljivosti, količini zaužite hrane, v spremembi telesne mase in učinkovitosti asimilacije. Med prvim poskusom je poginilo nekaj več osebkov kot med drugim poskusom. Živali so v prvem poskusu izgubile telesno maso, tako v kontrolni skupini, kot pri vseh izpostavljenih koncentracijah, več pri koncentraciji 10 µg acetamiprida g-1 suhe mase lista, malo manj pri višjih koncentracijah acetamiprida v hrani (25 in 50 µg acetamiprida g-1 suhe mase lista). Med drugim poskusom je živalim telesna masa naraščala, le živalim, izpostavljenim koncentraciji 50 µg acetamiprida g-1 suhe mase lista, je telesna masa padla. Ker sem pričakovala, da se bo z višanjem koncentracije acetamiprida v hrani zmanjševala telesna masa živali (manj zaužitih listov), sem pričakovala tudi premosorazmeren odnos med koncentracijo acetamiprida in vsebnostjo MDA v vzorcih. Torej naraščanje koncentracije MDA z naraščanjem koncentracije acetamiprida. Rezultati so pokazali drugače. Vsebnost MDA v prebavnih žlezah je bila v obeh poskusih nizka (0,3). Malce višja vsebnost MDA (0,6) se je pokazala le v prvem poskusu pri živalih, ki so bile izpostavljene 25 µg acetamiprida g-1 suhe mase lista. Iz rezultatov vsebnosti MDA v vzorcih je bilo ugotovljeno, da živali niso bile pod večjim stresom, torej lahko sklepamo, da izpostavljenost kopenskih enakonožnih rakov Porcellio scaber, Latreille 1804 acetamipridu v navedenih koncentracijah znotraj 14-dnevnega obdobja ni povzročala negativnih sprememb v življenjskem ciklusu živali. Keywords: prehranjevalni poskus, Porcellio scaber, Latreille 1804, acetamiprid, lipidna peroksidacija Published in RUNG: 30.09.2016; Views: 7294; Downloads: 263 Full text (1,53 MB) |
5. Toxicity of imidacloprid to the terrestrial isopod Porcellio scaber (Isopoda, Crustacea)Mateja Blažič, Cornelis A. M. van Gestel, Anita Jemec, Primož Zidar, Vladka Lešer, Polonca Trebše, Damjana Drobne, 2008, original scientific article Keywords: test toksičnosti, biomarkerji, ekologija, tveganja Published in RUNG: 16.06.2016; Views: 5141; Downloads: 21 Link to full text |
6. Compound specific isotope analysis of organophosphorus pesticidesPolonca Trebše, Langping Wu, Jun Yao, Ning Zhang, Hans H. Richnow, 2014, original scientific article Keywords: pesticidi, diklorvos, ometoat, dimetoat, CSIA Published in RUNG: 16.06.2016; Views: 5306; Downloads: 20 Link to full text |
7. Stability and toxicity of selected chlorinated benzophenone-type UV filters in watersPolonca Trebše, Darko Dolenc, Romina Žabar, Tatjana Tišler, Gorica Grbović, Jun Yao, Rensheng Zhuang, 2013, original scientific article Abstract: Stability and toxicity of selected chlorinated benzophenone-type UV filters in waters Keywords: UV filter, photostability, chlorination, toxicity, Vibrio fischeri Published in RUNG: 05.01.2016; Views: 6449; Downloads: 1 |
8. Identification of sweet cherry anthocyanins and hydroxycinnamic acids using HPLC coupled with DAD and MS detectorPolonca Trebše, Branka Mozetič Vodopivec, 2004, original scientific article Abstract: In absence of standards, HPLC coupled with DAD offers identification of polyphenols by scanning UV-Vis spectra of individual components, which spectral characteristics are unique, but not selective. At the same time HPLC-DAD determination methods of polyphenols differ in mobile phase solutions resulting in DAD scanned spectra deviation between different studies, aggravating the precise identification based on agreement to UV-Vis data from literature. Mass spectrometry (MS) detection with molar weight determination of the individual components in the sample enables more precise identification of compounds eluted from the column. Sweet cherry Petrovka polyphenols were separated on C18 Hypersil PEP 300 column (250 x 4.6 mm, 5 [mu]m) using gradient solvent mixture consisting of methanol, water and formic acid. MS and UV-Vis spectra of eluted anthocyanins and hydroxycinnamic acid were recorded. HPLC-MS analyses were performed using a LCQ [sup]TM ion trap, Finnigan, MAT mass spectrometer by atmospheric pressure chemical ionisation (ACPI). Molecular and fragmented ion masses of sweet cherry hydroxycinnamic acids and anthocyanins were determined and with UV-Vis spectra, in the range of 190-600 nm, used for identification of compounds. Electro spray mass spectrum of two hydroxycinnamic acids produced ions with m/z ratios of 353.0 and 337.0, which corresponded to molecular weights of neochlorogenic acid and 3'-p-coumarylquinic acid. The molecular weights of 5 anthocyanins corresponded to cyanidin-3-glucoside (449.0), cyanidin-3-rutinoside (595.1), peonidin-3-glucoside (463.1), pelargonidin-3-rutinoside (579.1) and peonidin-3-rlltinoside (609.2). Keywords: češnje, antociani, hidroksicimetne kisline, HPLC-DAD/MS Published in RUNG: 10.07.2015; Views: 6709; Downloads: 24 Link to full text |
9. |
10. |