Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 18
First pagePrevious page12Next pageLast page
1.
DOJEMANJE FOTOKNJIG SKOZI VSEBINSKE IN OBLIKOVNE STRUKTURE
Aljaž Lavrič, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V teoretičnem delu diplomske naloge razpravljam o zgodovini razvoja fotoknjig ter njihovih vsebinskih in oblikovnih prvinah, skozi katere avtorji dosegajo različne želene učinke, ki jih format fotoknjige ponuja. Vsako prvino podkrepim in ilustriram s konkretnim primerom sodobne fotoknjige za lažjo predstavo in razumevanje. Podatke sem začel zbirati v knjižnicah in knjigarnah, znanje pa sem poglobil z dvema intervjujema s slovenskima umetnikoma Tadejem Vaukmanom in Bojanom Radovičem ter pomanjkljive informacije dopolnil z brskanjem po spletu. Problema sem se lotil, ker sem želel globlje razumeti vlogo fotoknjig v svetu fotografije. Želel sem ugotoviti, kakšne vrste fotoknjig poznamo in razumeti, zakaj in kako določene fotoknjige gledalca uspešno nagovarjajo ter preprosto učinkujejo kot samostojno umetniško delo.
Keywords: Fotoknjiga Sekvenca Fotografija Motiv Projekt Vizualni elementi Narativ Spread Vsebina Postavitev
Published in RUNG: 14.09.2023; Views: 571; Downloads: 17
.pdf Full text (21,76 MB)
This document has many files! More...

2.
Avantgarde na meji: pogovor s Kristino Pranjić
Aljaž Škrlep, Kristina Pranjić, radio or television broadcast, podcast, interview, press conference

Keywords: Avantgarda, čezmejnost, meja, literatura
Published in RUNG: 04.07.2023; Views: 729; Downloads: 8
.pdf Full text (375,21 KB)
This document has many files! More...

3.
Analiza proizvodnega procesa s podatkovnim rudarjenjem in izdelava vmesnika za napovedovanje ustreznosti motorja : magistrsko delo
Aljaž Pikec, 2021, master's thesis

Abstract: V današnjem času se v industriji pri tehnoloških procesih generira ogromna količina podatkov, ki so neuporabni, če se jih ne analizira in pridobi znanje iz teh podatkov na pravi način in v primernem času. Zato v teh primerih tradicionalne statistične metode včasih niso dovolj informativne, ker je treba vnaprej definirati hipotezo, ki jo kasneje potrdimo ali zavržemo. S podatkovnim rudarjenjem to ni potrebno, saj dobimo modele iz podatkov na avtomatičen način, ki lahko predstavlja novo znanje in iz tega lahko definiramo neko hipotezo. Industrijski in avtomobilski trg rasteta iz dneva v dan in da bi sledili razvoju ter analizi nastalih podatkov, moramo izbrati potrebne ukrepe, ki bi nam olajšali samo analiziranje prejetih informacij in ustrezno reagirali ob možnih odstopanjih, da bi s tem zmanjšali potencialne nastale stroške kot samo izvedbo procesa. Na eni izmed linij za montažo enega primera motorja v podjetju MAHLE Electric Drives Slovenija, d. o. o., smo iz operacij procesa vtiska ležaja v pokrov, zakovanja ležaja, natiska ležaja na rotor in vtiska rotorja videli, da kljub temu, da so operacije pri meritvah sile in poti še vedno v definiranih tolerancah, imamo precej odstopanj od referenčne vrednosti in s tem je lahko povezan tudi rezultat meritve trenja motorja. S pomočjo podatkovnega rudarjenja bi radi ugotovili, kaj je razlog za ta odstopanja, da bi jih lahko vnaprej napovedali in sprejeli ustrezne ukrepe. Za lažje razumevanje omenjene tematike in kot pomoč tehnologom na liniji pri pregledovanju potencialnih odstopanj in napovedovanju ustreznosti motorja smo pripravili tudi programski vmesnik.
Keywords: proizvodni proces, podatkovno rudarjenje, analiza ustreznosti procesa, vmesniki, magistrske naloge
Published in RUNG: 03.04.2021; Views: 2405; Downloads: 140
URL Link to full text
This document has many files! More...

4.
5.
6.
7.
VPLIV ODTRANJEVANJA LISTOV IN UPORABE MREŽ ZA ZAŠČITO PRED PTIČI NA KOLIČINO PRIDELKA TER KAKOVOSTNE PARAMETRE GROZDJA IN VINA SORTE SAUVIGNONASSE (VITIS VINIFERA L.)
Aljaž Namar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež za zaščito pred ptiči sta pogosto uporabljeni vinogradniški strategiji, ki vplivata na mikroklimatske pogoje v grmu vinske trte ter posledično na količinske in kakovostne parametre pridelka. V okviru diplomskega dela smo v vinogradu sorte 'Sauvignonasse' v Pristavem (Brda), po načelu naključne razporeditve blokov trt, zastavili primerjavo med petimi ukrepi: UNT (brez tretiranja), ELR (razlistanje pred cvetenjem), LLR (razlistanje po cvetenju), REN (razlistanje po cvetenju in senčenje z rdečimi mrežami) ter BKN (razlistanje po cvetenju in senčenje s črnimi mrežami). Tekom dozorevanja smo v odvisnosti od ukrepa spremljali osnovne kakovostne, ob trgatvi pa tudi količinske parametre pridelka. Grozdje smo ločeno vinificirali in v vinih določili osnovne kakovostne parametre, vsebnost hlapnih tiolov ter opravili senzorično analizo. Z obravnavanimi ukrepi smo le v manjši meri vplivali na kakovostne parametre grozdja, medtem, ko smo, predvsem z ukrepom ELR, pomembneje vplivali na količino pridelka in težo grozdov. V vinih smo (v korist obravnavanjem ELR, LLR in REN) opazili razlike v koncentracijah sladkorja prostega ekstrakta, poleg različnih trendov vsebnosti skupnih titracijskih kislin pa smo z ukrepi povzročili tudi nekaj razlik v vsebnostih posameznih kislin (vinska, jabolčna) ter skupnih hlapnih kislin. V primerjavi s kontrolo smo opazili povečanje vsebnosti 4MMP pri obravnavnjih BKN in ELR ter povečanje 3MH pri LLR, BKN in REN. Natančnejši pregled povzročenih sprememb in rezultatov (enoletnih) primerjav je nakazal, da učinki na opazovane parametre niso tako preprosti in linearni, da bi omogočili sistematično optimizacijo oz. da so medsebojni vplivi različnih kombinacij vinogradniških strategij na parametre grozdja kompleksni ter jih moramo uvajati nadvse previdno.
Keywords: 'Sauvignonasse' (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov v območju grozdov, mreže za zaščito pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli.
Published in RUNG: 06.03.2018; Views: 6072; Downloads: 217
.pdf Full text (1,12 MB)

8.
9.
10.
Search done in 0.05 sec.
Back to top