Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 55
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Načrtovanje in izgradnja spletne aplikacije za lokalizacijo polnilnic za električna vozila : diplomsko delo
Nikola Kurdumanović, 2024, diplomsko delo

Opis: Z naraščajočo uporabo električne mobilnosti se povečuje potreba po učinkoviti polnilni infrastrukturi za električna vozila. V diplomskem delu raziskujemo področje vse večje uporabe spletnih in mobilnih aplikacij za lokalizacijo polnilnih postaj za električna vozila, in sicer tako v svetu kot v Sloveniji. Opisani so principi razvoja in implementacije tovrstnih spletnih aplikacij s poudarkom na uporabi različnih tehnologij, kot so: JavaScript, HTML (ang. HyperText Markup Language), CSS (ang. Cascading Style Sheets) in drugih za ustvarjanje funkcionalnih aplikacijskih komponent. Navdih za raziskavo izhaja iz zanimanja za sodobne tehnologije ob upoštevanju naraščajoče potrebe lastnikov električnih avtomobilov po zanesljivih informacijah o možnih lokacijah polnjenja. V okviru diplomskega dela smo v grobem načrtali in razvili prototip aplikacije, ki omogoča hiter dostop do potrebnih informacij o polnilnih postajah. Rezultati naše raziskave so nam omogočili uvid in boljše razumevanje sodobnih tehnologij ter njihove praktične uporabe.
Ključne besede: diplomske naloge, električna mobilnost, polnilna infrastruktura, spletne aplikacije, tehnologije razvoja aplikacij, prototip aplikacije
Objavljeno v RUNG: 26.04.2024; Ogledov: 569; Prenosov: 6
.pdf Celotno besedilo (1,40 MB)

2.
OPTIMIZACIJA REGULACIJE IN DELOVANJA STABILIZATORJA SUŠILNE SKUPINE PAPIRNEGA STROJA : -
Vid Metljak, 2023, magistrsko delo

Opis: Kljub vse pogostejšemu elektronskemu poslovanju je uporaba in proizvodnja papirja še vedno del našega vsakdana. Pri tem igrajo optimizacija regulacije in delovanja papirnih linij zelo pomembno vlogo, še posebej pri procesu sušenja papirja, ki predstavlja energijsko najzahtevnejši del procesa. Problematika energijskih zahtev in višanja stroškov energije se rešuje z neprestanim nadgrajevanjem in izpopolnjevanjem procesa proizvodnje papirja ter vpeljavo novih sistemov in rešitev. Ena od pomembnih nadgradenj v procesu sušenja papirja so stabilizatorji, ki opravljajo funkcijo stabiliziranja papirja med proizvodnjo, hkrati pa zagotavljajo enakomerno porazdelitev zraka in vlage v sušilnem območju papirnega stroja. Tema magistrskega dela je vezana na opis postopka proizvodnje papirja, s poudarkom na sušilni skupini papirnega stroja in stabilizatorjih. Za ustrezno nadgradnjo stabilizatorjev in odpravo morebitnih napak je potrebno natančno poznavanje njihovega delovanja, kjer ključno vlogo igra regulacija stabilizatorjev. S korekcijo oz. optimizacijo regulacije in delovanja stabilizatorjev je mogoče doseči boljšo kakovost papirja ter višjo produktivnost papirnih linij, kar posledično vpliva na uspešnost papirnice. Cilj magistrskega dela je na podlagi meritev tlaka predstaviti problematiko delovanja stabilizatorjev v eni izmed papirnic v Italiji, predstaviti izvedeno optimizacijo in primerjati rezultate meritev tlaka na stabilizatorjih pred in po optimizaciji. Problematika nihanja podtlaka, predstavljena v magistrskem delu, je bila zaznana in nato analizirana na podlagi dejanskih meritev, opravljenih v papirnici med delovanjem papirne linije. Ključnega pomena je bila ustrezna analiza stanja, izbira potencialnih rešitev in vpeljava dejanskih optimizacij v prakso. Uspešnost vpeljanih nadgradenj in optimizacije regulacije ter delovanja stabilizatorja sušilne skupine papirnega stroja je bila potrjena na podlagi podrobne zaključne analize.
Ključne besede: Papirni stroji, sušilna skupina, stabilizator, regulacija, optimizacija
Objavljeno v RUNG: 29.08.2023; Ogledov: 747; Prenosov: 25
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

3.
4.
PREGLED TEHNOLOGIJE DIGITALNIH DVOJČKOV IN IDEJNA ZASNOVA UVEDBE DIGITALNEGA DVOJČKA ZA NADZOR KAKOVOSTI IZDELKOV V SERIJSKI PROIZVODNJI
Tomi Simčič, 2023, magistrsko delo

Opis: Tehnologije, ki delujejo po principih umetne inteligence, so že globoko zakoreninjene v naš globalni sistem. Njihova uporaba je bolj izrazita v razvitejših državah, po večini pa je prisotna po celotnem svetu. Najbolj prepoznavna je uporaba algoritmov v programih na internetu, ki omogočajo stvari, ki so bile morda še do nedavnega nepredstavljive. Prav tako je umetna inteligenca vse bolj prisotna v industriji, kjer se neprestano iščejo načini in metode, kako optimizirati procese za doseganje boljše kakovosti izdelkov in s tem konkurenčnosti na zahtevnem tržišču. Ker je tehnologija digitalnih dvojčkov še precej nepoznana širši množici in morda za nekoga celo velika neznanka, smo v magistrskem delu želeli z uporabo izbrane literature na splošno predstaviti digitalni dvojček ter ugotoviti, kako deluje in kje vse se lahko ta tehnologija uporablja. Na podlagi zbranih podatkov in ugotovitev smo pripravili idejno zasnovo za uvedbo digitalnega dvojčka v serijski proizvodnji za namene nadzora kakovosti izdelkov. Podrobneje smo se posvetili proizvodni liniji aktuatorjev v proizvodnem podjetju, kjer smo predstavili trenutno stanje proizvodne linije in idejno zasnovo za uvedbo digitalnega dvojčka ali bolje rečeno korake za prehod v pametno tovarno. Idejna zasnova je splošna in lahko služi kot osnova za katero koli proizvodno linijo ali proizvodno podjetje samo ter daje vpogled in osnovne podatke o tehnologiji, ki nudi širok spekter uporabe in vztrajno prodira v industrijo ter druga področja našega življenja.
Ključne besede: Tehnologija, umetna inteligenca, digitalni dvojček, kakovost, izdelek, proces
Objavljeno v RUNG: 06.07.2023; Ogledov: 1013; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (1,38 MB)

5.
Primerjalna analiza proizvodnje kompaktnih prezračevalnih naprav : Diplomsko delo
Matija Mavri, 2023, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju z dvema sestrskima podjetjema, ki se ukvarjata s proizvodnjo prezračevalnih naprav in drugih naprednih tehnoloških rešitev za prezračevanje. Teoretični del diplomskega dela opisuje prezračevalne naprave, njihovo delovanje in funkcijske enote, ki so ključne za delovanje prezračevalnih naprav. V raziskovalnem delu diplomskega dela pa sta predstavljena proizvodna postopka kompaktnih prezračevalnih naprav v obeh podjetjih ter njuna medsebojna primerjava. Prikazana je tudi primerjava cen izdelave primerjanih prezračevalnih naprav. Ugotovljeno je bilo, da je proizvodni postopek prezračevalne naprave v podjetju A dražji za 20 % v primerjavi s proizvodnim postopkom prezračevalne naprave v podjetju B, kar je predvsem posledica cenejšega uporabljenega materiala in manjšega števila porabljenih delovnih ur. Glavno razliko predstavlja izdelava ohišja in izolirnih plošč. S tehničnega vidika je prednost prezračevalne naprave podjetja A v uporabljenem izolacijskem materialu v izolirnih ploščah, ki spada v najvišjo ognjevarno stopnjo A1, medtem ko izolacija prezračevalnih naprav podjetja B spada v najnižjo ognjevarno stopnjo F. Za nadaljnjo proizvodnjo je tako primernejša prezračevalna naprava podjetja B, kjer pa je pri izdelavi izolirnih plošč potrebna sprememba izbire predbarvane pločevine in kamene volne.
Ključne besede: prezračevalna naprava, toplotni izmenjevalec, proizvodni postopek, primerjava
Objavljeno v RUNG: 26.05.2023; Ogledov: 1135; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (822,85 KB)

6.
7.
ENSURING TECHNICAL CLEANLINESS OF STATOR PACKS
Rasheed Pattan, 2022, magistrsko delo

Opis: Metal stamping is a cold-forming process that uses dies and stamping presses to convert sheet metal into desired geometries. The metal stamping process leaves residues on stamped components such as releasing agents, metal shavings, and other contaminants as they exit the press. These impurities hinder the functionality of the components. Therefore, they are required to be eliminated before the stamped sheets are assembled on the production line. Contaminant metal particles on the surfaces hinder the functionality of the components and eventually promote mechanical wear between the moving parts. It is consequently difficult to eradicate contaminants, as their adhesion is inevitable, the contaminants being at a range of a few micrometres to sub-micrometres. The myriad shape configuration of the present metallic and non-metallic contaminants posed a challenge to reaching the cleanliness standards desired by the quality of the product. We aim to develop an automated decontamination process to improve product quality, with an optimized production cycle, and cost-effectiveness. Fibres non-metallic particles are also necessarily rid from the surfaces of the component. In this study, the prime focus is on metallic contaminants, excluding the non-metallic fibrous contaminants that were present. Three viable techniques are opted for based on their feasibility on production line incorporation potential. Namely, Mechanical vibration, Pressurized air-blowing, and Ultrasonic cleaning. However, to achieve the greatest possible outcome, the three different techniques are weighed against each other.
Ključne besede: Components, Ultrasonic, Vibration, Air-blow, Metallic Particles, Contamination, Technical Cleanliness, Lamination.
Objavljeno v RUNG: 26.08.2022; Ogledov: 1381; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (5,61 MB)

8.
Pregled tehnoloških zmožnosti za predvajanje multimedijskih vsebin na pametnih TV napravah : magistrsko delo
Blaž Bajec, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava tehnološke zmožnosti, ki nam jih ponujajo sodobne programske rešitve pri implementaciji aplikacij, ki so nameščene na pametnih televizorjih. V delu je najprej predstavljena zgodovina multimedijskih vsebin na televizorjih, poudarek je predvsem na tehnologiji teletekst, katerega osnovno delovanje je opisano. Predstavljene so faze prehoda TV naprav in oddajnikov iz analognih v digitalne sisteme, ki so odprli nove načine razvoja aplikacij in storitev za končne uporabnike. Obravnavi standarda HbbTV sledi osrednji del dela, kjer je obravnavan potek načrtovanja aplikacij in razvojnih vzorcev, ki predstavljajo sestavni del razvoja. Prikazani so praktični primeri različnih implementacij, tako aplikacij, ki ponujajo predvajanje na oddaljenem zaslonu, kot tudi aplikacije, ki s pomočjo tehnologije »WebView« deluje na Android TV sistemih. Za slednjo sta prikazana načrt in struktura, ki omogočata delovanje. Prenovljena aplikacija je bila izdelana z uporabo metode RAD (ang. Rapid Application Development), ki je primerna za manjše ekipe in je osnovana na prototipih, saj pri samem razvoju niso pričakovane bistvene spremembe v programju. V zadnjem delu je obravnavan postopek objave aplikacije v »spletni trgovini«.
Ključne besede: televizorji, aplikacije, teletekst, HbbTV, operacijski sistemi, magistrske naloge
Objavljeno v RUNG: 04.02.2022; Ogledov: 2440; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (3,34 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Načrt prenove spletnega mesta izbrane lekarne in razširitev na spletno trgovino : magistrsko delo
Nika Pipan, 2022, magistrsko delo

Opis: V zadnjih letih se nakupovanje preko speta povečuje, zato je poleg fizične trgovine svojo ponudbo smiselno premakniti tudi na splet. V okviru magistrskega dela smo se ukvarjali s prenovo spletnega mesta lekarne Nova iz Šempetra pri Gorici. Lekarna je imela zastarelo spletno stran, zato so želeli narediti novo funkcionalno spletno stran, ki bo do uporabnika prijazna in na izgled prijetnega videza. Poleg tega so želeli, da bi svojo ponudbo razširili tudi na prodajo na spletu. Naš namen je bil zasnovati novo spletno stran ter ugotoviti, ali smo bili pri tem uspešni. Tako smo z vprašalnikom najprej ugotovili, kakšne so želje in zahteve naše stranke pri prenovi. Sledilo je načrtovanje vmesnika, kjer smo si pomagali z modeliranjem v jeziku UML. Pri tem smo izdelali pet različnih UML diagramov: diagram primerov uporabe, diagram razredov in objektov, diagram aktivnosti, diagram zaporedja in diagram prehajanja stanj. Na podlagi diagramov smo izdelali žične modele postavitve spletnega mesta ter nato z grafičnim oblikovanjem naredili predlogo za spletno mesto. Končni izdelek je delujoče spletno mesto, vendar sama gradnja in postavitev spletnega mesta nista zajeti v magistrsko delo. Ko je bila spletna stran končana, je sledilo še testiranje uporabniške izkušnje, kar smo naredili na dva načina. Najprej smo testiranje izvedeli pri petih udeležencih tako, da smo jih opazovali med izvajanjem nalog. Nato pa smo širši krog ljudi povabili k reševanju spletne ankete. Na podlagi analize testiranja smo ugotovili, da je spletna stran dosegla naš namen, vendar je za dosego najboljše uporabniške izkušnje potrebno nekaj popravkov.
Ključne besede: prenova, spletne strani, spletne trgovine, zbiranje, uporabniške zahteve, načrtovanje, diagrami UML, testiranja, uporabniške izkušnje, magistrske naloge
Objavljeno v RUNG: 19.01.2022; Ogledov: 2172; Prenosov: 115
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

10.
Analiza učinkovitosti procesa ultrazvočnega varjenja
Damjan Brnetič, 2021, magistrsko delo

Opis: Vodna črpalka v motorjih z notranjim izgorevanjem skrbi za kroženje hladilne tekočine preko radiatorja in hladilnega sistema motorja, s tem pa za ohranjanje ustrezne temperature in za pravilno delovanje motorja. Napaka ali odpoved črpalke lahko privedeta do pregrevanja in odpovedi motorja. Klasične izvedbe vodnih črpalk so gnane preko jermena, vedno več proizvajalcev avtomobilov pa prehaja na električne vodne črpalke, sestavljene iz rotorja, statorja in ohišja. Rotor predstavlja najbolj kompleksen del črpalke, katerega proizvodnja zajema več procesov, in sicer lepljenje magnetov, ultrazvočno varjenje komponent, preverjanje tesnosti in končno kontrolo rotorja. Prav ultrazvočno varjenje pa je lahko izvor nastanka nečistoč, ki jih je potrebno pred sestavo črpalke odstraniti in s tem zagotoviti tehnično čistost izdelka. Magistrsko delo obravnava ključne elemente in proces izdelave električnih vodnih črpalk, osredotoča pase na analizo učinkovitosti procesa ultrazvočnega varjenja komponent rotorja in na možnosti zmanjšanja nečistoč. V nalogi so predstavljene tri možne rešitve problematike nastajanja nečistoč in doseganja boljših rezultatov, ki zajemajo optimizacijo parametrov ultrazvočnega varjenja, spremembo konstrukcije pokrovčka in dodatno čiščenje notranjega robu. Optimizacija parametrov ultrazvočnega varjenja izboljša kvaliteto zvara, sprememba konstrukcije pokrovčka izboljša tehnično čistost a negativno vpliva na kvaliteto zvara, medtem ko dodatno čiščenje s suhim ledom občutno izboljša tehnično čistost a zahteva dodatno investicijo. Optimalno rešitev bi predstavljala kombinacija vseh treh pristopov, ki pa zahteva dodatne raziskave in prilagoditve.
Ključne besede: Vodna črpalka, rotor, ultrazvočno varjenje, tehnična čistost, optimizacija parametrov
Objavljeno v RUNG: 13.12.2021; Ogledov: 2142; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh