Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
Univerza v Novi Gorici
O Univerzi
Študij
Raziskave
Repozitorij Univerze v Novi Gorici
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Statistika
Prijava
Izpis gradiva
A+
|
A-
|
|
SLO
|
ENG
Naslov:
VSEBNOST POLIFENOLOV V OLJU GROZDNIH PEŠK
Avtorji:
ID
Koron, Enej
(Avtor)
ID
Mozetič Vodopivec, Branka
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
Enej_Koron.pdf
(1,48 MB)
MD5: 3A63B6E58738E0AE49524C258BD6BB2E
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FVV - Fakulteta za vinogradništvo in vinarstvo
Opis:
Diplomska naloga obravnava pridobivanje olje iz grozdnih pešk s hladnim stiskanjem. V nalogi smo izvedli postopek izolacije in priprave pešk na stiskanje na kmetiji (ne v laboratoriju), samo stiskanje olja na hladen način oz. brez dodatnega segrevanja v vijačni stiskalnici, ki je bila razvita za tako zahtevna semena kot so grozdne peške. V nalogi smo primerjali stiskanje pešk in tudi olje pešk štirih belih sort grozdja 'Pinela', 'Beli pinot', 'Laški rizling', 'Sauvignon' in dveh rdečih sort 'Cabernet sauvignon' in 'Refošk'. Sorte so se zelo malo razlikovale v izplenu olja, ki je znašal v povprečju 9 masnih %, kar je bilo nekoliko manjše kot pri drugih objavah v literaturi – kar je mogoče posledica sezone, pa tudi mehanskega stiskanja, za katerega je iz literature znano, da ima najmanjši izplen – v primerjavi z drugimi metodami ekstrakcije olja. Analiza olja je pokazala prisotnost raznolikih fenolnih spojin - različnih nizkomolekularnih tanininov – procianidinov B1, B2, C1, fenolnih kislin kot je galna kislina, protokatehinska kislina, kavna kislina, klorogenska kislina, p-kumarna kislina in flavonolov katehina in epikatehina. Seštevek vseh kromatografsko določenih fenolnih spojin je variral od 3,75 μg/g pri olju Pinela pa do 9,98 μg/g v olju Refošk. Pri skupnih fenolih, določenih po metodi Folin-Ciocalteu pa od 14,08 μg (kot galna kislina)/g (olje Sauvignon) pa do 35,23 μg (kot galna kislina)/g (olje Refošk). V olju različnih sort so vsebnosti skupnih in posameznih fenolov zelo varirale, na splošno pa smo ugotovili, da mehansko pridobljeno olje pešk rdečih sort vsebuje v povprečju vsebuje tudi do dvakrat večje koncentracije skupnih fenolov kot olje belih sort. Ugotovili smo, da v povprečju v procesu mehanskega stiskanja prehaja v olje zgolj 0,02 % vseh prisotnih fenolnih spojin, torej večina ostane v pogači, ki bi jo lahko še nadalje uporabili ne le kot vir beljakovin, ampak tudi kot vir polifenolov.
Ključne besede:
olje
,
grozdne peške
,
Vitis vinifera L.
,
fenoli
,
mehansko stiskanje olja
Kraj izida:
Nova Gorica
Leto izida:
2023
PID:
20.500.12556/RUNG-8373
COBISS.SI-ID:
163598339
NUK URN:
URN:SI:UNG:REP:OKYJTSJV
Datum objave v RUNG:
07.09.2023
Število ogledov:
2524
Število prenosov:
38
Metapodatki:
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KORON, Enej, 2023,
VSEBNOST POLIFENOLOV V OLJU GROZDNIH PEŠK
[na spletu]. Diplomsko delo. Nova Gorica. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://repozitorij.ung.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=8373
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Non O157:H7 avian pathogenic Shiga toxin-producing Escherichia coli isolated from lesions on broiler chickens in Brazil
Inactivation of shiga-toxin producing Escherichia coli (STEC) O157:H7 in milk by combined treatment with high hydrostatic pressure and aqueous pomegranate extract
Strategies for biofilm inhibition and virulence attenuation of foodborne pathogen-Escherichia coli O157:H7
Obtenção de peptídeos com capacidade inibitória da ação citotoxigênica das toxinas Stx de Escherichia colia partir de bibliotecas de phage display
Molecules involved in motility regulation in Escherichia coli cells
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Escherichia coli bacteriocins
Benzamide derivatives targeting the cell division protein FtsZ
Codon optimisation is key for pernisine expression in Escherichia coli
DNA sampling: a method for probing protein binding at specific loci on bacterial chromosomes
Genes regulated by the Escherichia coli SOS repressor LexA exhibit heterogenous expression
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
29.08.2023
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
POLYPHENOL CONTENT IN GRAPE SEED OIL
Opis:
The work deals with the extraction of grape seed oil obtained by cold pressing. In this work we have carried out the isolation and preparation of the seeds for pressing on the farm (not in the laboratory) with the cold pressing of the oil without additional heating in a screw press designed for such challenging seeds for pressing as grape seeds. In this work we compared the pressing of the seeds and also the chemical composition of grape seed oil of four white grape cultivars 'Pinela', 'Pinot Blanc', 'Riesling', 'Sauvignon' and two red grape cultivars 'Cabernet Sauvignon' and 'Refošk'. The cultivar seeds differed only slightly in the oil yield, which averaged 9 % by weight, slightly lower than in other reports in the literature - possibly due to seasonal variation (climatic conditions), but also due to mechanical pressing, which is known to have the lowest yield from such seeds - compared to other methods of oil extraction from grape seeds. Analysis of the oil showed the presence of a variety of phenolic compounds in the oil - various low molecular weight tannins - procyanidins B1, B2, C1, phenolic acids - gallic acid, protocatechuic acid, caffeic acid, chlorogenic acid, p-coumaric acid, and flavonols catechin and epicatechin. The sum of all phenolic compounds determined by chromatography varied from 3.75 μg/g in Pinela oil to 9.98 μg/g in Refošk oil, and for total phenols determined by the Folin-Ciocalteu method from 14.08 μg (as gallic acid)/g (Sauvignon oil) to 35.23 μg (as gallic acid)/g (Refošk oil). The values of total and individual phenol concentration per gram of oil varied considerably among the different grape cultivars, but in general we found that the grape seed oil of red cultivars on average contained up to twice higher concentrations of total phenols as those of the white cultivars. We found that, on average, only 0.02% of the total phenolic compounds present pass from grape seeds into the oil during the mechanic pressing process, i.e., most of them remain in the cake, which could be further used not only as a source of protein but also as a source of polyphenols.
Ključne besede:
oil
,
grape seed
,
Vitis vinifera L.
,
phenols
,
mechanical oil pressing
Nazaj