Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 24
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Podnebne spremembe v vinogradih: prilagajanje na sušni stres : predavanje na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, 29. 8. 2023, Gornja Radgona
Jan Reščič, Alain Deloire, Anne Pellegrino, Katja Šuklje, 2023, unpublished conference contribution

Abstract: S posledicami podnebnih sprememb se že nekaj časa soočamo tudi v slovenskem vinogradniškem prostoru. In čeprav vinska trta, zaradi globokega koreninskega sistema, velja za precej dobro prilagodljivo rastlino na pomanjkanje vode oziroma sušo, je za rast, rodnost in kakovost grozdja zelo pomembno kdaj, v kateri razvojni fazi se pojavi sušni stres ter koliko časa pomanjkanje vode traja. Prav tako, ni vsak sušni stres nujno škodljiv.
Keywords: vinska trta, sušni stres, podnebne spremembe, ukrepi
Published in RUNG: 04.09.2023; Views: 1095; Downloads: 0
This document has many files! More...

2.
Od oljk do vinske trte
2023, interview

Keywords: raziskave, vinska trta
Published in RUNG: 25.04.2023; Views: 1254; Downloads: 0
This document has many files! More...

3.
Zgodovina vinogradništva na Vipavskem
Marijana Živković, 2021, undergraduate thesis

Abstract: V pestri in bogati zgodovini slovenskega naroda se je težko opredeliti, kateri kraj najbolj izstopa po svoji avtentičnosti in zanimivosti. Pri vsaki tovrstni primerjavi je Vipavska dolina vedno v prvem planu predvsem zaradi svoje raznovrstnosti in hitre spremenljivosti, ki jo zaznamuje že od zgodnjega antičnega obdobja do sodobnih časov. V tem zanimivem potovanju skozi čas obstaja ena stalnica, nespremenjena, značilna za Vipavsko dolino in njene prebivalce – to je vinogradništvo, gojenje vinske trte, pridelava grozdja in vina. Vinska trta je na Vipavskem prisotna skozi vso zgodovino, ne glede na prebivalstvo, ki je tam ustvarjalo svoj lastni obstoj in prihodnost. Včasih so to bili Rimljani na svojem pohodu ustvarjanja mogočnega imperija, Kelti, Slovani, Habsburžani, Italijani. Dolina pa je že nekaj stoletij neločljiv del slovenskega nacionalnega ozemlja, ki soustvarja zgodovino in prihodnost slovenskega naroda. Vinogradništvo je pomemben segment ekonomskega področja Vipavske doline. Zasnovano je predvsem na izrednih naravnih pogojih, ki prebivalce Vipavske doline že od nekdaj usmerjajo h gojenju vinske trte. Vinska trta je zaradi tega vedno bila eden od pomembnih virov blaginje na Vipavskem. Vinogradništvo, kot vse druge ljudske dejavnosti, pa so pogosto spodbujali in omejevali različni politični in socialni dejavniki, kot so vojne, spremembe meja, spremembe družabne ureditve, preseljevanja ljudstev, bolezni in epidemije. Namen diplomskega dela je sistematičen prikaz zgodovinskega razvoja vinogradništva na Vipavskem od antičnih časov do sodobnih trendov. Predvsem pa je bilo pomembno vinogradništvo umestiti v širši kontekst družbenega in ekonomskega razvoja na slovenskem ozemlju ter v kontekst naravnih pogojev, ki usmerjajo prebivalce Vipavske doline k vinogradništvu in pridelavi vina.
Keywords: Vipavska dolina, vinogradništvo, vinska trta, zgodovinski razvoj
Published in RUNG: 06.08.2021; Views: 2606; Downloads: 114
.pdf Full text (647,64 KB)

4.
Vinska trta od jeseni do pomladi
Jan Reščič, other performed works

Abstract: Vabljeno predavanje za vinogradnike v Podragi
Keywords: Vinska trta, gojitvene oblike, prehrana, gnojenje, kakovost
Published in RUNG: 01.04.2020; Views: 3598; Downloads: 1
This document has many files! More...

5.
Rezultati o poskusih namakanja v letu 2019; predavanje na Simpoziju o teranu in kraških produktih
Jan Reščič, unpublished conference contribution

Keywords: vinska trta, namakanje, kakovost, grozdje, nalaganje sladkorja
Published in RUNG: 09.03.2020; Views: 3577; Downloads: 0
This document has many files! More...

6.
Razpoložljivost hranil za vinsko trto v Vipavski dolini
Jan Reščič, unpublished invited conference lecture

Keywords: hranila, prehrana, gnojenje, vinska trta, kakovost, Vipavska dolina
Published in RUNG: 11.02.2019; Views: 4670; Downloads: 0
This document has many files! More...

7.
Late-season Shiraz berry dehydration that alters composition and sensory traits of wine
Katja Šuklje, Hsiao-Chi Chou, Guillaume Antalick, Leigh M. Schmidtke, John W. Blackman, 2018, original scientific article

Keywords: vino, arome, dehidracija grozdja, vinska trta
Published in RUNG: 17.07.2018; Views: 4433; Downloads: 0
This document has many files! More...

8.
9.
10.
Search done in 0.04 sec.
Back to top