Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


Iskanje brez iskalnega niza vrača največ 100 zadetkov!

1 - 10 / 100
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjalna analiza proizvodnje kompaktnih prezračevalnih naprav
Matija Mavri, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju z dvema sestrskima podjetjema, ki se ukvarjata s proizvodnjo prezračevalnih naprav in drugih naprednih tehnoloških rešitev za prezračevanje. Teoretični del diplomskega dela opisuje prezračevalne naprave, njihovo delovanje in funkcijske enote, ki so ključne za delovanje prezračevalnih naprav. V raziskovalnem delu diplomskega dela pa sta predstavljena proizvodna postopka kompaktnih prezračevalnih naprav v obeh podjetjih ter njuna medsebojna primerjava. Prikazana je tudi primerjava cen izdelave primerjanih prezračevalnih naprav. Ugotovljeno je bilo, da je proizvodni postopek prezračevalne naprave v podjetju A dražji za 20 % v primerjavi s proizvodnim postopkom prezračevalne naprave v podjetju B, kar je predvsem posledica cenejšega uporabljenega materiala in manjšega števila porabljenih delovnih ur. Glavno razliko predstavlja izdelava ohišja in izolirnih plošč. S tehničnega vidika je prednost prezračevalne naprave podjetja A v uporabljenem izolacijskem materialu v izolirnih ploščah, ki spada v najvišjo ognjevarno stopnjo A1, medtem ko izolacija prezračevalnih naprav podjetja B spada v najnižjo ognjevarno stopnjo F. Za nadaljnjo proizvodnjo je tako primernejša prezračevalna naprava podjetja B, kjer pa je pri izdelavi izolirnih plošč potrebna sprememba izbire predbarvane pločevine in kamene volne.
Ključne besede: prezračevalna naprava, toplotni izmenjevalec, proizvodni postopek, primerjava
Objavljeno: 26.05.2023; Ogledov: 36; Prenosov: 1
.pdf Polno besedilo (822,85 KB)

2.
Analiza registriranih traktorjev v Goriški regiji
Branko Tratnik Ambrožič, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo analizirali število registriranih traktorjev v Goriški regiji za leto 2018 v primerjavi s celotno Slovenijo. Podatek o registriranih traktorjih smo pridobili iz podatkovne baze vseh registriranih vozil in prvič registriranih vozil v letu 2018. V nekaterih primerih smo podatke primerjali tudi za daljša časovna obdobja. Konec leta 2018 je bilo v Sloveniji registriranih 113.779 traktorjev, v Goriški regiji pa 7.767. Število traktorjev v Goriški regiji presega število kmetij, ki jih je bilo 5.311. Leta 2018 je bilo v Sloveniji registriranih 1.489 novih traktorjev, v Goriški regiji pa 130 novih traktorjev, kar predstavlja 8,7 %. Povprečna moč novih traktorjev se je od leta 1952 več kot potrojila in je bila leta 2018 za celotno Slovenijo v povprečju 62 kW. V Goriški regiji pa je bila v letu 2018 povprečna moč novih traktorjev 56 kW. Povprečna starost traktorjev v Goriški regiji je 26,5 let. 90,62 % lastnikov traktorjev v Goriški regiji je moških, povprečna starost lastnikov pa je 59 let. Po deležu subvencioniranih novih traktorjev Goriška regija ne odstopa od celotne Slovenije.
Ključne besede: traktor, Goriška regija, moč, leto izdelave, lastništvo, subvencije
Objavljeno: 12.05.2023; Ogledov: 110; Prenosov: 3
.pdf Polno besedilo (945,16 KB)

3.
ANALIZA POSLOVNIH PROCESOV V IZBRANEM PROIZVODNEM PODJETJU TER PREDLOGI ZA IZBOLJŠAVE
Elija Fajt, 2023, diplomsko delo

Opis: Poslovni procesi, njihova optimizacija ter spremembe predstavljajo danes v podjetjih ključ poslovanja. Zaradi hitrih sprememb in zahtev trga mora vsako podjetje imeti točno definirane ter vzpostavljene poslovne procese, hkrati pa mora biti fleksibilno in pripravljeno na nagle preobrate. Uporaba določenih metodologij in orodij omogoča podjetjem zaznavo problematike in potencialnih priložnosti za izboljšave poslovnih procesov. Orodji, kot sta VSM (angl. Value Stream Mapping, v nadaljevanju VSM) ter SWOT (angl. Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats, v nadaljevanju SWOT) analiza, sta priporočljivi in nenadomestljivi za optimizacijo poslovnih procesov. S pomočjo SWOT analize zaznamo prednosti in slabosti notranjega poslovanja, hkrati pa priložnosti in nevarnosti, ki izhajajo iz okolja. To nam daje odlično izhodišče za nadaljnjo analizo in izboljšavo poslovnih procesov. S pomočjo orodja VSM pa lahko analiziramo trenutno stanje ter simuliramo bodoče stanje poslovnih procesov. Ta metoda vitkega managementa nam z grafičnim prikazom omogoča identifikacijo vseh pretokov materiala in informacij, razvrščenih po določenem časovnem intervalu. Obe orodji nam dajeta dovolj zanesljivo podlago za odkrivanje kritičnih točk v poslovnih procesih, ki v podjetju zahtevajo takojšnje ukrepanje.
Ključne besede: Poslovni procesi, JIT, optimizacija, VMS, SWOT, konkurenčne prednosti.
Objavljeno: 03.05.2023; Ogledov: 222; Prenosov: 8
.pdf Polno besedilo (2,53 MB)

