Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 103
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Prevajanje William Shakespeare
Ivana Zajc, 2014, strokovni članek

Najdeno v: osebi
Ključne besede: Oton Župančič, Milan Jesih, Sen kresne noči, William Shakespeare
Objavljeno: 05.11.2021; Ogledov: 926; Prenosov: 0

2.
Literarno delo in njegov (implicitni) avtor
Ivana Zajc, 2016, magistrsko delo

Opis: Vlogo avtorja v literarnem delu najprej preverimo preko kontroverznega koncepta implicitni avtor, pri katerem najprej pokažemo njegovo genezo. Magistrsko delo vsebuje izvirno sintezo rekonceptualizacij implicitnega avtorja, ki je vsebinsko razvrščena glede na osnovne kazalnike: povezava z empiričnim avtorjem in antropomorfnost ter trije vidiki opredeljevanja: vidik literarne produkcije, vidik literarne recepcije, vidik literarnega dela kot fenomena. Ta razdelitev je nastala preko vsebinske analize večine sodobnih in izbranih ključnih starejših razprav na to temo. Sinteza omogoča, da razkrijemo osrednje anomalije teorij, med temi problematično težnjo k simultanemu definiranju vloge avtorja v literarnem delu za vse procese, ki so povezani s književnostjo, hkrati. Posebej izpostavimo tiste teorije, ki koncept opredeljujejo z vidika literarnega bralca: gre za bralčev konstrukt, ki nastane preko znotrajbesedilnih lastnosti in poznavanja zunajbesedilnih dejstev o empiričnem avtorju ter širših kontekstov nastanka literarnega dela, pa tudi kasnejše recepcije literarnega dela. Tako opredeljen koncept je temelj za razpravo o vlogi dejstev o empiričnem avtorju v šolski praksi, pri čemer temeljimo na pouku slovenščine na gimnazijah. Za integriranje znanja o zunajliterarnih kontekstih v znanje o samem literarnem delu je ključno kognitivno branje. Omogoča namreč povezovanje literarnega dela v širše (kulturno-, duhovnozgodovinske in druge) kontekste. Kognitivna naratologija opaža, da bralci besedilno strukturo pripišejo določenemu delovalniku, empirična raziskava literarnega branja z vidika predstav o literarnem avtorju pa kaže, da emotivnih spodbud pri bralcu ne sproža le vsebina literarnega dela, pač pa tudi poznavanje dejstev o implicitnem avtorju. Na temelju sistemske književnodidaktične paradigme z elementi recepcijske zagovarjamo, da temelji spoznavanje avtorja na teh osnovah. Učenčevo zanje o literarnem avtorju ne sme biti ločeno od drugih kontekstualnih elementov produkcije in kasnejše recepcije književnosti. Med temi elementi književnega znanja naj bodo vzročno-posledične in logične povezave, ki jih zagotavlja znanje z(a) razumevanje(m). Dosežemo ga s poukom, kjer je na prvem mestu komunikacija s književnostjo in v katerem usvajanje znanja poteka dejavno % problemsko. Dokument Evropski literarni okvir za učitelje v srednjih šolah (2012) pri spoznavanju sistema književnosti izhaja iz učenčevega zanimanja za literarnega avtorja. Literarna zmožnost, ki jo določa, je tesno speta s književnim znanjem, ki empiričnega avtorja locira v kompleks okoliščin, ki določajo produkcijo in kasnejšo recepcijo literarnega dela. Višje stopnje literarne zmožnosti terjajo problemske obravnave zunajbesedilnih dejstev o literarnem delu, v tesni navezavi s slednjim.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: literarna teorija, implicitni avtor, nakazani avtor, empirični avtor, didaktika književnosti, knjižna vzgoja, kognitivno branje, problemski pouk, magistrsko delo, bolonjski magisteriji
Objavljeno: 05.11.2021; Ogledov: 857; Prenosov: 0

