Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 48
First pagePrevious page12345Next pageLast page
1.
Razvojne perspektive občine Brda
Joško Zamar, 2013, master's thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...gospodarski razvoj, občina Brda, turizem, kmetijstvo, malo gospodarstvo, razvojni potencial, ...
Keywords: magistrske naloge, gospodarski razvoj, občina Brda, turizem, kmetijstvo, malo gospodarstvo, razvojni potencial
Published: 15.10.2013; Views: 7734; Downloads: 420
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

2.
Koncept krožnega gospodarstva, gradbeništvo in primer občine Kočevje
Henrik Gjerkeš, 2020, independent professional component part or a chapter in a monograph

Abstract: Krožno gospodarstvo (v nadaljevanju KG) je v zadnjih letih izpostavljeni izvedbeni koncept za prehod v trajnostno družbo, ki ga promovira evropska politika, veliko nacionalnih oblasti, agencij in nevladnih organizacij, ter celo mnoga podjetja po vsem svetu. Hitrejšo implementacijo KG zavira površna, nesistematična in velikokrat pristranska razlaga koncepta, ki se zdi kot zbirka nejasnih in nepovezanih idej s številnih raziskovalnih področij. V prispevku bodo osvetljene ključne lastnosti in razlike med trajnostjo, trajnostnim razvojem in industrijsko ekologijo kot najpogosteje uporabljeni približek za KG. Po pregledu KG, kot ga razume aktualna evropska politika, bo podan predlog celovitega koncepta KG z uravnoteženo tridimenzionalnostjo in opisana uspešna implementacija v občini Kočevje z implikacijami na sektor gradbeništva.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Krožno gospodarstvo (v nadaljevanju KG) je v zadnjih letih...
Keywords: Krožno gospodarstvo, trajnostni razvoj, Kočevje, koncept, življenjski cikel stavbe
Published: 01.12.2020; Views: 1811; Downloads: 0
.pdf Fulltext (1,65 MB)

3.
Razvoj obrti in industrije v Sežani od konca 2. svetovne vojne do Londonskega memoranduma o soglasju leta 1954
Martin Garzarolli, 2015, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Keywords: diplomske naloge, Sežana, 20. stoletje, industrija, obrt, centralnoplansko gospodarstvo
Published: 27.02.2015; Views: 4897; Downloads: 381
.pdf Fulltext (2,22 MB)
This document has many files! More...

4.
Pozabljeni zdravnik
Rok Bratina, 2016, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga obravnava življenje in delo dr. Karla Pečnika, vsestransko izobraženega slovenskega izseljenca, ki je velik del svojega življenja preživel kot zdravnik jetičnih bolezni v Egiptu. Pričujoča naloga se osredotoča na Koroščevo brošuro Slovenci in mednarodni promet, ki jo je Pečnik napisal na podlagi večletnega preučevanja gospodarskega dogajanja v Egiptu. Ker je bil zelo dobro obveščen tudi o stanju v domovini, je s pomočjo goriškega politika Andreja Gabrščka leta 1898 izdal omenjeno brošuro v kateri je želel spodbuditi Slovence k bolj samostojnemu gospodarskemu delovanju, neodvisnemu od ostalih dežel v Habsburški monarhiji. Kot je zapisal Pečnik, je svetovna trgovina odpravila vse omejitve, ki bi lahko ovirale slovenske dežele na poti do gospodarske samostojnosti. Namen in cilj pričujoče diplomske naloge je bil predstaviti življenje in delo Karla Pečnika, ga ponovno obuditi v slovenski gospodarski zgodovini in ga v prihodnje predstavljati kot enega tistih posameznikov, ki so imeli eno pomembnejših vlog pri nadaljnjem razvoju slovenskega gospodarstva. Dokaz za to je danes moč najti v njegovi brošuri Slovenci in mednarodni promet.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Habsburška monarhija, gospodarstvo, liberalizem, mednarodna trgovina, slovenske dežele, Egipt, Karol...
Keywords: Habsburška monarhija, gospodarstvo, liberalizem, mednarodna trgovina, slovenske dežele, Egipt, Karol Pečnik.
Published: 04.10.2016; Views: 4732; Downloads: 235
.pdf Fulltext (933,38 KB)

5.
Krožno gospodarstvo kot koncept uspešnega razvoja Slovenije
Henrik Gjerkeš, 2016, interview

Found in: ključnih besedah
Keywords: krožno gospodarstvo, trajnostni razvoj, lokalna samooskrba
Published: 26.10.2016; Views: 4466; Downloads: 0
.pdf Fulltext (2,84 MB)

6.
ZGODOVINA GOZDARSTVA IN Z GOZDARSTVOM POVEZANIH PANOG V DEŽELI GORIŠKI OD 16. STOLETJA DALJE
Jani Rijavec, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljeno gozdarstvo v preteklosti s poudarkom na deželi Goriški. Predstavljeno je obdobje od 16. stoletja do začetka prve svetovne vojne. V uvodnem delu je predstavljena dežela Goriška v času in njene naravne značilnosti. Sledi predstavitev gozdarstva v preteklosti. To poglavje obsega nego gozdov, načine sečnje, predstavitev zakonodaj in služnostnih pravic, nastanek gozdarske službe in začetke načrtnega gospodarjenja. Naloga se posebej osredotoča na dva gozdova na Goriškem, to sta Panovec in Trnovski gozd. V poglavjih o omenjenih dveh gozdovih je predstavljena zgodovina gozdov, gospodarjenje v njih, gozdni sestav in druge značilnosti. V poglavju o Trnovskem gozdu pa so predstavljene tudi druge gospodarske dejavnosti povezane z gozdom. To so oglarstvo, steklarstvo, škafarstvo, izvoz leda iz jam ledenic in furmanstvo. Predzadnje poglavje se osredotoča na usodo gozda med vojno, zadnje pa predstavi današnje stanje v gozdu in skrbi za prihodnost.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Goriška, zgodovina gozdarstva, gozdno gospodarstvo, izkoriščanje gozda, Trnovski gozd, Panovec....
Keywords: Goriška, zgodovina gozdarstva, gozdno gospodarstvo, izkoriščanje gozda, Trnovski gozd, Panovec.
Published: 13.04.2017; Views: 4892; Downloads: 285
.pdf Fulltext (1,77 MB)

7.
Posvet Vajeništvo - pot do kakovostnega kadra
Alojz Kovšca, Zoran Božič, Stojan Binder, other performed works

Abstract: Posvet v Državnem svetu je skušal predstaviti različne poglede ob drugi obravnavi Zakona o vajeništvu, ki ga je v Državni zbor poslala Vlada RS.
Found in: ključnih besedah
Keywords: vajeništvo, poklicno izobraževanje, gospodarstvo
Published: 03.03.2017; Views: 3391; Downloads: 0
.pdf Fulltext (343,26 KB)

8.
Deagrarizacija Dolenje Trebuše v 19. in 20. stoletju
Tjaša Lipušček, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljena deagrarizacija Dolenje Trebuše v 19. in 20. stoletju. V teoretičnem delu sem obravnavala terminologijo, povezano s tematiko, ter geografski opis območja. V zgodovinskem delu sem se posvetila tolminskemu urbarju in franciscejskemu katastru, ki sta bila moje temeljno gradivo. Za zaključek sem vzela primer naše kmetije.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Dolenja Trebuša, deagrarizacija, depopulacija, agrarno gospodarstvo, občina Tolmin...
Keywords: Dolenja Trebuša, deagrarizacija, depopulacija, agrarno gospodarstvo, občina Tolmin
Published: 04.10.2017; Views: 3910; Downloads: 250
.pdf Fulltext (2,59 MB)

9.
Lokalno samooskrbo z električno energijo povečali za 12 odstotkov
Miro Jakomin, 2017, interview

Abstract: Krožno gospodarstvo v Kočevju je primer uspešne implementacije dolgoročne razvojne strategije Slovenije za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Krožno gospodarstvo v Kočevju je primer uspešne implementacije dolgoročne...
Keywords: Krožno gospodarstvo, trajnostni razvoj
Published: 23.01.2018; Views: 2892; Downloads: 0
.pdf Fulltext (469,82 KB)

10.
Energetska samooskrba v krožnem gospodarstvu – primer občine Kočevje
Henrik Gjerkeš, Valter Pisk, Marjana Šijanec-Zavrl, 2017, published professional conference contribution

Abstract: Koncept krožnega gospodarstva temelji na načelu identifikacije in čim večjega izkoriščanja endogenih potencialov ter dviga dodane vrednosti v lokalnem okolju z vsemi multiplikativnimi učinki, ki pri tem nastanejo. Največji, še ne v zadostni meri izkoriščen razvojni potencial občine Kočevje predstavlja gozd. Koncept krožnega gospodarstva v občini Kočevje je zasnovan na izhodišču, da z območja občine ne odide noben hlod neobdelan in da se lesna biomasa izkoristi v največji možni meri ob hkratnem poviševanju stopnje lokalne energetske samooskrbe na poti v nizkoogljično skupnost. To vključuje celovito, trajnostno gospodarjenje z gozdom, sečnjo in spravilo hlodov ter pripravo lesa za proizvode z višjo dodano vrednostjo ob istočasni izrabi manjvrednega lesa in ostankov za proizvodnjo toplotne in električne energije. Celovitost trajnostne verige lesa zagotavlja vključitev socialnega podjetništva, izobraževanja kadrov, dodatnega usposabljanje zaposlenih in ohranjanja obstoječih oziroma ustvarjanje novih zelenih delovnih mest. Krožno gospodarstvo v občini Kočevje je organizirano v obliki centra predelave lesa za celovito ravnanje z lesno biomaso, ki ga upravlja gospodarska družba v javni lasti. Krožni proizvodni proces, začet z zbiranjem lesne biomase z vsemi elementi, se nadaljuje z žagalno linijo, opcijsko s peletarno, in se sklene s sušilnicami, ki deskam povišajo dodano vrednost, ter kogeneracijskim sistemom s procesom uplinjanja (manjvredne) lesne biomase za proizvodnjo električne in toplotne energije. Neposredni trajnostni učinki implementacije krožnega gospodarstva so obogatitev javnih sredstev za 3,2 mio EUR in 45 novih zelenih delovnih mest v prvih 15 letih delovanja, povečanje lokalne samooskrbe z električno energijo za 12 % in zmanjšanje emisije CO2 za 3.920 t na leto. Postopno uvajanje krožnega gospodarstva v občini Kočevje je primer uspešne in racionalne implementacije dolgoročne razvojne strategije Slovenije za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti, oživitev lesnopredelovalne industrije in dvig konkurenčnosti gospodarstva v Sloveniji.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...ohranjanja obstoječih oziroma ustvarjanje novih zelenih delovnih mest. Krožno gospodarstvo v občini Kočevje je organizirano v obliki...
Keywords: Krožno gospodarstvo, lokalna samooskrba, obnovljivi viri energije, gozdno-lesna veriga
Published: 24.01.2018; Views: 3614; Downloads: 0
.pdf Fulltext (8,35 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top