Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 1 / 1
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ocena ekonomske upravičenosti izgradnje poslovnega objekta ter načrtovanje novega postopka proizvodnje v izbranem podjetju
Sebastian Fornazarič, 2019, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje LEDLUKS d.o.o. že več kot 6 let izdeluje luči na LED osnovi. Doseglo je stanje, kjer želi skrajšati čas, ki poteče od prejetja naročila do njegovega končanja. Glede na proizvodne potrebe smo tudi prišli do zaključka, da proizvodnja brez zalog (v nadaljevanju bo uporabljen izraz JIT) ni primerna in, da se je potrebno poslužiti agilne proizvodnje. Z analizo proizvodnega procesa smo ugotovili, da ima vsak aluminijasti profil luči zelo dolgo pot, pri čemer je vsak korak potencialen razlog za zamude. Izkazalo se je, da so podizvajalci nezanesljivi, kar dodatno dokazuje neprimernost proizvodnje tipa JIT. Zato smo zastavili koncept novega proizvodnega procesa, ki skoraj ne potrebuje podizvajalcev. Izračunali smo potrebne količine, ki bi jih moralo podjetje imeti na zalogi. Te presegajo možnosti obstoječih prostorov, kjer ni možnosti širitve. Ena izmed opcij je izgradnja namenskega objekta. Najprej smo analizirali trenutno prostorsko stanje in ocenili potrebne zahteve podjetja. Na podlagi bilanc smo določili tudi promet do leta 2030 in odnos do stroškov. Po informativni ponudbi gradbinca in raziskavi nepremičninskega trga smo določili okvirno ceno celotnega projekta. S kalkulacijami in uporabo poslovnih izkazov smo ugotavljali smiselnost projekta in ali se le ta povrne v želenem obdobju. Predštudija naj bi služila kot osnova za na daljno poglobitev, saj so rezultati obetajoči.
Keywords: ekonomska upravičenost, proizvodnja, proizvodni proces, LED, pred študija, zaloga, agilna proizvodnja
Published in RUNG: 04.12.2019; Views: 3508; Downloads: 251
.pdf Full text (1,73 MB)

Search done in 0.01 sec.
Back to top