3.
Dela Simone Semenič še me dej, Jaz, žrtev in drugič med monodramo in performansom
Ivana Zajc, 2018, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Opis: Prispevek obravnava tri monološka dela avtorice z avtobiografskimi prvinami: Jaz, žrtev (2007) in drugič (2014), ki sta podnaslovljeni kot »avtobiografski besedni solo«, in še me dej (2009), ki je podnaslovljen kot »avtobiografska igra«. Avtorica prispevka bo osvetlila omenjena dela Simone Semenič z vidika teorije monologa oziroma dialoga. Dotaknila se bo elementov monodrame, ki se pojavljajo v drugih delih Simone Semenič z več dramskimi liki. Pomembna lastnost obravnavanih del je tudi avtobiografskost, na katero nakazujejo že njihovi podnaslovi. Referat bo izpostavil metadramatske prvine izbranih besedil Simone Semenič in njihov vpliv na stopnjo distance. Avtorica prispevka bo ugotovitve utemeljila tudi empirično, predstavila bo izsledke računalniške analize celotnega korpusa besedil Simone Semenič v programu R Studio, ki kažejo na metadramatske in avtobiografske prvine določenih tekstov.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Simona Semenič, dramatika, monodrama, performans, računalniška stilometrija
Objavljeno: 05.11.2021; Ogledov: 818; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (538,30 KB)

4.
Peter Svetina: Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči
Ivana Zajc, 2021, recenzija, prikaz knjige, kritika

Najdeno v: osebi
Ključne besede: Peter Svetina, slikanica, recenzija, Kako je gospoda Feliksa doletela sreča v nesreči
Objavljeno: 22.12.2021; Ogledov: 808; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (2,44 MB)

5.
Andrej Predin: Vesoljčki
Ivana Zajc, 2021, recenzija, prikaz knjige, kritika

Najdeno v: osebi
Ključne besede: Andrej Predin, recenzija, slikanica, ilustracije, Vesoljčki
Objavljeno: 22.12.2021; Ogledov: 824; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (2,43 MB)

6.
KAKŠNO VLOGO PRI VZGOJI IMATA AVTORITETA IN EMPATIJA?
Ivana Zajc, radijski ali tv dogodek

Opis: Gost oddaje Borut Marolt ima dolgoletne delovne izkušnje v vzgojno izobraževalnem zavodu, kamor prihajajo mladostniki z vzgojnimi težavami. Kakšno vlogo pri vzgoji imata avtoriteta in empatija? Kako z otrokom zgraditi dober odnos? Ali z nakupovanjem materialnih dobrin starši kupujejo tudi ljubezen otrok? To je le nekaj vprašanj, na katera je odgovoril.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: vzgoja, empatija, Borut Marolt
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 767; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (592,28 KB)

7.
Premiera drame Iztoka Mlakarja Tutošomato
Ivana Zajc, radijski ali tv dogodek

Najdeno v: osebi
Ključne besede: drama, Iztok Mlakar, Tutošomato
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 778; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (67,07 KB)

8.
SVETLANA SLAPŠAK IN BRINA KLAMPFER
Ivana Zajc, radijski ali tv dogodek

Opis: Ali so osebe različnih spolov danes enakovredne? Kaj pomeni biti (mlada) ženska danes? Kateri so izzivi za našo družbo, ki se tičejo položaja žensk? O tem dr. Svetlana Slapšak na dogodku v sklopu festivala Fabula. Predstavljamo tudi festival dramske pisave Vzkrik!, ki je zapolnil velik manko pri mentoriranju mladih dramatikov in je na oder postavil bralne uprizoritve svežih slovenskih dram.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: ŽENSKE DANES, SVETLANA SLAPŠAK, FESTIVAL VZKRIK!, BRINA KLAMPFER
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 796; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (644,23 KB)

9.
SREČKO KOSOVEL O EPIDEMIJI
Ivana Zajc, radijski ali tv dogodek

Opis: V oddaji se vprašamo, kaj bi o sodobni krizi med pandemijo povedal Srečko Kosovel. Njegov portret z masko namreč v času epidemije stoji sredi Sežane. Na vprašanje odgovarjajo univerzitetni profesor iz Trsta Miran Košuta in Simon Kastelic ter Mateja Kralj s sežanskega društva Konstruktivist.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Srečko Kosovel, epidemija, Miran Košuta, Simon Kastelic, Mateja Kralj, društvo Konstruktivist
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 751; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (784,47 KB)

10.
EDI ŠELHAUS
Neva Zajc, Ivana Zajc, radijski ali tv dogodek

Opis: V oddaji se sprehodimo po primorskih razstaviščih začenši z Ajdovščino, kjer je v Pilonovi galeriji na ogled razstava fotografij Edija Šelhausa.
Najdeno v: osebi
Ključne besede: Edi Šelhaus, oddaja Iz kulturnega sveta, JERNEJ SKRT, JOŽE ŠUBIC, JANEZ MATELIČ, BOŠTJAN BUGARIČ
Objavljeno: 08.11.2021; Ogledov: 743; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (645,63 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh