Naslov: | Validacija HPLC metode za določanje organskih kislin in sladkorjev v vinu |
---|
Avtorji: | ID Mozetič Vodopivec, Branka (Mentor) Več o mentorju... ID Mesar, Kristjan (Avtor) |
Datoteke: | Kristjan_Mesar.pdf (1,10 MB) MD5: 98464E69248EE52AFED51EE1015463E0
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | FVV - Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo
|
---|
Opis: | V tem diplomskem delu smo obravnavali proces validacije dveh analiznih metod za določanje kakovosti vina. In sicer smo določali organske kisline kot so vinska kislina, jabolčna kislina, mlečna kislina, citronska kislina, ocetna kislina, in monosaharide glukozo in fruktozo. Analiza teh parametrov je pomembna pri nadzoru procesa pridelave vina kot tudi spremljanju kakovosti vina. V diplomski nalogi smo pregledali glavne metode za določanje kislin in sladkorjev v grozdju in vinu, v samem poskusu pa smo uporabili kromatografsko tehniko na osnovi tekočinske kromatografijo visoke ločljivosti v kombinaciji z detekcijo v ultravijoličnem (UV) za organske kisline in z detekcijo lomnega količnika (RID) za monosaharidne sladkorje. HPLC-UV/RID sistem omogoča enostavno pripravo vzorca na analizo (samo filtracija, mogoče redčitev, če je potrebna), hitro analizo in omogoča zadovoljive meje detekcije za potrebe določevanja omenjenih parametrov. Obe metodi smo opisali z različnimi parametri, kot je ponovljivost, linearnost, izkoristek v štirih različnih matriksih (dve beli vini, eno rdeče in eno jabolčno vino – cider), meja detekcije in meja kvantifikacije. Rezultate kvantifikacije skupnih sladkorjev in organskih kislin v vzorcih vin smo primerjali z rezultati akreditiranega laboratorija kjer je bilo to mogoče in ugotovili, da kvantifikacija z metodo standardnega dodatka omogoča primerljive rezultate z akreditiranim laboratorijem, predvsem za parameter skupni fermentirani sladkorji (glukoza in fruktoza). Vsebnost skupnih kislin določenih kromatografsko je bila nekoliko manjša od parametra skupne titrabilne kisline, kar je najverjetneje posledica manjšega števila posameznih kislin, ki smo jih vključili v ta parameter, pa tudi drugačne metode določanja kislin. |
---|
Ključne besede: | vino, cider, HPLC, UV, RID, organske kisline, sladkorji, validacija |
---|
Kraj izida: | Nova Gorica |
---|
Leto izida: | 2022 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUNG-7398 |
---|
COBISS.SI-ID: | 117148163 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UNG:REP:Q5LGCDOR |
---|
Datum objave v RUNG: | 02.08.2022 |
---|
Število ogledov: | 2799 |
---|
Število prenosov: | 68 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |