Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Analiza molekulskih mehanizmov delovanja fenilbutirata, fenilacetata in nikotina na kvasovko Saccharomyces cerevisiae
Katjuša Reja Mozetič, 2007, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...lomske naloge, kemijsko-genomska analiza, fenilbutirati, fenilacetati, nikotin, kvasovke, ...
Ključne besede: diplomske naloge, kemijsko-genomska analiza, fenilbutirati, fenilacetati, nikotin, kvasovke
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 5218; Prenosov: 399
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Ugotavljanje strupenosti UV filtra benzofenon-4 na evkariontski enocelični organizem-kvasovko (Saccharomyces cerevisiae)
Patrik Rošker, 2012, diplomsko delo

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... kvasovke, kemogenomika, UV-filtri, BP4, diplomske naloge, ...
Ključne besede: kvasovke, kemogenomika, UV-filtri, BP4, diplomske naloge
Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 7376; Prenosov: 311
URL Polno besedilo (0,00 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
An indirect assay for volatile compound production in yeast strains
Kajetan Trošt, Urška Vrhovšek, Davide Ravasio, Andrea Walther, Jürgen Wendland, 2014, kratki znanstveni prispevek

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...plinska kromatografija, masna spektrometrija, kvasovke, okus, ...
Ključne besede: plinska kromatografija, masna spektrometrija, kvasovke, okus
Objavljeno: 09.05.2017; Ogledov: 4297; Prenosov: 131
URL Polno besedilo (0,00 KB)

4.
Why, when, and how did yeast evolve alcoholic fermentation?
Jure Piškur, Sofia Dashko, Nerve Zhou, Concetta Compagno, 2014, izvirni znanstveni članek

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ... kvasovke, evolucija, metabolizem ogljika, alkoholna fermentacija, ...
Ključne besede: kvasovke, evolucija, metabolizem ogljika, alkoholna fermentacija
Objavljeno: 09.05.2017; Ogledov: 4784; Prenosov: 134
URL Polno besedilo (0,00 KB)

5.
Preučevanje potenciala biotske raznovrstnosti kvasovk za razvoj alternativnih biofungicidov v vinogradništvu
Melita Sternad Lemut, Adesida Rowland, Ajda Lemut, Urban Česnik, Lorena Butinar, 2017, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...biotska raznovrstnost, kvasovke, biokontrolna aktivnost, biofungicid, Botrytis cinerea, trajnostno vinogradništv...
Ključne besede: biotska raznovrstnost, kvasovke, biokontrolna aktivnost, biofungicid, Botrytis cinerea, trajnostno vinogradništvo
Objavljeno: 28.09.2017; Ogledov: 3930; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (198,88 KB)

6.
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST KVASOVK POVEZANIH S PROIZVODNJO JABOLČNEGA VINA
Eivind Vangdal, Melita Sternad Lemut, Branka Mozetič Vodopivec, Lorena Butinar, 2017, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Opis: Na območju fjorda Hardanger, del zahodne Norveške, ima proizvodnja jabolčnega vina dolgo tradicijo in sicer sega v 12. stoletje, ko so menihi na tem območju začeli uvajati sadjarstvo. Danes je to glavno območje pridelovanja sadja na Norveškem. Kljub strogi regulativi proizvodnje alkoholnih pijač, pa se je na tem območju na nekaterih kmetijah ohranila tradicionalna proizvodnja jabolčnega vina. Namen naše študije je bil predvsem preučiti ekologijo in biotsko raznovrstnost kvasovk, ki so povezane s proizvodnjo tradicionalnega jabolčnega vina na območju Hardanger. Na tem območju smo tekom dveh zaporednih let vzorčili na 11-ih različnih lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih. Tako smo s pomočjo bogatitve v gojišču s povišanim sladkorjem in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili na skupino kompleksa Saccharomyces sensu stricto in ne-Saccharomyces kvasovke. Nadalje smo izolate določili do nivoja vrste z izvedbo restrikcijske analize ITS PCR produktov, v nekaterih primerih smo za potrditev identifikacij opravili še določitev nukleotidnih zaporedij D1/D2 domene 26S rDNA. Kot pričakovano smo ugotovili, da sadovnjake naseljujejo predvsem ne-Saccharomyces kvasovke iz rodov Metschnikowia in Hanseniaspora, v tem okolju so bile Saccharomyces izolirane iz tal in jabolk. V jabolčnem vinu pa je bila pretežno izolirana vrsta S. uvarum, občasno pa tudi S. cerevisiae, Torulaspora delbrueckii in P. membranifacies.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili...
Ključne besede: kvasovke, biotska raznovrstnost, jabolčno vino
Objavljeno: 09.11.2017; Ogledov: 4003; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (334,39 KB)

7.
Biodiversitet i naturleg gjær i siderproduksjonen i Hardanger
Branka Mozetič Vodopivec, Melita Sternad Lemut, Eivind Vangdal, Lorena Butinar, 2017, strokovni članek

Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija...
Ključne besede: biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija
Objavljeno: 01.02.2018; Ogledov: 3558; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,36 MB)

8.
Uporaba različnih kvasovk v pridelavi jabolčnega vina
Luka Koporec, 2018, diplomsko delo

Opis: Kemijske in senzorične lastnosti vina so poleg genetskih danosti ter geo-klimatskih okoliščin odvisne tudi od strategije tehnologije pridelave, ki jo izbere vinar. V to strategijo spada tudi izbira seva kvasovke. Vinski trg postaja vse bolj zahteven in željan nečesa novega, zato vse več vinarjev poskuša pridobiti drugačne lastnosti vin z uporabo drugačnih sevov kvasovk, oziroma z uporabo kombinacij različnih vrst kvasovk. V diplomski nalogi smo preučevali vpliv različnih kombinacij kvasovk na potek fermentacije ter na osnovne kemijske in senzorične lastnosti pridelanega jabolčnega vina. Poskus je bil izveden na laboratorijski skali. Rezultati poskusa so pokazali, da različne vrste kvasovk različno vplivajo na senzorične lastnosti vina, nekoliko manj pa na kemijske lastnosti. Rezultati nakazujejo, da različne kvasovke različno hitro porabljajo sladkorje, kar vpliva tudi na hitrost poteka fermentacije. Ob opazovanju osnovnih kemijskih lastnostih smo opazili razlike med kvasovkami oz. kombinacijami kvasovk pri parametrih kot so hlapne kisline in reducirajoči sladkorji, medtem ko v vsebnosti alkohola in pH vrednostih končnih jabolčnih vin med obravnavanimi fermentacijami nismo opazili razlik. Senzorična analiza vonja in barve jabolčnih vin je potrdila vpliv kvasovk na barvo, intenzivnost, trajnost in vrsto vonja.
Najdeno v: ključnih besedah
Povzetek najdenega: ...V to strategijo spada tudi izbira seva kvasovke. Vinski trg postaja vse bolj zahteven in...
Ključne besede: jabolčno vino, ne-Saccharomyces kvasovke, potek fermentacije, kvasovke, senzorična analiza
Objavljeno: 26.10.2018; Ogledov: 4649; Prenosov: 194
.pdf Polno besedilo (1,34 MB)

Iskanje izvedeno v 0 sek.
Na vrh