1. |
2. Od sodobne do pametne vinske kleti po načelu IoW : magistrsko deloRok Benedetič, 2022, magistrsko delo Opis: V magistrskem delu je predstavljena osnova avtomatizacije vinske kleti po načelu Internet of Wine. Cilj celotnega magistrskega dela je bil demonstrirati pomen sprotnega spremljanja parametrov, ki so ključni za uspešni proizvodni proces in pri tem uporabiti dostopne (angl. off-the-shelves) naprave. Poglaviten cilj sestave takšnega sistema je, da za čim manjši vložek dobimo karseda zanesljiv ter modularen sistem, ki se ga bo dalo tudi preprosto nadgrajevati. S tem namenom smo se odločili za uporabo krmilnikov podjetja Allterco – Shelly, za računalnik pa Raspberry Pi, ki je cenovno izredno ugoden, poleg tega pa še vedno dovolj zmogljiv. Na njem je bil nameščen odprtokodni operacijski sistem Home Assistant, ki je nadzoroval celotno dogajanje v vinski kleti. Omenjeni sistem je dosegljiv preko spletne platforme ali tudi preko mobilne aplikacije. Celotna komunikacija med temperaturnimi moduli je potekala preko t. i. CoIoT protokola, ki temelji na CoAP protokolu, ter preko Wi-Fi omrežja. MQTT protokol je predviden v tudi nadgradnjah, saj je v primerjavi s CoAP protokolom preprostejši za uporabo. Poleg sistema za nadzor temperature v vinskih sodih smo sistem dogradili še s tipali temperature prostora, preko katerih smo nadzirali vklop klimatov/konvektorjev v vinski kleti. Na tipalih temperature smo tudi izvedli kalibracijo. Da bi celoten sistem še bolj optimizirali, smo izdelali ter vkomponirali še dva različna sistema za nadzor kvalitete zraka v prostoru. Preko teh je planiran tudi sam nadzor prezračevanja prostorov v primeru preslabe kvalitete zraka, kar je med vrenjem mošta bistvenega pomena.
V zaključnem delu magistrskega dela so predstavljene še prihajajoče nadgradnje, ki so načrtovane do naslednje trgatve. Ključne besede: internet, IoW, senzorji, krmilniki, računalniki, Shelly, temperatura, cenovno ugodne rešitve, magistrske naloge Objavljeno v RUNG: 13.05.2022; Ogledov: 2980; Prenosov: 102
Celotno besedilo (1,87 MB) Gradivo ima več datotek! Več... |
3. Opinions and measures on climate change in the vine and wine sector: a view on the future : presentation on a round table on climate change challenges, vine and wine sector, 10. 6. 2021, onlineJan Reščič, 2021, druga izvedena dela Opis: Okrogla miza Ključne besede: podnebne spremembe, terroir, prilagoditve, sorte, temperatura, vinogradništvo, vinarstvo Objavljeno v RUNG: 16.06.2021; Ogledov: 3345; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
4. |
5. Prednost kontinuirne meritve radona pri izračunu sevalne doze : diplomsko deloAna Brodar, 2014, diplomsko delo Ključne besede: bivalno okolje, efektivna doza, geologija, kontinuirna meritev, kras, radon, temperatura zraka, zračni tlak, diplomske naloge Objavljeno v RUNG: 22.01.2015; Ogledov: 7148; Prenosov: 435
Povezava na celotno besedilo Gradivo ima več datotek! Več... |
6. Olive fruit phenols in olive oil processing : the fate and antioxidant potentialTina Jerman, 2014, doktorska disertacija Ključne besede: oljčno olje, proizvodnja, fenoli, odpadni produkti, analize, Istrska belica cv., malaksacija, čas, temperatura, tlak, disertacije Objavljeno v RUNG: 22.01.2015; Ogledov: 7268; Prenosov: 312
Povezava na celotno besedilo Gradivo ima več datotek! Več... |
7. |