Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Iskanje po repozitoriju
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 24
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Trajnostni kulturni turizem je prepoznavna blagovna znamka destinacije Žirovnica
Drago Papler, 2023, strokovni članek

Ključne besede: trajnostni turizem, kulturna dediščina, turistična ponudba, dejavniki razvoja
Objavljeno v RUNG: 04.01.2024; Ogledov: 331; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
3.
Digitalizacija trajnostnega turizma v Občini Brda
Robert Feri, 2022, magistrsko delo

Opis: Namen magistrske naloge je analiza stanja digitalizacije v Občini Brda, s posebnim poudarkom na področju turizma, ki se v zadnjem desetletju preveša v glavno gospodarsko panogo. Poleg analize na nivoju občine smo se posebej osredotočili na Krajevno skupnost Medana, ki predstavlja največjo koncentracijo turističnih akterjev - vinarjev zasebnikov, restavracij, prenočitvenih kapacitet in ostalih ponudnikov v občini. Izsledki analize kažejo določena vlaganja občine v osnovno infrastrukturo, predvsem pa veliko specializacijo zasebne ponudbe in značilnosti kopiranja poslovnih modelov, poleg koncentracije restavracij in vinarjev z degustacijskimi in prodajnimi prostori, tudi povečevanje števila nastanitev višjega cenovnega razreda s kapacitetami sprejema do dveh družin. Zaznali smo pomanjkljivosti pri digitalnih rešitvah, kot so alternativni rezervacijski sistemi, prehodov iz fizičnega sveta v virtualnega prek QR-kod, spletnih strani in namenskih aplikacij za mobilne naprave z dostopom do podatkov, segmentiranih glede na zanimanja uporabnikov. Novoustanovljeni zavod za razvoj podeželja BUINC bo naslavljal razvoj krajevne skupnosti Medana, v tem delu predlagamo 23 projektov, ki jih bo mogoče tudi s pomočjo nepovratnih sredstev v programskem obdobju 2022 - 2027 realizirati in na ta način skrajšati dobavne verige, povečati lokalno zaposlenost, znižati negativne vplive na okolje, povečati kvaliteto bivanja lokalnega prebivalstva. Vpliv predlaganih projektov v KS Medana je ocenjen na 50-60 % znižanje stroškov za električno energijo pristopnikov k projektu samooskrbne skupnosti, zmanjšanje emisij toplogrednih plinov, 20 % povečanje števila gostov in do deset dodatnih neposrednih delovnih mest vezanih na turizem z neposrednim in posrednim učinkom na občinski proračun.
Ključne besede: Goriška brda, digitalizacija, zeleni prehod, pametne vasi, trajnostni turizem, razvoj
Objavljeno v RUNG: 30.09.2022; Ogledov: 1457; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (70,85 MB)

4.
Analiza vinskega turizma kot priložnost za vinarje vinorodnega okoliša slovenska Istra : diplomsko delo
Matej Zaro, 2021, diplomsko delo

Opis: Vinski turizem je hitro rastoča ekonomska panoga, ki bi jo glede na geografske danosti slovenske regije in kakovost pridelanega vina bilo vredno ne samo izkoristiti, temveč tudi poglobiti. V diplomski nalogi predstavljamo in preučujemo vinarstvo ter vinogradništvo v povezavi s turizmom v Sloveniji, s poudarkom na okolišu slovenska Istra. Pod drobnogled vzamemo konzorcij Vin Istre in društvo Vinol, kjer izpostavljamo tako dobre prakse, kakor pomankljivosti. Osredotočimo se na vinske festivale, njihov pomen, s poudarkom na festival maceriranih belih vin Orange Wine Festival Izola. Dotaknemo se tudi svetovnih trendov vinske panoge ter kakšen je bil vpliv pandemije Covid-19 na vinski turizem. V diplomski nalogi predstavljamo podjetje Vina Zaro, njegove začetke in možnosti razvoja za prihodnost. Rdeča nit diplomske naloge je iskanje že delujočih dobrih praks in trendov, ki bodo pripomogle k spremembi odnosa do vinskega turizma in odkrivanju novih aktivnosti za razvoj le-tega. Zavedamo se potrebe po mednarodnosti in zgledovanju po tujih uveljavljenih praksah, vendar prepoznamo jedro razvoja tudi v odnosu do mednarodnih potrošnikov, v lokalnih sortah grozdja, reinterpretaciji tradicionalnih pridelovalnih tehnikah, vrednotenju lastne kulturne dediščine, razširitvi ekološke pridelave in spodbujanju interakcije med različni turističnimi panogami.
Ključne besede: diplomske naloge, vinski turizem, slovenska Istra, vinski festivali, blagovne znamke, Slovenija, vinarstvo Zaro, udomačene sorte
Objavljeno v RUNG: 07.10.2021; Ogledov: 2052; Prenosov: 151
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

5.
Spodbujanje razvoja turističnih dejavnosti v Občini Vipava : Projekt 1
Lucija Rutar, 2021, raz. nal. na višji ali visoki šoli

Ključne besede: turizem, lokalni ponudniki, lokalno prebivalstvo, Zavod za turizem, lokalna skupnost, komunikacija, razvoj, promocija
Objavljeno v RUNG: 07.09.2021; Ogledov: 1795; Prenosov: 0
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Propadanje obsoškega podeželja: študija primera - Avče
Zoran Božič, 2019, strokovni članek

Opis: Prispevek obravnava demografsko problematiko srednje Soške doline, Kanalskega Kolovrata in Banjšic, in sicer s poudarkom na stoletnem nazadovanju vasi Avče, v obdobju od Avstro-Ogrske monarhije do samostojne Slovenije.
Ključne besede: demografija, podeželje, Soška dolina, Kanalski Kolovrat, Banjšice, Avstro-Ogrska monarhija, Kraljevina Italija, SFRJ, Republika Slovenija, bohinjska železnica, prva svetovna vojna, turizem, sadjarstvo, cementarna, sosežigalnica, Občina Kanal ob Soči, Avče
Objavljeno v RUNG: 13.12.2019; Ogledov: 3112; Prenosov: 98
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

7.
Priložnost za še večji razvoj kulturnega turizma
2019, intervju

Ključne besede: simpozij Leonardo da Vinci, 500. obletnica smrti, Vipavska dolina, kulturni turizem, intervjuji
Objavljeno v RUNG: 30.10.2019; Ogledov: 2941; Prenosov: 0

8.
ANALIZA VINSKEGA TURIZMA V VIPAVSKI DOLINI
Maja Slejko, 2019, diplomsko delo

Opis: Na začetku diplomske naloge smo najprej predstavili zgodovino vinske trte in vina. V naslednjem poglavju je opredeljen pojem turizem in kako se je turizem razvijal v Sloveniji. Zaradi samega naslova diplomskega dela smo opredelili tudi pojem vinski turizem, predstavili njegove prednosti in slabosti ter opredelili vinskega turista. Pri samem vinskem turistu imamo imamo demografske in psihografske značilnosti ter njegove motivacijske dejavnike. Na kratko smo povzeli vinogradništvo in vinarstvo v Sloveniji, preko katerega naloga preide na ožjo vinorodno deželo Primorska in iz te naprej v Vipavsko dolino. Vipavska dolina ima bogato zgodovino kot tudi gastronomijo. Ena od prepoznavnih značilnosti v Vipavski dolini je tudi osmica, na katero prihaja veliko ljudi iz drugih regij ter iz sosednjih držav, najpogosteje iz Italije. Vinska ponudba v dolini je zelo bogata. Pohvalimo se lahko z nekaj avtohtonimi sortami, najbolj znani pa sta zagotovo Zelen in Pinela. Naredili smo tudi manjšo primerjavo med mestom Dunaj v sosednji državi Avstriji in Vipavsko dolino v Sloveniji. Primerjali smo vinogradništvo in vinarstvo, vinoteke, restavracije, kmečke gostilne in nastanitve. Proti koncu diplomske naloge smo se na kratko posvetili tudi Vipavski vinski cesti, za konec pa smo naredili intervju z vinarjem o vinskem turizmu v Vipavski dolini.
Ključne besede: vinski turizem, 'Zelen' (Vitis Vinifera L.), Vipavska vinska cesta, vinogradništvo, vinarstvo
Objavljeno v RUNG: 27.09.2019; Ogledov: 4993; Prenosov: 216
.pdf Celotno besedilo (880,55 KB)

9.
10.
Predstavitev knjige Turizem v Naklem
2013, znanstveni film, znanstvena zvočna ali video publikacija

Ključne besede: management, turizem, zgodovina, ekonomska analiza, Naklo
Objavljeno v RUNG: 25.04.2014; Ogledov: 7482; Prenosov: 17
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.06 sek.
Na vrh