Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Izražanje duševnih motenj in bolezni pri YouTube ustvarjalcih, animiranih likih in v video igrah
Eva Sara Krivec, 2024, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo vsebuje nekatera dognanja o duševnem zdravju, duševnih motnjah, nevrodivergenci in njihovem vplivu na umetnost. Omenjene so različne duševne motnje in raziskanost le-teh v zadnjih dvajsetih letih ter podani nekateri primeri sodobnih animatorjev, ki se z njimi spopadajo. V nalogi so izpostavljeni izbrani sodobni umetniki, ki so o svojih motnjah in boleznih šele nedavno spregovorili za javnost, torej v času, ko je medicinsko področje duševnega zdravja že dodobra raziskano. Primeri omenjenih motenj v sodobnih medijih, kot so video igre in animirani filmi, so še posebej pomemben vzor za mlajšo generacijo, predvsem najstnike, saj so prikazani kot nekaj sprejemljivega, vsakdanjega, ne kot tabu tema, vredna obsojanja. Menim, da se je s tovrstno tematiko potrebno podrobneje seznaniti, saj je vedno pogosteje vkomponirana v sodoben način življenja in tudi medijsko izpostavljena.
Keywords: animacija, duševno zdravje, duševne motnje, video igre, animirani liki, liki iz stripov, sodobni umetniki in animatorji
Published in RUNG: 08.05.2024; Views: 441; Downloads: 9
.pdf Full text (2,90 MB)
This document has many files! More...

2.
The ideal woman: As seen through the turbo-folk music genre in Serbia and the ex-Yugoslav region
Una Savić, 2023, undergraduate thesis

Abstract: The purpose of this work is to research the (self)representation of women as a sociocultural and political phenomenon through the popular media in the ex-Yugoslav region from the 1990s to today (2023). The key research point will be Turbo-folk - the dominant musical expression of contemporary Serbian society. The construction of the ˝ideal woman˝ is seen in the early stages of the genre and can be defined through the observation of its first prominent representatives. The society‟s attitude towards women becomes apparent by analyzing popular media outlets, which had the establishment of gender roles as one of their imperatives, while at the same time scrutinizing female perfomers through sexist and obscene tabloid articles. Through careful research, it becomes evident that women are used as a tool for promoting a certain idealogy and gender-desirable behaviour through their media presence. Alternatively, the unbothered women of turbo-folk play along to secure personal capital but eventually re-invent themselves as self-sufficient women who resist the derogatory value system that the genre represents. Such instances are observed and analyzied with the goal of determining the position, role and influence of the genre‟s leading performers and dismantling the archetype of the ˝female singer˝. The encouraged gender-desirable behaviour, promoted through the ˝icons˝ of turbo folk will be studied and used in the construction of my graduation film protagonist.
Keywords: Turbo-folk, Balkan, Svetlana Raţnatović (Ceca), patriarchy
Published in RUNG: 01.12.2023; Views: 959; Downloads: 12
.pdf Full text (2,11 MB)
This document has many files! More...

3.
Analiza pomenov lobanje v umetnosti in vizualni kulturi
Nika Karner, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi se posvečam semiotični analizi filma s poudarkom na različnih pomenih znaka lobanje. Slednja simbolizira središčni element v kratkem animiranem filmu Naglodane kosti (2022). Semiotika je veda, ki se ukvarja z znaki, ki pa so ključni gradniki filmske komunikacije. Moj teoretični prispevek temelji na predstavitvi glavnih tem semiotike ter bolj specifično pomena lobanje v animiranem filmu. V ta namen sem se opirala na konkretne primere iz animiranih filmov ter na lastno diplomsko delo. Lobanja, ki se pojavlja kot vizualni element glavnega lika in antagonista Rema, nosi v našem kontekstu poseben pomen. Gre za lobanjo ovna, ki simbolizira demona ter prinaša asociacije na smrt. Lobanja prav tako nosi negativno energijo, ki se povezuje z likom.Namen diplome je prikazati kronološki razvoj uporabe lobanje v umetnosti. Hkrati pa me zanima, ali je lobanja vedno povezana zgolj s smrtjo in negativnimi čustvi. Kateri so drugi razlogi za uporabo lobanje in kako lahko razumemo ter tolmačimo njene druge plati, ob dejstvu, da je že od samega začetka človeštvo lobanjo povezovalo s smrtjo in uničenjem.
Keywords: Semiotika, znak, simbol, simbolizem, smrtnost, lobanja, animirani film
Published in RUNG: 09.11.2023; Views: 1188; Downloads: 12
.pdf Full text (3,42 MB)
This document has many files! More...

