Naslov: | Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’ |
---|
Avtorji: | ID Vanzo, Andreja (Mentor) Več o mentorju... ID Sivilotti, Paolo (Mentor) Več o mentorju... ID Tomše, Ana Marija (Avtor) |
Datoteke: | Ana_Marija_Tomse.pdf (3,95 MB) MD5: 21E3D6FA94EA6DCF019B9EB76C3251AC
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | VŠVV - Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo
|
---|
Opis: | V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo
leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu
grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi
s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V
svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in
pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih
grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic,
vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob
času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala
od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih
kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja.
Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve
največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile
statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra
frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na
spremljane parametre. |
---|
Ključne besede: | ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo

cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov. |
---|
Kraj izida: | Nova Gorica |
---|
Leto izida: | 2015 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUNG-1965 |
---|
COBISS.SI-ID: | 4025339 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UNG:REP:KGS7LFCI |
---|
Datum objave v RUNG: | 15.09.2015 |
---|
Število ogledov: | 8655 |
---|
Število prenosov: | 313 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |