Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Fenolni potencial izbranih vin s podaljšano maceracijo sorte "Rebula"
Dejan Bavčar, Yelyzaveta Popova, 2023, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi smo analizirali 30 vzorcev vin sorte grozdja Vitis vinifera L. cv. 'Rebula' iz Vipavske doline in Goriških brd. Vina smo kupili na trgu, in sicer v specializiranih lokalnih prodajalnah vina, spletnih prodajalnah ali pri vinarjih. Osemindvajset (28) vzorcev vina je bilo pridelanih s postopkom podaljšane maceracije drozge grozdja. Dve vini pridelanih brez maceracije, smo dodali v nabor vzorcev zaradi primerjave fizikalno-kemijskih parametrov z ostalimi vzorci. V vinskih vzorcih smo izmerili naslednje standardne fizikalno-kemijske parametre: skupni in prosti žveplov dioksid, skupne titrabilne kisline, pH, hlapne kisline z destilacijsko metodo, izbrane organske kisline, sladkorje (glukozo + fruktozo), etanol in barvo vina s spektofotometrom - absorbanco pri 420 nm (A420) in barvne parametre v CIE Lab sistemu. Izmerili smo tudi skupne polifenole po spektrofotometrijski metodi Folin-Ciocalteu in izbrane posamezne polifenole (hidroksibenzojske kisline, nezaestrene hidroksicimetne kisline, procianidine) s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti, sklopljeno z UV detetktorjem (HPLC-UV). Želeli smo določiti polifenolni potencial vin sorte 'Rebula', pridelanih s postopkom podaljšane maceracije drozge grozdja in nato določiti morebiten vpliv časa maceracije na količino polifenolov v vinu. Kemijske analize so pokazale veliko variabilnost v količini skupnih polifenolov, ki pa jih nismo uspeli povezati s časom maceracije. Pomanjkljivi podatki o času in drugih pogojih maceracije drozge grozdja nam tega niso dopuščali. Podatki nakazujejo trend večjih koncentracij skupnih polifenolov vina pri vinih, pridelanih s postopkom podaljšane maceracije drozge grozdja. V določenih vinih smo izmerili tudi preko 1000 mg/L (kot galna kislina) skupnih polifenolov. Med posameznimi polifenoli je bilo v vinih največ galne kisline (tudi do 90 mg/L), procianidina B1 (do 52 mg/L) in katehina (do 18 mg/L). Instrumentalno določena barva filtriranega vina (A420 in parametri CIE Lab) je povezana s količino skupnih polifenolov po metodi Folin-Ciocalteu. Parametri barve dolgo maceriranih vin se močno razlikujejo od vin brez maceracije oziroma od vin, pridelanih s krajšim časom maceracije, zato gre za dobre 'markerje' tovrstnih vin. Opazili smo, da kombinacija običajnega parametra barve belih vin A420 nm s parametri CIE Lab sistema omogoča podrobnejšo analizo barve vina.
Keywords: Vitis vinifera L. cv. ‘Rebula’, belo grozdje, belo vino, postopek maceracije, polifenoli
Published in RUNG: 06.07.2023; Views: 1009; Downloads: 16
.pdf Full text (1,39 MB)

2.
Primerjalna analiza proizvodnje kompaktnih prezračevalnih naprav : Diplomsko delo
Matija Mavri, 2023, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo je nastalo v sodelovanju z dvema sestrskima podjetjema, ki se ukvarjata s proizvodnjo prezračevalnih naprav in drugih naprednih tehnoloških rešitev za prezračevanje. Teoretični del diplomskega dela opisuje prezračevalne naprave, njihovo delovanje in funkcijske enote, ki so ključne za delovanje prezračevalnih naprav. V raziskovalnem delu diplomskega dela pa sta predstavljena proizvodna postopka kompaktnih prezračevalnih naprav v obeh podjetjih ter njuna medsebojna primerjava. Prikazana je tudi primerjava cen izdelave primerjanih prezračevalnih naprav. Ugotovljeno je bilo, da je proizvodni postopek prezračevalne naprave v podjetju A dražji za 20 % v primerjavi s proizvodnim postopkom prezračevalne naprave v podjetju B, kar je predvsem posledica cenejšega uporabljenega materiala in manjšega števila porabljenih delovnih ur. Glavno razliko predstavlja izdelava ohišja in izolirnih plošč. S tehničnega vidika je prednost prezračevalne naprave podjetja A v uporabljenem izolacijskem materialu v izolirnih ploščah, ki spada v najvišjo ognjevarno stopnjo A1, medtem ko izolacija prezračevalnih naprav podjetja B spada v najnižjo ognjevarno stopnjo F. Za nadaljnjo proizvodnjo je tako primernejša prezračevalna naprava podjetja B, kjer pa je pri izdelavi izolirnih plošč potrebna sprememba izbire predbarvane pločevine in kamene volne.
Keywords: prezračevalna naprava, toplotni izmenjevalec, proizvodni postopek, primerjava
Published in RUNG: 26.05.2023; Views: 857; Downloads: 18
.pdf Full text (822,85 KB)

3.
Bleiweis in Slovenska matica
Željko Oset, unpublished conference contribution

Keywords: Slovenska matica, Janez Bleiweis, Mladoslovenci, Staroslovenci, recenzijski postopek
Published in RUNG: 13.11.2019; Views: 2639; Downloads: 0
This document has many files! More...

Search done in 0.02 sec.
Back to top