4.
Animirani spopadi : Nasilni prizori kot izrazno sredstvo v animiranem filmu
Matija Ternovec, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Prikazovanje nasilja v umetnosti ni nov pojav. Že v prazgodovini so naši predhodniki v jamskih slikah prikazovali boje z živalmi. Z razvojem civilizacije pa so se razvijali tudi boji, bitke, vojne ipd. in posledično tudi njihovo prikazovanje. Vzporedno z razvojem človeštva in z razvojem tehnologije nas prikazovanje omenjene tematike spremlja vse do današnjih časov. Zato se tudi vsebina animiranih filmov ni izognila tej tematiki. Pričujoče diplomsko delo predstavlja svet nasilja in spopadov v animaciji. Narejena je primerjava med animacijama vzhodnega in zahodnega sveta ter njunih pristopov do spopadov in uporabe nove tehnologije. Predstavljena je animacija vzhodnega sveta, kjer prevladuje japonska animacija – anime. Na Zahodu pa na trgu prevladuje svetovno znana korporacija Disney in njihovemu načinu podoben stil animacije drugih podjetij. Izpostavljene so razlike med tema dvema stiloma animacije in pa tudi podobnosti. Del naloge se osredotoča na prikazovanje spopadov. Diplomsko delo vsebuje poglobljen vpogled v razvoj in uporabo sodobnih metod, kot sta 3D računalniška animacija ter zajem gibanja (motion tracking), in razloži, kako je njuna prisotnost pomagala pri spreminjanju načinov ustvarjanja spopadov. Zastavljeno je tudi vprašanje, zakaj gledalci uživajo v gledanju takih animacij, kaj je tisto, kar privlači, ter ali so take animacije primerne za otroke. Predstavljene so tudi ugotovitve o pravi »formuli« za spopad, kako pripraviti spopad in kateri so najpomembnejši elementi, ki jih je potrebno upoštevati, da bi spopad pritegnil gledalca. Na koncu je opisana še lastna izkušnja ob izdelovanju praktičnega dela, ki je kratek animiran spopad z naslovom Bitka za gozd. Poglavje nas popelje skozi celoten proces ustvarjanja praktičnega dela: od predprodukcije, v kateri sta bili ustvarjeni zgodba, zgodboris in likovna zasnova, do produkcije, v procesu katere je bila ustvarjena animacija. Celoten postopek se je zaključil s postprodukcijo, v kateri so se dodali efekti in se je animacija sestavila v končno obliko.
Keywords: animacija, spopad, animirani filmi, anime, nasilje, bitke
Published in RUNG: 04.07.2022; Views: 2434; Downloads: 56
.pdf Full text (2,44 MB)
This document has many files! More...

5.
Use of color in animation : diploma thesis
Maja Grčki, 2022, undergraduate thesis

Abstract: Color is a powerful tool that helps us set the mood, however, its importance is often left unnoticed while watching any form of media (movies, photography, commercials, books, etc.). Both art theory and human psychology show evidence that color and lighting have a large impact on the perception of the viewer which is why this thesis will focus on exploring what impact color and correct lighting of a scene have on people's minds and how it can be used in animation to convey the correct emotions and enhance the viewer’s experience. Throughout this thesis we will cover topics related to color theory, light and how animation studios work on their films in terms of color and lighting. Each chapter will help understand and learn about different uses of color, such as color psychology and symbolism of colors, color scripts, and lighting, and in the end, a case study to conclude everything mentioned before. To do so, this thesis will take a look at Pixar and Disney and their movies such as Coco (Pixar, 2017), Tangled (Walt Disney, 2010) and Finding Nemo (Pixar, 2003) as well as different color theory studies. We will also use the example of the practical part of the diploma work, animated music video Crystal Clear, to see how the colors were used and what the thought process behind it was.
Keywords: Color, Animation, Mood, Psychology, Light, Pixar, Disney, ColorScript
Published in RUNG: 22.02.2022; Views: 2844; Downloads: 138
URL Link to full text
This document has many files! More...

6.
Dismorfija in vpliv lepotnih standardov na ustvarjanje risanih junakov : diplomsko delo
Amadeja Kirbiš, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Lepotni standardi so v družbi prisotni že od začetka človeštva, konstantno se spreminjajo in razvijajo. Različne kulture po svetu imajo raznovrstne ideale, ki se nam morda zdijo neprivlačni, nanje pa močno vplivajo in se odražajo v njihovi umetnosti. Tudi v naši družbi opazujemo in spremljamo podoben trend. Vpliv idealov na naše mentalno stanje je pri tem zelo pomemben, obenem pa tudi védenje, kako dojemamo ne samo sebe, ampak tudi druge. Pričujoče diplomsko delo se sicer ukvarja z omenjenimi socialnimi težavami, ampak v kontekstu animiranih filmov in risank. Vse bolj je očitno, da smo pod močnim vplivom korporacij, ki s svojimi lovkami pohlepa vse bolj segajo po nas, saj je njihov edini namen, da nas ohranjajo nesrečne, zato da bi kupovali njihove izdelke. Prav to dejstvo je poglaviten razlog za nastanek tega dela. V njem se sprva posvetimo razlagi telesne dismorfije in anoreksije nervoze, nato še moji osebni izkušnji v spopadanju z njima in nazadnje izboljšavi zdravstvenega stanja. V poglavju »Lepotni standardi v animaciji« si na primerih nekaterih animiranih junakov iz zahodne in vzhodne animacije oblikujemo mnenje o tem, ali lepotni standardi resnično vplivajo na to, kaj gledamo. Ob tem predstavimo tudi pomembnost likovne terapije in njeno uporabo pri izboljšavi mentalnega stanja in samopodobe. Del diplomskega dela je kratek animirani film Dismorfija, ki izhaja iz teoretičnega dela diplome. Ugotovili smo, da se lepotnim idealom ne moremo izogniti in se z njimi srečujemo na vsakem koraku. Zato je zgolj naša odgovornost in poslanstvo, da se naučimo imeti radi in ostanemo prizemljeni, z realnimi pričakovanji.
Keywords: animacija, telesna dismorfija, anoreksija, lepotni standardi, risani liki, diplomske naloge
Published in RUNG: 13.10.2021; Views: 2917; Downloads: 149
URL Link to full text
This document has many files! More...

7.
Kraljica Vida : a legend from a border land
Pietro Cromaz, 2021, undergraduate thesis

Abstract: Culture is one of the fundamental aspects of human existence. Because of that, it is necessary to preserve little aspects of it that make a particular community unique. Popular traditions and local habits are important to create and maintain one's own identity in the context of a vaster society. This research aims to enhance the folk culture of Benečija and to contribute to building a more concrete proof of the existence of this culture. The paper analyzes the history of this border land, focusing on its literature and on a particular legend titled ''Kraljica Vida,” which has been transcribed by the pen of many authors of both Benečija, and elsewhere. Through the comparison of these texts, it is possible to recognize the influence of different cultural currents, that have always characterized the identity of Benečija.
Keywords: folk culture, folklore, legend, Benečija, border land, Friuli Venezia Giulia, #Kraljica Vida, Atilla, San Giovanni d'Antro
Published in RUNG: 13.10.2021; Views: 3555; Downloads: 119
URL Link to full text
This document has many files! More...

