Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Podnebne spremembe v vinogradih: prilagajanje na sušni stres : predavanje na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, 29. 8. 2023, Gornja Radgona
Jan Reščič, Alain Deloire, Anne Pellegrino, Katja Šuklje, 2023, prispevek na konferenci brez natisa

Opis: S posledicami podnebnih sprememb se že nekaj časa soočamo tudi v slovenskem vinogradniškem prostoru. In čeprav vinska trta, zaradi globokega koreninskega sistema, velja za precej dobro prilagodljivo rastlino na pomanjkanje vode oziroma sušo, je za rast, rodnost in kakovost grozdja zelo pomembno kdaj, v kateri razvojni fazi se pojavi sušni stres ter koliko časa pomanjkanje vode traja. Prav tako, ni vsak sušni stres nujno škodljiv.
Ključne besede: vinska trta, sušni stres, podnebne spremembe, ukrepi
Objavljeno v RUNG: 04.09.2023; Ogledov: 651; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Od oljk do vinske trte
2023, intervju

Ključne besede: raziskave, vinska trta
Objavljeno v RUNG: 25.04.2023; Ogledov: 874; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Zgodovina vinogradništva na Vipavskem
Marijana Živković, 2021, diplomsko delo

Opis: V pestri in bogati zgodovini slovenskega naroda se je težko opredeliti, kateri kraj najbolj izstopa po svoji avtentičnosti in zanimivosti. Pri vsaki tovrstni primerjavi je Vipavska dolina vedno v prvem planu predvsem zaradi svoje raznovrstnosti in hitre spremenljivosti, ki jo zaznamuje že od zgodnjega antičnega obdobja do sodobnih časov. V tem zanimivem potovanju skozi čas obstaja ena stalnica, nespremenjena, značilna za Vipavsko dolino in njene prebivalce – to je vinogradništvo, gojenje vinske trte, pridelava grozdja in vina. Vinska trta je na Vipavskem prisotna skozi vso zgodovino, ne glede na prebivalstvo, ki je tam ustvarjalo svoj lastni obstoj in prihodnost. Včasih so to bili Rimljani na svojem pohodu ustvarjanja mogočnega imperija, Kelti, Slovani, Habsburžani, Italijani. Dolina pa je že nekaj stoletij neločljiv del slovenskega nacionalnega ozemlja, ki soustvarja zgodovino in prihodnost slovenskega naroda. Vinogradništvo je pomemben segment ekonomskega področja Vipavske doline. Zasnovano je predvsem na izrednih naravnih pogojih, ki prebivalce Vipavske doline že od nekdaj usmerjajo h gojenju vinske trte. Vinska trta je zaradi tega vedno bila eden od pomembnih virov blaginje na Vipavskem. Vinogradništvo, kot vse druge ljudske dejavnosti, pa so pogosto spodbujali in omejevali različni politični in socialni dejavniki, kot so vojne, spremembe meja, spremembe družabne ureditve, preseljevanja ljudstev, bolezni in epidemije. Namen diplomskega dela je sistematičen prikaz zgodovinskega razvoja vinogradništva na Vipavskem od antičnih časov do sodobnih trendov. Predvsem pa je bilo pomembno vinogradništvo umestiti v širši kontekst družbenega in ekonomskega razvoja na slovenskem ozemlju ter v kontekst naravnih pogojev, ki usmerjajo prebivalce Vipavske doline k vinogradništvu in pridelavi vina.
Ključne besede: Vipavska dolina, vinogradništvo, vinska trta, zgodovinski razvoj
Objavljeno v RUNG: 06.08.2021; Ogledov: 2139; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (647,64 KB)

4.
Vinska trta od jeseni do pomladi
Jan Reščič, druga izvedena dela

Opis: Vabljeno predavanje za vinogradnike v Podragi
Ključne besede: Vinska trta, gojitvene oblike, prehrana, gnojenje, kakovost
Objavljeno v RUNG: 01.04.2020; Ogledov: 3101; Prenosov: 1
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Rezultati o poskusih namakanja v letu 2019; predavanje na Simpoziju o teranu in kraških produktih
Jan Reščič, prispevek na konferenci brez natisa

Ključne besede: vinska trta, namakanje, kakovost, grozdje, nalaganje sladkorja
Objavljeno v RUNG: 09.03.2020; Ogledov: 3081; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Razpoložljivost hranil za vinsko trto v Vipavski dolini
Jan Reščič, vabljeno predavanje na konferenci brez natisa

Ključne besede: hranila, prehrana, gnojenje, vinska trta, kakovost, Vipavska dolina
Objavljeno v RUNG: 11.02.2019; Ogledov: 4001; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Late-season Shiraz berry dehydration that alters composition and sensory traits of wine
Katja Šuklje, Hsiao-Chi Chou, Guillaume Antalick, Leigh M. Schmidtke, John W. Blackman, 2018, izvirni znanstveni članek

Ključne besede: vino, arome, dehidracija grozdja, vinska trta
Objavljeno v RUNG: 17.07.2018; Ogledov: 4038; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh