Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:TRAJNOSTNI UČINKI TEHNOLOGIJ ZA ZMANJŠANJE IZPUSTOV CO2
Avtorji:ID Gjerkeš, Henrik (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Jerič, Dejan (Avtor)
Datoteke:.pdf Dejan_Jeric.pdf (1,95 MB)
MD5: 3DA44DAE01417120CE5A718128C601DE
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:PTF - Poslovno-tehniška fakulteta
Opis:Zniževanje emisij toplogrednih plinov, s čemer bi prispevali k preprečevanju klimatskih sprememb ter sledili zahtevam določenih v zakonodaji, je možno z izboljšanjem učinkovitosti naprav, ki so vir emisij in s povečanjem uporabe obnovljivih virov energije. V zadnjem desetletju se, kot ena od rešitev za zmanjšanje emisij CO2 kaže tudi tehnologija zajema in shranjevanja CO2, ki je ekonomsko zelo potratna, poleg tega pa vplivi slednje na okolje niso še do potankosti raziskani. Oba navedena razloga narekujeta razvoj novih tehnologij, kot so tehnologija elektro redukcije, termo redukcije in katalitične pretvorbe CO2. Vse tri navedene tehnologije pretvarjajo CO2 v gorivo na mestu izvora Diplomsko delo podaja pregled tehnologij za zmanjšanje izpustov CO2 ter trajnostni vidik za shranjevanje CO2 v Sloveniji in pretvorbo CO2 v gorivo. V nalogi so tudi predstavljene tehnologije za pridobivanje goriva direktno iz CO2 na mestu izvora. Glede na trenutno stanje razvoja lahko sklepamo, da bi se tehnologija pretvorbe z uporabo sončne energije lahko začela učinkovito uporabljati šele čez nekaj let.
Ključne besede:emisije CO2, zmanjševanje emisij CO2, tehnologija zajema in shranjevanja ogljika, obnovljivi viri energije, tehnologije pretvorbe CO2 v gorivo, uplinjanje, kogeneracija
Kraj izida:Nova Gorica
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/RUNG-2593 Novo okno
COBISS.SI-ID:4508411 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UNG:REP:A9LDBOVQ
Datum objave v RUNG:27.09.2016
Število ogledov:5951
Število prenosov:274
Metapodatki:XML RDF-CHPDL DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Nazaj