8.
Strašljivo je za otroke zanimivo : Kako narediti grozljivko za mlajše občinstvo?
Larisa Nagode, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Grozljivke so žanr, ki se močno nanaša na gledalčev odziv in njegovo reflektiranje čustev. Po definiciji filozofa Noëla Carrola grozljivke vsebujejo pošasti, ki so ustvarjene s pomočjo petih različnih načinov, imajo pa tudi svoje lastne zgodbovne faze dogajanja. Če se nanašamo na njihov obstoj v filmski industriji, so stare 125 let, v njih pa zaradi različnih razlogov uživajo tako odrasli kot otroci. Slednji predvsem zaradi svoje večje radovednosti in družbenih motivacij. Otroške grozljivke so prilagojene verzije grozljivk za odraslo občinstvo, vendar se morajo pri njih uporabljati lajšalna sredstva za omiljevanje preintenzivnih vsebin. Otroške grozljivke so prav tako mlajše, njihovo ustvarjanje in popularnost sta se pričela šele po vzpostavitvi ocenjevalnih sistemov ob koncu šestdesetih let. Moj animirani film Elsie je bil ustvarjen pred raziskavo, predstavljeno v pričujočem delu, analizi tega filma kot grozljivki in otroški grozljivki pa je posvečeno tretje poglavje raziskave.
Keywords: Grozljivka, otroška grozljivka, grozljivo, ocenjevalni sistemi, film
Published in RUNG: 07.10.2020; Views: 3458; Downloads: 151
.pdf Full text (2,43 MB)
This document has many files! More...

9.
Kako financirati umetniški izdelek z uporabo socialnih omrežij
Anja Zadnik, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V svojem diplomskem delu raziskujem, kaj je potrebno za to, da bi umetnik z uporabo socialnih omrežij lahko financiral svoj umetniški izdelek. Ugotavljam, da so to znanje trženja, uporabe ideje in zgodbe, ki se prodaja, ter poznavanje omrežij, ki jih umetnik uporablja za učinkovito oglaševanje in prodajo. Koncept »revni umetnik« lahko v sodobnem času končno zavržemo, saj je v svetu toliko dosegljivega znanja, s katerim si lahko prav vsak umetnik pomaga, da s pomočjo svojih sledilcev ali patronov vsak zadani projekt na koncu tudi finančno podpre. V pisnem delu si ogledamo tudi zgodovino patronstva in kako se je razvilo vse do današnje točke, vrste socialnih omrežij, ki jih ima umetnik danes na voljo ter uspešne primere.
Keywords: animacija, umetnost, patronstvo, financiranje, socialna omrežja, instagram, youtube, kickstarter, patreon
Published in RUNG: 25.11.2019; Views: 3961; Downloads: 151
.pdf Full text (8,81 MB)
This document has many files! More...

10.
Nekoč je bila ... pravljica : Teorija in praksa nastanka diplomskega filma „Enrosadira“
Michela Di Noia, 2018, undergraduate thesis

Abstract: To delo je o pravljicah, teoretični in praktični del pa sta izredno povezani. Začne se z opisovanjem pravljic, basnic, mitov in legend; nato pa se zadržuje na izobraževalni strani pravljic, s čimer omenja tudi njihov razvoj v daljšem časovnem obdobju. S to diplomsko nalogo je predstavljen osebni pristop avtorja k izdelavi filma, ki temelji na pravljici Enrosadire. Prva in stalna misel je ostati zvest izvornemu besedilu.
Keywords: pravljica, basen, legenda, izobraževanje, dolomiti, enrosadira
Published in RUNG: 06.08.2018; Views: 5270; Downloads: 98
.pdf Full text (40,31 MB)
This document has many files! More...

Search done in 0.04 sec.
Back to top