4.
Analiza konkurenčnih izdelkov in implementacija podatkov v interno platformo podjetja
Timotej Novak, 2023, diplomsko delo

Opis: Podjetja s pomočjo analize konkurenčnih izdelkov pridobivajo pomembne informacije o uporabljenih pristopih, rešitvah, stroškovnih ter delovnih optimizacijah pri proizvodnji, ki so se izkazale kot učinkovite pri konkurenčnih podjetjih. Problem v izbranem podjetju je predstavljala nejasna, razpršena in težko dostopna baza podatkov z rezultati analiz. Rešitev predstavlja platforma podjetja, namenjena hranjenju in deljenju podatkov, kjer se na enem mestu zbirajo podatki pridobljeni z analizo izdelkov in ostale pomembne informacije. Podatke je potrebno analizirati, filtrirati in jih implementirati v platformo. Tako imajo delavci v razvojnih oddelkih podjetja na različnih koncih sveta takojšen in pregleden dostop do koristnih informacij o posameznih izdelkih, kar jim služi za bolj učinkovit in hitrejši razvoj novih izdelkov. Namen diplomske naloge je prikazati pomembnost analize konkurenčnih izdelkov za podjetje na nenehno spreminjajočem se globalnem trgu in prikazati, kako poteka implementacija in upravljanje podatkov v spletni platformi v povezavi z analizo konkurenčnih izdelkov.
Ključne besede: Analiza konkurenčnih izdelkov, spletna platforma, baza podatkov, avtomobilska industrija
Objavljeno: 03.05.2023; Ogledov: 241; Prenosov: 5
.pdf Polno besedilo (2,23 MB)

5.
Kako se duševne motnje prikazujejo v animacijah studiev Disney in Pixar
Katarina Brglez, 2023, diplomsko delo

Opis: Čeprav se ne zavedamo, so duševne motnje zelo pogosto prisotne v človekovem življenju; z njimi se morda soočamo sami ali naši bližnji, prav tako pa so velikokrat upodobljene tudi skozi like, ki jih srečujemo v umetnosti, filmih in celo animiranih filmih, ki so ustvarjeni za mlajše občinstvo. Diplomsko delo raziskuje pojav duševnih motenj, prisotnih v Disneyjevih in Pixarjevih animiranih filmih. Bolj natančno preiskuje animirane like in kako njihovo vedenje, govor ter telesna govorica prikazujejo različne znake in simptome duševnih motenj. Prvi del diplomskega dela se posveča klasifikaciji in razlagi posameznih duševnih motenj. Namen je bralcu predstaviti in obrazložiti pojme, simptome in bolezni, da mu bo lažje razumljiv drugi del diplomskega dela ter da razume obseg duševnih motenj. Temu sledi analiza likov iz animiranih filmov Vrvež v moji glavi (Inside out, 2015), Iskanje malega Nema (Finding Nemo, 2003), Alica v čudežni deželi (Alice in Wonderland, 1951), Mnoge dogodivščine medvedka Puja (The Many Adventures of Winnie the Pooh, 1977), Ledeno kraljestvo (Frozen, 2013), Mala morska deklica (The Little Mermaid, 1989), Sneguljčica in sedem palčkov (Snow White and the Seven dwarfs, 1937) in Zlatolaska (Tangled, 2010). Praktični del diplomskega dela Pustite mi dihati je 2D-računalniška animacija, ki se posveča občutkom in počutju osebe z duševnimi motnjami. Skozi abstraktno animacijo si lahko gledalec sam razlaga pomen ter občutke depresije in tesnobe.
Ključne besede: duševne motnje, Disney, Pixar, animacija, 2D-animacija, 3D-animacija, depresija, tesnoba, manija, amnezija, motnje, shizofrenija, depersonalizacija, hiperaktivnost, avtizem, narcisizem, bipolarnost.
Objavljeno: 23.03.2023; Ogledov: 152; Prenosov: 13
.pdf Polno besedilo (2,54 MB)

6.
7.
8.
Fotografska pripoved o ljudeh iz mojega kraja
Anja Roj, 2022, diplomsko delo

Ključne besede: fotografija, portret, osebnost, podobe, diplomske anloge
Objavljeno: 23.03.2023; Ogledov: 155; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (265,31 KB)

9.
Pomen instagramovih vplivnežev za lepotno industrijo
Urška Škerlič, 2022, diplomsko delo

Ključne besede: ličenje, trendi, kozmetika, Instagram, vplivneži, diplomske anloge
Objavljeno: 23.03.2023; Ogledov: 200; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (277,69 KB)

10.
Osnove gledališke maske
Žana Štruc, 2022, diplomsko delo

Ključne besede: ličenje, gledališče, masla, gledališko ličenje, diplomske anloge
Objavljeno: 23.03.2023; Ogledov: 193; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (295,91 KB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh