1. Podnebne spremembe v vinogradih: prilagajanje na sušni stres : predavanje na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, 29. 8. 2023, Gornja RadgonaJan Reščič, Alain Deloire, Anne Pellegrino, Katja Šuklje, 2023, prispevek na konferenci brez natisa Opis: S posledicami podnebnih sprememb se že nekaj časa soočamo tudi v slovenskem vinogradniškem prostoru. In čeprav vinska trta, zaradi globokega koreninskega sistema, velja za precej dobro prilagodljivo rastlino na pomanjkanje vode oziroma sušo, je za rast, rodnost in kakovost grozdja zelo pomembno kdaj, v kateri razvojni fazi se pojavi sušni stres ter koliko časa pomanjkanje vode traja. Prav tako, ni vsak sušni stres nujno škodljiv. Ključne besede: vinska trta, sušni stres, podnebne spremembe, ukrepi Objavljeno v RUNG: 04.09.2023; Ogledov: 1733; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
2. Berry primary and secondary metabolites in response to sunlight and temperature in the grapevine fruit zoneAlain Deloire, Suzy Y. Rogiers, Guillaume Antalick, Anne Pellegrino, 2020, strokovni članek Opis: The chemical composition of berries at harvest, which will affect wine styles, is determined by complex physiological processes occurring from set through the fruit’s lifetime to maturity, and this is closely intertwined with environmental and crop management factors. Among those factors, climatic conditions within the fruit zone (i.e. microclimate), such as light and temperature, are well-known to affect the physiology of the fruit at the skin, pulp and seed levels. This article will present the potential of leaf thinning in the bunch zone to modify cluster microclimate and berry composition. Ključne besede: berry primary metabolites, berry secondary metabolites, fruit zone, sunlight, temperature Objavljeno v RUNG: 21.09.2021; Ogledov: 2837; Prenosov: 150 Povezava na celotno besedilo Gradivo ima več datotek! Več... |
3. Grapes to wine: the nexus between berry ripening, composition and wine styleKatja Šuklje, Guillaume Antalick, Campbell Meeks, John W. Blackman, Alain Deloire, Leigh Schmidtke, 2017, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci Ključne besede: ACOMDIM, metabolomics, terroir, maturation Objavljeno v RUNG: 04.04.2018; Ogledov: 5242; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
4. Vitis vinifera berry metabolic composition during fruit maturation: Implications of defoliationGerhard C. Rossouw, Katja Šuklje, Jason P. Smith, Celia Barril, Alain Deloire, Holzapfel Bruno, 2018, izvirni znanstveni članek Ključne besede: vinska trta, defoliacija, metabolomika, primarni metabolizem Objavljeno v RUNG: 03.04.2018; Ogledov: 6742; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
5. Vitis vinifera root and leaf metabolic composition during fruit maturation: Implications of defoliationGerhard, C. Rossouw, Baverley, A, Orchard, Katja Šuklje, Jason, A Smith, Celia Barril, Alain Deloire, Bruno, P. Holzapfel, izvirni znanstveni članek Ključne besede: leaf removal, metabolomics, primary metabolsim, vitis vinifera Objavljeno v RUNG: 26.07.2017; Ogledov: 5882; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |