Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 629
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
Overview of inflectional paradigms in Slovenian
Ema Štarkl, Petra Mišmaš, Marko Simonović, 2024, zaključena znanstvena zbirka raziskovalnih podatkov

Ključne besede: zbirke podatkov
Objavljeno v RUNG: 19.04.2024; Ogledov: 734; Prenosov: 5
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Chemical composition of apple cider : a comparative study of Norwegian and French ciders
Ingunn Ovsthus, Mitja Martelanc, Tatjana Radovanović, Marko Lesica, Lorena Butinar, Branka Mozetič Vodopivec, Guillaume Antalick, 2024, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Norwegian apple ciders have recently gained attention at the levels of international competitiveness. Accordingly, a comparative study on the chemical composition of selected Norwegian and French apple ciders was conducted to gain knowledge on what ubiquitous chemical parameters make the Norwegian ciders different from ciders from well-established producing regions. A total of 43 ciders, 24 Norwegian and 19 French, in the category of acidic dominant ciders, were included in the study. Ethanol, individual sugars and organic acids, pH, total phenols, aroma compounds including esters, C6-alcohols, volatile phenols and terpenoids, were analysed. Norwegian ciders showed higher contents in ethanol, malic and citric acids, whereas total phenols, pH, glucose, and fructose were higher in French counterparts. Regarding the aromatic profile, no significant differences were observed for C6-alcohols. In contrast, differences were more expressed in the case of esters and volatile phenols. Norwegian ciders were characterised by higher average concentration for all the groups of esters, with the most important differences measured for higher alcohol acetates. Norwegian ciders also displayed higher contents of 4-vinylphenol and 4-vinylguaiacol while French ciders contained substantially higher levels of 4-ethylphenol and 4-ethylguaiacol. These results are in mutual correlation with the empirical observation reporting Norwegian apple ciders as more acidic, alcoholic and with lighter body but fruitier profile. Whereas French ciders are often perceived with more structure and animalistic profile.
Ključne besede: alcohol, acidity, total phenols, aroma-compounds, apple cider
Objavljeno v RUNG: 25.03.2024; Ogledov: 535; Prenosov: 3
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Pregled pridelave grozdja in vina žlahtne vinske trte (Vitis vinifera l.) 'pinela' in 'zelen' v Vipavski dolini : diplomsko delo
Veronika Kos, 2024, diplomsko delo

Opis: V tej diplomski nalogi smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev pregledali, na kakšen način se prideluje grozdje in vino pri sortah Vitis Vinifera L. 'Zelen' in 'Pinela' v zgornji Vipavski dolini. Pomembno je, da razumemo, da ti dve sorti rasteta na flišni podlagi in pod submediteranskim podnebjem. Ampelografski opis nam razloži, kako ti dve sorti ločimo od ostalih. V nadaljevanju smo s pomočjo anketiranja pridelovalcev teh dveh sort dobili vpogled v način pridelave grozdja, tipe rezi, uporabo ukrepa razlistanja in ugotovili, da je večina vinogradov obrnjenih na vzhod ali zahod. V povprečju dosega mošt/grozdje sorte 'Zelen' višji pH kot sorta 'Pinela', kar tudi vzporedno pojasni, da ima 'Zelen' nižje kisline. Količina pridelanega grozdja se vsako leto povečuje, v grafu lahko vidimo enakomerno rast pri sorti 'Zelen', nekoliko manj enakomerno pa pri sorti 'Pinela', kar je posledica zunanjih dejavnikov. Iz ankete je razvidno, da se tako pri maceraciji kot tudi pri skladiščenju največkrat uporabljajo posode iz nerjavečega jekla, nekateri pa uporabljajo tudi lesene sode.
Ključne besede: diplomske naloge, pinela, zelen, Vipavska dolina, pridelava, vino, grozdje
Objavljeno v RUNG: 21.03.2024; Ogledov: 527; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (990,51 KB)

7.
The interaction between theme vowels and secondary imperfectives in Slovenian : the curious case of ava and eva
Marko Simonović, Petra Mišmaš, 2023, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: secondary imperfective, imperfectivizers, theme vowels, unaccusatives
Objavljeno v RUNG: 02.02.2024; Ogledov: 591; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (215,83 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Vpliv lastnosti pecljalnika na kakovost mošta : diplomski seminar
Matic Greif, 2024, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: grozdje, Vitis vinifera L., pecljalnik, valjčna sortirna miza, Malvazija, Modri pinot, izplen, kakovost mošta
Objavljeno v RUNG: 01.02.2024; Ogledov: 557; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh