1. Lahko v Sloveniji ostanemo brez določenih vinskih sort?2024, intervju Opis: Podnebne spremembe slovenskim vinarjem povzročajo velike preglavice. Ob toplih pomladih trte vzbrstijo vse bolj zgodaj, na mlade poganjke pa nato preži pozeba. Če ji vinogradi uidejo, je nato pred njimi burno poletje s sušo in vročino na eni ter neurji in točo na drugi strani. Kako vse skupaj vpliva na kakovost vina in kakšni so obeti za slovenske vinarje? Odgovarjata Guillaume Antalick in Jan Reščič s fakultete za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Novi Gorici. Ključne besede: podnebne spremembe, vinogradništvo, vinska trta, prilagajanje Objavljeno v RUNG: 13.11.2024; Ogledov: 200; Prenosov: 1 Povezava na datoteko Gradivo ima več datotek! Več... |
2. Podnebne spremembe v vinogradih: prilagajanje na sušni stres : predavanje na 61. mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra, 29. 8. 2023, Gornja RadgonaJan Reščič, Alain Deloire, Anne Pellegrino, Katja Šuklje, 2023, prispevek na konferenci brez natisa Opis: S posledicami podnebnih sprememb se že nekaj časa soočamo tudi v slovenskem vinogradniškem prostoru. In čeprav vinska trta, zaradi globokega koreninskega sistema, velja za precej dobro prilagodljivo rastlino na pomanjkanje vode oziroma sušo, je za rast, rodnost in kakovost grozdja zelo pomembno kdaj, v kateri razvojni fazi se pojavi sušni stres ter koliko časa pomanjkanje vode traja. Prav tako, ni vsak sušni stres nujno škodljiv. Ključne besede: vinska trta, sušni stres, podnebne spremembe, ukrepi Objavljeno v RUNG: 04.09.2023; Ogledov: 1730; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
3. |
4. Zgodovina vinogradništva na VipavskemMarijana Živković, 2021, diplomsko delo Opis: V pestri in bogati zgodovini slovenskega naroda se je težko opredeliti, kateri kraj najbolj izstopa po svoji avtentičnosti in zanimivosti. Pri vsaki tovrstni primerjavi je Vipavska dolina vedno v prvem planu predvsem zaradi svoje raznovrstnosti in hitre spremenljivosti, ki jo zaznamuje že od zgodnjega antičnega obdobja do sodobnih časov. V tem zanimivem potovanju skozi čas obstaja ena stalnica, nespremenjena, značilna za Vipavsko dolino in njene prebivalce – to je vinogradništvo, gojenje vinske trte, pridelava grozdja in vina. Vinska trta je na Vipavskem prisotna skozi vso zgodovino, ne glede na prebivalstvo, ki je tam ustvarjalo svoj lastni obstoj in prihodnost. Včasih so to bili Rimljani na svojem pohodu ustvarjanja mogočnega imperija, Kelti, Slovani, Habsburžani, Italijani. Dolina pa je že nekaj stoletij neločljiv del slovenskega nacionalnega ozemlja, ki soustvarja zgodovino in prihodnost slovenskega naroda. Vinogradništvo je pomemben segment ekonomskega področja Vipavske doline. Zasnovano je predvsem na izrednih naravnih pogojih, ki prebivalce Vipavske doline že od nekdaj usmerjajo h gojenju vinske trte. Vinska trta je zaradi tega vedno bila eden od pomembnih virov blaginje na Vipavskem. Vinogradništvo, kot vse druge ljudske dejavnosti, pa so pogosto spodbujali in omejevali različni politični in socialni dejavniki, kot so vojne, spremembe meja, spremembe družabne ureditve, preseljevanja ljudstev, bolezni in epidemije.
Namen diplomskega dela je sistematičen prikaz zgodovinskega razvoja vinogradništva na Vipavskem od antičnih časov do sodobnih trendov. Predvsem pa je bilo pomembno vinogradništvo umestiti v širši kontekst družbenega in ekonomskega razvoja na slovenskem ozemlju ter v kontekst naravnih pogojev, ki usmerjajo prebivalce Vipavske doline k vinogradništvu in pridelavi vina. Ključne besede: Vipavska dolina, vinogradništvo, vinska trta, zgodovinski razvoj Objavljeno v RUNG: 06.08.2021; Ogledov: 3339; Prenosov: 121 Celotno besedilo (647,64 KB) |
5. |
6. |
7. |
8. |
9. Vitis vinifera berry metabolic composition during fruit maturation: Implications of defoliationGerhard C. Rossouw, Katja Šuklje, Jason P. Smith, Celia Barril, Alain Deloire, Holzapfel Bruno, 2018, izvirni znanstveni članek Ključne besede: vinska trta, defoliacija, metabolomika, primarni metabolizem Objavljeno v RUNG: 03.04.2018; Ogledov: 6741; Prenosov: 0 Gradivo ima več datotek! Več... |
10. Phenolic profile and effect of regular consumption of Brazilian red wines on in vivo antioxidant activityUrška Vrhovšek, Fulvio Mattivi, E. F. Gris, Eduardo Antonio Ferreira, Danilo Wilhelm Filho, R. C. Pedrosa, Marilde T. Bordigon-Luiz, 2013, izvirni znanstveni članek Ključne besede: vinska trta, vino, antioksidacija, fenolne spojine Objavljeno v RUNG: 09.05.2017; Ogledov: 6023; Prenosov: 41 Povezava na celotno besedilo |