Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 25
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Predstavitev rezultatov anketiranja vinarjev na festivalu Okusi Vipavske : predavanje na Vino in podnebje: Kdaj trgati v času sprememb?, Vipava, 3. jun. 2025
Jan Reščič, 2025, prispevek na konferenci brez natisa

Opis: Predstavljeni so preliminarni rezultati ankete, ki smo jo izvedli med vinarji v okviru festivala Okusi Vipavske 2025. Anketa je bila vezana na nekatere trajnostne ukrepe (razlistanje, nalaganje sladkorjev, upravljanje z vodo v vinogradih ter biotska raznovrstnost) za prilagajanje vinogradov na podnebne spremembe. Zanimala nas je informacija oziroma mnenja vinarjev, ali/in kako te ukrepe izvajajo v njihovih vinogradih. Rezultati so pokazali, da se vinarji dobro zavedajo učinkov podnebnih sprememb, ter da nekatere ukrepe (kot je npr. razlistanje, nalaganje sladkorjev) tudi poznajo in izvajajo. Prav tako so vinarji izrazili željo, da bi se o predstavljenih ukrepih še dodatno izobraževali.
Ključne besede: vinogradništvo, podnebne spremembe, trajnost, naravni pristopi, anketa, vinarji
Objavljeno v RUNG: 05.06.2025; Ogledov: 521; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Lahko v Sloveniji ostanemo brez določenih vinskih sort?
2024, intervju

Opis: Podnebne spremembe slovenskim vinarjem povzročajo velike preglavice. Ob toplih pomladih trte vzbrstijo vse bolj zgodaj, na mlade poganjke pa nato preži pozeba. Če ji vinogradi uidejo, je nato pred njimi burno poletje s sušo in vročino na eni ter neurji in točo na drugi strani. Kako vse skupaj vpliva na kakovost vina in kakšni so obeti za slovenske vinarje? Odgovarjata Guillaume Antalick in Jan Reščič s fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici.
Ključne besede: podnebne spremembe, vinogradništvo, vinska trta, prilagajanje
Objavljeno v RUNG: 13.11.2024; Ogledov: 1457; Prenosov: 2
URL Povezava na datoteko
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Sodobno vinogradništvo in vinarstvo : novosti in izzivi
Erika Jež, Jan Reščič, 2023, samostojni strokovni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji

Opis: Prispevek o izzivih in novostih današnjega vinogradništva. Med izzivi so predstavljene podnebne spremembe, evropska politika, zaraščanje površin, tržne strategije in obnašanje potrošnikov ter izobraževanje mladih kmetov. Med novostmi pa je predstavljena sodobna tehnologija in digitalizacija, regenerativno vinogradništvo, krožno gospodarstvo in avtentičnost.
Ključne besede: vinogradništvo, vinarstvo, izzivi, novosti, Slap
Objavljeno v RUNG: 07.02.2024; Ogledov: 3149; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Regenerativno vinogradništvo
Erika Jež, Jan Reščič, 2023, poljudni članek

Opis: Potrošnniški način življenja novodobne družbe je predvsem mlajše generacije spodbudil k iskanju rešitev za ohranitev našega planeta. Vinogradništvo je kmetijska dejavnost, ki lahko pomembno prispeva k ustvarjanju boljšega sveta za prihodnje generacije. Največji potencial v vinogradu sta prav skrb za zdrava tla in ohranjanje biotske raznovrstnostni, ki sta temeljni zahtebvi za vse regenerativne vinogradnike.
Ključne besede: regenerativno vinogradništvo, podnebne spremembe, agroekologija, tla
Objavljeno v RUNG: 17.11.2023; Ogledov: 2706; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Zakaj nasprotovati konvencionalnemu in organskemu vinarstvu?
Guillaume Antalick, 2018, polemika, diskusijski prispevek, komentar

Ključne besede: vinarstvo, ekološko vinogradništvo, konvencionalno vinogradništvo
Objavljeno v RUNG: 27.08.2021; Ogledov: 3078; Prenosov: 12
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Zgodovina vinogradništva na Vipavskem
Marijana Živković, 2021, diplomsko delo

Opis: V pestri in bogati zgodovini slovenskega naroda se je težko opredeliti, kateri kraj najbolj izstopa po svoji avtentičnosti in zanimivosti. Pri vsaki tovrstni primerjavi je Vipavska dolina vedno v prvem planu predvsem zaradi svoje raznovrstnosti in hitre spremenljivosti, ki jo zaznamuje že od zgodnjega antičnega obdobja do sodobnih časov. V tem zanimivem potovanju skozi čas obstaja ena stalnica, nespremenjena, značilna za Vipavsko dolino in njene prebivalce – to je vinogradništvo, gojenje vinske trte, pridelava grozdja in vina. Vinska trta je na Vipavskem prisotna skozi vso zgodovino, ne glede na prebivalstvo, ki je tam ustvarjalo svoj lastni obstoj in prihodnost. Včasih so to bili Rimljani na svojem pohodu ustvarjanja mogočnega imperija, Kelti, Slovani, Habsburžani, Italijani. Dolina pa je že nekaj stoletij neločljiv del slovenskega nacionalnega ozemlja, ki soustvarja zgodovino in prihodnost slovenskega naroda. Vinogradništvo je pomemben segment ekonomskega področja Vipavske doline. Zasnovano je predvsem na izrednih naravnih pogojih, ki prebivalce Vipavske doline že od nekdaj usmerjajo h gojenju vinske trte. Vinska trta je zaradi tega vedno bila eden od pomembnih virov blaginje na Vipavskem. Vinogradništvo, kot vse druge ljudske dejavnosti, pa so pogosto spodbujali in omejevali različni politični in socialni dejavniki, kot so vojne, spremembe meja, spremembe družabne ureditve, preseljevanja ljudstev, bolezni in epidemije. Namen diplomskega dela je sistematičen prikaz zgodovinskega razvoja vinogradništva na Vipavskem od antičnih časov do sodobnih trendov. Predvsem pa je bilo pomembno vinogradništvo umestiti v širši kontekst družbenega in ekonomskega razvoja na slovenskem ozemlju ter v kontekst naravnih pogojev, ki usmerjajo prebivalce Vipavske doline k vinogradništvu in pridelavi vina.
Ključne besede: Vipavska dolina, vinogradništvo, vinska trta, zgodovinski razvoj
Objavljeno v RUNG: 06.08.2021; Ogledov: 4527; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (647,64 KB)

7.
8.
9.
Univerza v Novi Gorici, Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo
2020, druge monografije in druga zaključena dela

Ključne besede: študijski programi, Univerza v Novi Gorici, Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo
Objavljeno v RUNG: 23.02.2021; Ogledov: 3508; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Pinela od vinograda do kozarca
Jan Reščič, 2019, druga izvedena dela

Opis: Predavanje na dogodku v okviru Tedna Univerze - Pinela od vinograda do kozarca
Ključne besede: pinela, sorta, značilnosti, pridelava grozdja in vina, vinogradništvo, Vipavska dolina
Objavljeno v RUNG: 06.01.2020; Ogledov: 5188; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 0.03 sek.
Na vrh