1. Chemical and sensory study on the evolution of aromatic and nonaromatic compounds during the progressive oxidative storage of a Sauvignon blanc wineWessel Johannes Du Toit, Antonio C. Silva Ferreira, Katja Šuklje, Elizma Van Wyngaard, Carien Coetzee, 2016, izvirni znanstveni članek Najdeno v: osebi Ključne besede: Sauvignon blanc, oxygen, wine aroma, sensory Objavljeno: 06.12.2016; Ogledov: 4213; Prenosov: 0
Polno besedilo (2,02 MB) |
2. Vitis vinifera root and leaf metabolic composition during fruit maturation: Implications of defoliationAlain Deloire, Bruno, P. Holzapfel, Celia Barril, Jason, A Smith, Katja Šuklje, Baverley, A, Orchard, Gerhard, C. Rossouw, izvirni znanstveni članek Najdeno v: osebi Ključne besede: leaf removal, metabolomics, primary metabolsim, vitis vinifera Objavljeno: 26.07.2017; Ogledov: 4035; Prenosov: 0
Polno besedilo (1,67 MB) |
3. Vitis vinifera berry metabolic composition during fruit maturation: Implications of defoliationGerhard C. Rossouw, Katja Šuklje, Jason P. Smith, Celia Barril, Alain Deloire, Holzapfel Bruno, 2018, izvirni znanstveni članek Najdeno v: osebi Ključne besede: vinska trta, defoliacija, metabolomika, primarni metabolizem Objavljeno: 03.04.2018; Ogledov: 3979; Prenosov: 0
Polno besedilo (1,28 MB) |
4. Grapes to wine: the nexus between berry ripening, composition and wine styleKatja Šuklje, Guillaume Antalick, Campbell Meeks, John W. Blackman, Alain Deloire, Leigh Schmidtke, 2017, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci Najdeno v: osebi Ključne besede: ACOMDIM, metabolomics, terroir, maturation Objavljeno: 04.04.2018; Ogledov: 3213; Prenosov: 0
Polno besedilo (865,76 KB) |
5. |
6. Late-season Shiraz berry dehydration that alters composition and sensory traits of wineJohn W. Blackman, Leigh M. Schmidtke, Guillaume Antalick, Hsiao-Chi Chou, Katja Šuklje, 2018, izvirni znanstveni članek Najdeno v: osebi Ključne besede: vino, arome, dehidracija grozdja, vinska trta Objavljeno: 17.07.2018; Ogledov: 3310; Prenosov: 0
Polno besedilo (899,70 KB) |
7. VPLIV SONČNEGA OŽIGA IN DEHIDRACIJE GROZDJA V POZNEM DOZOREVANJU NA KAKOVOST GROZDJA (Vitis vinifera L.) IN VINA SORTE 'BARBERA'Kristina Cotič, 2019, diplomsko delo Opis: Venenje ali dehidracija grozdja opisuje nepovratno in progresivno izgubo vode v grozdni jagodi, opisuje izgubo vode iz parenhimskih celic v mesu jagode. Spremembe zaradi dehidracije so opazne v velikosti, masi ter zunanjemu izgledu jagode. V diplomskem delu smo želeli preučiti vpliv dehidracije in sončnih ožigov v poznem dozorevanju na nekatere količinske in kakovostne parametre grozdja in vina sorte 'Barbera' (Vitis vinifera L.). Grozdne jagode smo ustrezno razdelili na dve skupini, na dehidrirane in nedehidrirane. Vpliv dehidracije grozdnih jagod na kemične in senzorične parametre smo preučevali z mikro-vinifikacijo v treh ponovitvah.
Rezultati našega poskusa kažejo, da dehidracija v poznem dozorevanju vpliva na količino in kakovost grozdja in vina sorte 'Barbera' (Vitis vinifera L.). Ugotovili smo, da je bil primaren vzrok izgube mase jagod dehidracija grozdnih jagod v poznem dozorevanju in ne sončni ožig. Dehidracija jagod je značilno zmanjšala maso svežih jagod, kar je posledično vplivalo na manjši pridelek. Večjo vsebnost topne suhe snovi smo določili v grozdnem soku iz dehidriranih jagod. Prav tako smo v grozdnem soku iz dehidriranih jagod izmerili višje titrabilne kisline. Stopnja alkohola je bila višja v vinih, pridelanih iz dehidriranih jagod. Vina so se razlikovala tudi po vsebnosti skupnih antocianov, ti so bili višji v vinih iz dehidriranih jagod kar sovpada z izmerjenimi podatki o višji vsebnosti skupnih polifenolov v vinu iz dehidriranih jagod. Razlike smo opazili tudi v intenziteti barve vina, katera je bila višja v vinih iz dehidriranih jagod, medtem ko je bil odtenek barve višji v vinih iz nedehidriranih jagod. Senzorična analiza pridelanih vin je pokazala, da so bila vina, pridelana iz dehidriranih jagod, ocenjena kot bolj sadna (rdeče in temno sadje) in manj zelena, čeprav razlike niso bile statistično značilne.
Dehidracija grozdnih jagod v poznem dozorevanju je vplivala na pridelek, vsebnost topne suhe snovi in skupnih kislin v grozdju ter značilno vplivala na alkohol in barvne parametre vina. Razlike v senzorični zaznavi so bile manj izrazite. Najdeno v: osebi Ključne besede: dehidracija jagod, sončni ožig, Vitis vinifera L. 'Barbera', indeks dehidracije, mikro-vinifikacija, kemijski parametri vina, antociani, senzorika vina Objavljeno: 14.10.2019; Ogledov: 4175; Prenosov: 155
Polno besedilo (2,29 MB) |
8. Comparison of consecutive harvests versus blending treatments to produce lower alcohol wines from Cabernet Sauvignon grapes: Impact on wine volatile composition and sensory propertiesOlaf Schelezki, Katja Šuklje, Paul K. Boss, David W. Jeffery, 2018, izvirni znanstveni članek Najdeno v: osebi Ključne besede: Berry shrivel, Wine aroma, Sensory analysis, Water addition, Alcohol content Objavljeno: 03.04.2018; Ogledov: 3402; Prenosov: 0
Polno besedilo (574,08 KB) |
9. |
10. |