1. Vpliv embalaže in skladiščnih pogojev na vsebnost fenolnih spojin v vinih Modri Pinot in ZelenKarin Kurinčič, 2012, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne... Ključne besede: diplomske naloge, vino, skladiščenje, vinski zamaški, vinske steklenice, antociani, hidroksicimetne kisline Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 6265; Prenosov: 445
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
2. Vpliv tretiranja vinske trte s plinskim ozonom in UVB-svetlobo na vsebnost fenolnih snovi v grozdju sorte 'Cabernet Sauvignon' (Vitis vinifera L.)Rok Jež, 2013, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba,... Ključne besede: diplomske naloge, vino, Cabernet Sauvignon, flavonoli, fenoli, antociani, ozon, UVB-svetloba Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 5448; Prenosov: 341
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
3. Strategija promocije na tujih trgih za Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev SlovenijeManca Gabrijelčič, 2012, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, vinarji, tuji trgi, promocije, ... Ključne besede: diplomske naloge, vino, vinarji, tuji trgi, promocije Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 5654; Prenosov: 422
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
4. Vpliv interaktivnih kvasovk na fizikalno-kemijsko sestavo in kakovost rdečega vina 'Merlot'David Rustja, 2012, diplomsko delo Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična... Ključne besede: diplomske naloge, vino, Merlot, Vipavska dolina, polifenoli, antociani, proantocianidini, senzorična ocena Objavljeno: 15.10.2013; Ogledov: 5136; Prenosov: 444
Polno besedilo (0,00 KB) Gradivo ima več datotek! Več...
|
5. Phenolic profile and effect of regular consumption of Brazilian red wines on in vivo antioxidant activityUrška Vrhovšek, Fulvio Mattivi, E. F. Gris, Eduardo Antonio Ferreira, Danilo Wilhelm Filho, R. C. Pedrosa, Marilde T. Bordigon-Luiz, 2013, izvirni znanstveni članek Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...vinska trta, vino, antioksidacija, fenolne spojine, ... Ključne besede: vinska trta, vino, antioksidacija, fenolne spojine Objavljeno: 09.05.2017; Ogledov: 4077; Prenosov: 33
Polno besedilo (0,00 KB) |
6. Enhanced extraction of phenolic compounds from Merlot grapes by pulsed electric field treatmentCristèle Delsart, C. Cholet, Rémy Ghidossi, Christian Poupot, Nabil Grimi, Eugène Vorobiev, V. Milisic, Martine Mietton-Peuchot, 2012, izvirni znanstveni članek Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...polifenoli, vino, ekstrakcija, ... Ključne besede: polifenoli, vino, ekstrakcija Objavljeno: 16.06.2016; Ogledov: 4226; Prenosov: 17
Polno besedilo (0,00 KB) |
7. BIOTSKA RAZNOVRSTNOST KVASOVK POVEZANIH S PROIZVODNJO JABOLČNEGA VINAEivind Vangdal, Melita Sternad Lemut, Branka Mozetič Vodopivec, Lorena Butinar, 2017, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci Opis: Na območju fjorda Hardanger, del zahodne Norveške, ima proizvodnja jabolčnega vina dolgo tradicijo in sicer sega v 12. stoletje, ko so menihi na tem območju začeli uvajati sadjarstvo. Danes je to glavno območje pridelovanja sadja na Norveškem. Kljub strogi regulativi proizvodnje alkoholnih pijač, pa se je na tem območju na nekaterih kmetijah ohranila tradicionalna proizvodnja jabolčnega vina. Namen naše študije je bil predvsem preučiti ekologijo in biotsko raznovrstnost kvasovk, ki so povezane s proizvodnjo tradicionalnega jabolčnega vina na območju Hardanger. Na tem območju smo tekom dveh zaporednih let vzorčili na 11-ih različnih lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih. Tako smo s pomočjo bogatitve v gojišču s povišanim sladkorjem in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili na skupino kompleksa Saccharomyces sensu stricto in ne-Saccharomyces kvasovke. Nadalje smo izolate določili do nivoja vrste z izvedbo restrikcijske analize ITS PCR produktov, v nekaterih primerih smo za potrditev identifikacij opravili še določitev nukleotidnih zaporedij D1/D2 domene 26S rDNA. Kot pričakovano smo ugotovili, da sadovnjake naseljujejo predvsem ne-Saccharomyces kvasovke iz rodov Metschnikowia in Hanseniaspora, v tem okolju so bile Saccharomyces izolirane iz tal in jabolk. V jabolčnem vinu pa je bila pretežno izolirana vrsta S. uvarum, občasno pa tudi S. cerevisiae, Torulaspora delbrueckii in P. membranifacies. Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih.... Ključne besede: kvasovke, biotska raznovrstnost, jabolčno vino Objavljeno: 09.11.2017; Ogledov: 3991; Prenosov: 0
Polno besedilo (334,39 KB) |
8. Vpliv različnih bentonitov na senzorične in kemijske lastnosti vina sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.)Uroš Špacapan, 2018, diplomsko delo Opis: Pomemben dejavnik pri kakovosti vina ter posledično tudi pri uspešni prodaji je stabilnost vina v steklenici, kajti v nasprotnem primeru pride do slabega ugleda vinarja in tudi zavračanja proizvoda na trgu. Beljakovinsko stabilnost vina lahko dosežemo na več načinov, ki pa so odvisni od same tehnologije in tudi trendov na vinskem trgu. V sklopu diplomske naloge smo preučevali vpliv uporabe štirih različnih bentonitov na kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno dostopnimi bentoniti in stekleničena vina kemijsko ter senzorično ovrednotili. Poleg določanja osnovnih kemijskih parametrov smo spektrofotometrično določili vsebnost skupnih fenolov in barve vina. S pomočjo encimskih kitov smo določili tudi vsebnost vinske, jabolčne in mlečne kisline v stekleničenih vinih. Rezultati našega poskusa kažejo, da je uporaba različnih bentonitov vplivala tako na kemijske kot tudi na senzorične lastnosti vina. V vinih tretiranih z bentonitom smo zaznali rahel trend nižjih vsebnosti alkohola ter skupnih titrabilnih in hlapnih kislin. Obenem pa smo zaznali tudi trende povečanja parametrov, kot je barva vina (absorbanca pri 420 nm) in vsebnosti skupnih fenolov primerjavi s kontrolnim – netretiranim vzorcem. Senzorična ocena tretiranih vin je nakazala trend siromašenja sadnih not pri vseh uporabljenih bentonitih, v določenih primerih pa, nasprotno, pozitivne vplive na zaznane cvetlične in rastlinske note. Rezultati so tako pokazali, da vrsta bentonita različno vpliva na senzorične lastnosti vina Rebula. Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno... Ključne besede: vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina Objavljeno: 13.02.2018; Ogledov: 4984; Prenosov: 239
Polno besedilo (1,62 MB) |
9. Biodiversitet i naturleg gjær i siderproduksjonen i HardangerBranka Mozetič Vodopivec, Melita Sternad Lemut, Eivind Vangdal, Lorena Butinar, 2017, strokovni članek Najdeno v: ključnih besedah Povzetek najdenega: ...biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija... Ključne besede: biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija Objavljeno: 01.02.2018; Ogledov: 3554; Prenosov: 0
Polno besedilo (1,36 MB) |
10. |