1. Marketinški načrt vstopa vinarstva Marko Sirk na nemški in italijanski trg : diplomsko deloMiha Sirk, 2024, diplomsko delo Opis: V svojem diplomskem delu sem raziskoval, kaj je ključnega pomena za vstop našega
vinarstva (vina Marko Sirk) na italijanski in nemški vinski trg. Kot mlada blagovna
znamka smo zaenkrat prisotni samo na slovenskem trgu, v Italiji pa sodelujemo le z enim
manjšim uvoznikom. Namen mojega diplomskega dela je bil zato usmerjen v pomembne
korake pri vstopu na nov vinski trg.
Opravil sem kvalitativno raziskavo in obdelal podatke sekundarnega gradiva.
V teoretičnem delu sem najprej izvedel situacijsko analizo, ki je vključevala analizo trgov
ter konkurence, nato pa sem opisal še marketinški splet.
V svojem empiričnem delu sem opravil konkretno situacijsko analizo za naše vinarstvo.
Vključil sem tudi konkurenco na vinskem trgu ter s tremi izbranimi vinskimi kletmi
opravil intervjuje, katere sem nato analiziral tudi v rezultatih in razpravi. Ključne besede: diplomske naloge, marketinški načrt, vstop na tuje trge, nemški trg, italijanski trg, vinarstvo Objavljeno v RUNG: 29.02.2024; Ogledov: 1681; Prenosov: 22 Celotno besedilo (1,19 MB) |
2. Sodobno vinogradništvo in vinarstvo : novosti in izziviErika Jež, Jan Reščič, 2023, samostojni strokovni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji Opis: Prispevek o izzivih in novostih današnjega vinogradništva. Med izzivi so predstavljene podnebne spremembe, evropska politika, zaraščanje površin, tržne strategije in obnašanje potrošnikov ter izobraževanje mladih kmetov. Med novostmi pa je predstavljena sodobna tehnologija in digitalizacija, regenerativno vinogradništvo, krožno gospodarstvo in avtentičnost. Ključne besede: vinogradništvo, vinarstvo, izzivi, novosti, Slap Objavljeno v RUNG: 07.02.2024; Ogledov: 1563; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
3. Analiza vinskega turizma kot priložnost za vinarje vinorodnega okoliša slovenska Istra : diplomsko deloMatej Zaro, 2021, diplomsko delo Opis: Vinski turizem je hitro rastoča ekonomska panoga, ki bi jo glede na geografske danosti slovenske regije in kakovost pridelanega vina bilo vredno ne samo izkoristiti, temveč tudi poglobiti. V diplomski nalogi predstavljamo in preučujemo vinarstvo ter vinogradništvo v povezavi s turizmom v Sloveniji, s poudarkom na okolišu slovenska Istra. Pod drobnogled vzamemo konzorcij Vin Istre in društvo Vinol, kjer izpostavljamo tako dobre prakse, kakor pomankljivosti. Osredotočimo se na vinske festivale, njihov pomen, s poudarkom na festival maceriranih belih vin Orange Wine Festival Izola. Dotaknemo se tudi svetovnih trendov vinske panoge ter kakšen je bil vpliv pandemije Covid-19 na vinski turizem. V diplomski nalogi predstavljamo podjetje Vina Zaro, njegove začetke in možnosti razvoja za prihodnost. Rdeča nit diplomske naloge je iskanje že delujočih dobrih praks in trendov, ki bodo pripomogle k spremembi odnosa do vinskega turizma in odkrivanju novih aktivnosti za razvoj le-tega. Zavedamo se potrebe po mednarodnosti in zgledovanju po tujih uveljavljenih praksah, vendar prepoznamo jedro razvoja tudi v odnosu do mednarodnih potrošnikov, v lokalnih sortah grozdja, reinterpretaciji tradicionalnih pridelovalnih tehnikah, vrednotenju lastne kulturne dediščine, razširitvi ekološke pridelave in spodbujanju interakcije med različni turističnimi panogami. Ključne besede: diplomske naloge, vinski turizem, slovenska Istra, vinski festivali, blagovne znamke, Slovenija, vinarstvo Zaro, udomačene sorte Objavljeno v RUNG: 07.10.2021; Ogledov: 3208; Prenosov: 168 Povezava na celotno besedilo Gradivo ima več datotek! Več... |
4. Šuklje2020, intervju Ključne besede: vinarstvo Objavljeno v RUNG: 22.09.2021; Ogledov: 2361; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
5. |
6. |
7. |
8. |
9. |
10. |