Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 149
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
ʺLjubim pisma kakor nekaj živegaʺ : pisemsko omrežje Zofke Kveder
Katja Mihurko, 2024, samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Ključne besede: korespondenca, slovenske pisateljice
Objavljeno v RUNG: 12.04.2024; Ogledov: 455; Prenosov: 0

2.
Ljubim lepa pisma : dopisovanja avtoric slovenske moderne
2024, znanstvenokritična izdaja vira

Ključne besede: Slovenske pisateljice
Objavljeno v RUNG: 29.03.2024; Ogledov: 430; Prenosov: 6
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Ljubim lepa pisma : dopisovanja avtoric slovenske moderne
2024, znanstvenokritična izdaja vira

Ključne besede: Slovenske pisateljice
Objavljeno v RUNG: 29.03.2024; Ogledov: 407; Prenosov: 0

4.
The representations of female sexual desire in the works of Zofka Kveder (1878-1926)
Katja Mihurko, 2023, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Opis: The paper examines Zofka Kveder's letters to discover the ways in which she depicts her own sexual experiences, including orgasm. Mihurko Poniž will also look for representations of sexual desire in Kveder's literary texts written in Slovenian, German, Czech and Croatian language. The latter show that Kveder was obviously not as open and direct when writing literature. Through the analysis of letters to her friends and journal editors, Kveder's struggles against the censorship of her texts by editors will be presented. These findings will be embedded in the broader historical context of bourgeois double standards and their consequences not only for women in general but for women writers in particular. The issue of (self-)censorship will be touched upon and discussed in the context of Kveder's work. Being in a special position of an author between cultures, Kveder was allowed a certain freedom in the representation of female sexual desire, which would probably not have been possible if she had been perceived only as a Slovenian writer. Therefore, the paper will explore the intersection of nationality, literature, and sexuality in the case of Zofka Kveder’s works and ego-documents.
Ključne besede: Zofka Kveder, spolna želja
Objavljeno v RUNG: 11.03.2024; Ogledov: 413; Prenosov: 1
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Ada Kristan - pozabljeno ime slovenske moderne
Katja Mihurko, 2023, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek je prva raziskava, ki je v celoti posvečena Adi Kristan (1876–1925). V njem predstavljamo njeno življenje in literarno ter publicistično delo, leposlovna besedila in članke, ki so povezani z njenim delovanjem v Jugoslovanski demokratski stranki ter njeno dopisovanje z Ivanom Cankarjem.
Ključne besede: slovenska moderna, intimnost
Objavljeno v RUNG: 11.03.2024; Ogledov: 475; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (57,43 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Čustvena pokrajina materinstva in materinjenja v elektronski zbirki Pisma
Katja Mihurko, 2023, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Opis: Raziskovanje dojemanja materinstva in čustev, ki so se porajala ob materinjenju, je v preteklosti omejeno na pisne vire: sodne zapisnike, publicistične zapise, literarna dela in ego dokumente. V pismih in dnevnikih so izkušnja materinjenja in premisleki o njej največkrat izraženi bolj neposredno kot v publicističnih ali literarnih delih. Vendar so ego dokumenti, še posebno t. i. navadnih ljudi, težje dosegljivi, saj se niso tako sistematično ohranjali kot tiskana besedila in sodni zapisniki. Zato so pisma, ki so objavljena v elektronski zbirki Pisma, dragocena pričevanja o materinstvu in materinjenju ter z njima povezanimi čustvi ljubezni, veselja, žalosti, jeze in strahu. V prispevku bom predstavila možnosti iskanja vsebin, ki so povezane z materinstvom in materinjenjem v omenjeni elektronski zbirki. Na osnovi vizualizacij zbirke bom najprej pokazala, s katerimi tematikami se povezuje tematika materinstva in materinjenja v dopisovanjih avtoric slovenske moderne ter družine Kremenšek Boršnik, nato pa še kako o tem pišeta meščanka (Ivanka Kremenšek, poročena Boršnik) in slovenska pisateljica (Zofka Kveder) konec 19. in v začetku 20. stoletja.
Ključne besede: intimnost, materinstvo, spolna želja, korespondence, digitalna humanistika, slovenska moderna
Objavljeno v RUNG: 11.03.2024; Ogledov: 403; Prenosov: 1
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Kaj hoče ženska?
2024, radijska ali televizijska oddaja, podkast, intervju, novinarska konferenca

Opis: Kako razumeti freudovsko vprašanje Kaj hoče ženska? Zakaj ženske pravice niso pridobljene za vselej? Kakšna je bila pot pravne regulacije abortusa pri nas? Prva in druga generacija feministk sta bili zaslužni za pridobitev ženskih političnih pravic in odpravo diskriminacije na delovnem področju, v Evropi in ZDA. Kakšna je podoba feminizma danes? V oddajo bosta vključeni zgodovinarki dr. Marta Verginella in dr. Ana Cergol Paradiž, predstavili bomo tudi knjigo Naše znanstvenice: Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji?.
Ključne besede: intimnost, spolna želja, reproduktivne pravice
Objavljeno v RUNG: 11.03.2024; Ogledov: 413; Prenosov: 5
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Digitale Repositorien in Zusammenhang mit Zensur aufgrund des Geschlechts durch Sprache
Katja Mihurko, predavanje na tuji univerzi

Ključne besede: cenzura, slovensko gledališče, pisma, slovenska moderna, digitalna humanistika, samocenzura
Objavljeno v RUNG: 06.12.2023; Ogledov: 678; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Shaping the electronic collection Letters : discovering epistolary exchange and navigating correspondence metadata
Darko Ilin, Katja Mihurko, Ivana Zajc, Mila Marinković, 2023, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: Electronic Collection LETTERS, Distant Reading, Correspondence, Metadata
Objavljeno v RUNG: 09.11.2023; Ogledov: 710; Prenosov: 4
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Reprezentacije moškega in moškosti v izbranih romanih Ivana Cankarja
Darko Ilin, 2023, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga predstavlja raziskavo reprezentacij moških in moškosti v treh izbranih romanih Ivana Cankarja, ki je osrednji kanonski predstavnik slovenske moderne. Glavni namen raziskave je bil osvetliti različne aspekte moške identitete, ki jih avtor upodablja v svojih delih, ter preučiti, kako se ti odražajo v kontekstu takratnega družbenega in kulturnega okolja. Metodološki okvir raziskave temelji na kritičnih študijah moških in moškosti, ki izhajajo iz feministične epistemologije. To omogoča kritičen pristop k tradicionalnim predstavam o moškosti ter razumevanje družbenih konstrukcij in norm, ki oblikujejo moško spolno identiteto. V uvodnem delu magistrske naloge so predstavljeni temeljni teoretični koncepti kritičnih študij moških in moškosti, stičišča študij spolov in literarne vede ter problem reprezentacije. Sledi kritičen prikaz znanstvenih del, ki pristopajo k Cankarjevemu literarnemu delu z vidika študijev spolov, kar postavlja temelje za to raziskavo. Osrednji del magistrske naloge predstavlja analiza treh Cankarjevih romanov: Tujci (1901), Martin Kačur (1906) in Novo življenje (1908). Romani so izbrani zato, ker v središče zgodbe postavljajo moške like, kar zagotavlja plodovito polje za raziskovanje različnih reprezentacij moškosti. Skozi analizo so preučeni različni vidiki moškosti, vključno z odnosi med moškimi liki, odnosi med moškimi in ženskimi liki, pojmom očetovstva, politično moškostjo ter položajem marginalizirane moškosti v družbenem okolju. V zaključku raziskave so povzete glavne ugotovitve analize, ki nakazujejo, da Cankar v svojih romanih izrisuje kompleksne in raznolike reprezentacije moške identitete. S primerjanjem je bilo ugotovljeno, da vsi trije analizirani romani temeljijo na spopadu med tradicionalno hegemono moškostjo po eni strani in neustrezno, obrobno ali soudeleženo moškostjo po drugi.
Ključne besede: reprezentacije, moškosti, družbeni spol, Ivan Cankar, roman
Objavljeno v RUNG: 27.10.2023; Ogledov: 894; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (787,77 KB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh