1. Vpliv časa razlistanja na kakovost grozdja in pojavnost antocianov v grozdju in vinu sorte 'Modri pinot' iz Vipavske dolineDejan Glavan, 2012, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vinogradništvo, antociani, razlistanje, zbitost grozdov, ... Ključne besede: diplomske naloge, vinogradništvo, antociani, razlistanje, zbitost grozdov Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 6516; Prenosov: 276
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
2. Primerjava med redčenjem grozdja in zgodnjim razlistanjemMitja Turk, 2014, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, razlistanje pred cvetenjem, redčenje grozdja, antociani, tanini, Refošk,... Ključne besede: diplomske naloge, razlistanje pred cvetenjem, redčenje grozdja, antociani, tanini, Refošk Objavljeno: 25.04.2014; Ogledov: 5688; Prenosov: 415
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
3. Targeted metabolomics employed for the studying of 'Pinot Noir' grape skin phenolics as induced by canopy microclimate manipulationPaolo Sivilotti, Melita Sternad Lemut, Pietro Franceschi, Ron Wehrens, Urška Vrhovšek, 2013, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...tarčna metabolomika, Modri pinot, razlistanje, polifenoli, vinska trta, ... Ključne besede: tarčna metabolomika, Modri pinot, razlistanje, polifenoli, vinska trta Objavljeno: 05.08.2014; Ogledov: 5344; Prenosov: 48
Polno besedilo (0,00 KB) |
4. EFFECT OF TIMING OF LEAF REMOVAL ON YIELD PARAMETERS, GRAPE AND WINE QUALITY OF VITIS VINIFERA L. CV. 'SAUVIGNON BLANC' Daniela MARKOVICDaniela Markovic, 2016, diplomsko delo Opis: Z odstranjevanjem listov v predelu grozdov se lahko spremeni mikroklima grozdov, ki lahko izzove spremembe v sekundarnem metabolizmu vinske trte, ki so odvisne tudi od časa izvedbe ukrepa. Uravnavanje sinteze aromatskih komponent je zanimivo pri belih sortah kot je sorta 'Sauvignon blanc', kjer so metoksipirazini in tioli tisti, ki oblikujejo značilno aromo vina te sorte.
Eksperiment diplomske naloge smo zastavili na Oslavju (Gorica, Italija) v vinogradu sorte grozdja 'Sauvignon blanc' (Vitis vinifera L.). Želeli smo preveriti vpliva odstranjevanja listov v predelu grozdja pred in po cvetenju na količino in kakovost pridelka ter aromatske lastnosti grozdja in vina.
Količinski parametri pridelka so pokazali majhne vplive izvedenih ukrepov razlistanja; pozno razlistanje na količino pridelka ni vplivalo, v nasprotju z razlistanjem pred cvetenjem, kjer smo opazili rahlo zmanjšanje pridelka po trsu in mase grozdov. Tudi pri osnovnih zrelostnih parametrih smo opazili manjše spremembe, predvsem večje vsebnosti topne suhe snovi pri razlistanju pred cvetenjem.
Pri aromatskih komponentah smo zaznali vpliv razlistanja pred cvetenjem na količino prekurzorjev tiolov tako v grozdju kot tudi vinu; večjo vsebnost 4-merkapto-4-metilpentan-2-on (4MMP) in nižje koncentracije 3-merkaptoheksan-1-ol (3MH). S poznejšim odstranjevanjem listov smo zmanjšali koncentracije 4MMP, na vsebnost 3MH ta ukrep ni vplival.
Tudi s senzorično oceno vina smo potrdili pomembne vplive razlistanja pred in po cvetenju na določene note v aromi vina 'Sauvignon blanc'.
Leaf removal changes cluster microclimate, and thus modifications in the secondary metabolism are triggered, but differently as regard to the timing of application. In case of white grape varieties, the interest on the modification of aroma characteristics is searched, and in case of 'Sauvignon blanc', the shift in concentration of methoxypyrazines and thiols is responsible for the bouquet of the wines.
An experimental trial was set up in Oslavia (Gorizia, Italy) with the aim to evaluate how pre-flowering and post-flowering leaf removal applied on 'Sauvignon blanc' vines could change the aromatic occurrence in grapes and wines.
The yield parameters were slightly affected by the treatments of leaf removal; while late leaf removal did not impact on production, pre-flowering leaf removal slightly promoted a reduction on yield and cluster weight. Also basic maturation parameters were slightly changed, mainly higher soluble solids in case of pre-flowering leaf removal.
As regard aromatics, both thiol precursors in grapes and thiols in wines revealed to be shifted in case of pre-flowering leaf removal, with higher values of 4-mercapto-4-methyl-pentan-2-one and lower values of 3-mercaptohexan-1-ol. In case of late leaf removal lower concentration of 4MMP were revealed and similar of 3MH.
Also the degustation of the wines revealed some peculiarities of pre-flowering and late leaf removal treatments for some important sensorial notes of 'Sauvignon blanc' wines. Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...pokazali majhne vplive izvedenih ukrepov razlistanja; pozno razlistanje na količino pridelka ni vplivalo, v nasprotju... Ključne besede: Vitis vinifera L. cv. 'Sauvignon blanc', razlistanje pred cvetenjem, razlistanje po cvetenju, aromatske komponente, tioli, LC-MS
Vitis vinifera L. cv. 'Sauvignon blanc', pre-flowering leaf removal, post-flowering leaf removal, aromatic compounds, thiols, LC-MS Objavljeno: 14.01.2016; Ogledov: 6905; Prenosov: 295
Polno besedilo (1,30 MB) |
5. |
6. |