Naslov: | Vpliv različnih bentonitov na senzorične in kemijske lastnosti vina sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.) |
---|
Avtorji: | ID Lesica, Marko (Mentor) Več o mentorju... ID Mozetič Vodopivec, Branka (Mentor) Več o mentorju... ID Špacapan, Uroš (Avtor) |
Datoteke: | RAZ_Spacapan_Uros_i2018.pdf (1,62 MB) MD5: C4C9DE316F59FCC846E1A28E39F00213
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Diplomsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.11 - Diplomsko delo |
---|
Organizacija: | VŠVV - Visoka šola za vinogradništvo in vinarstvo
|
---|
Opis: | Pomemben dejavnik pri kakovosti vina ter posledično tudi pri uspešni prodaji je stabilnost vina v steklenici, kajti v nasprotnem primeru pride do slabega ugleda vinarja in tudi zavračanja proizvoda na trgu. Beljakovinsko stabilnost vina lahko dosežemo na več načinov, ki pa so odvisni od same tehnologije in tudi trendov na vinskem trgu. V sklopu diplomske naloge smo preučevali vpliv uporabe štirih različnih bentonitov na kemijske in senzorične lastnosti vina sorte Rebula. Vino smo pred stekleničenjem tretirali z različnimi komercialno dostopnimi bentoniti in stekleničena vina kemijsko ter senzorično ovrednotili. Poleg določanja osnovnih kemijskih parametrov smo spektrofotometrično določili vsebnost skupnih fenolov in barve vina. S pomočjo encimskih kitov smo določili tudi vsebnost vinske, jabolčne in mlečne kisline v stekleničenih vinih. Rezultati našega poskusa kažejo, da je uporaba različnih bentonitov vplivala tako na kemijske kot tudi na senzorične lastnosti vina. V vinih tretiranih z bentonitom smo zaznali rahel trend nižjih vsebnosti alkohola ter skupnih titrabilnih in hlapnih kislin. Obenem pa smo zaznali tudi trende povečanja parametrov, kot je barva vina (absorbanca pri 420 nm) in vsebnosti skupnih fenolov primerjavi s kontrolnim – netretiranim vzorcem. Senzorična ocena tretiranih vin je nakazala trend siromašenja sadnih not pri vseh uporabljenih bentonitih, v določenih primerih pa, nasprotno, pozitivne vplive na zaznane cvetlične in rastlinske note. Rezultati so tako pokazali, da vrsta bentonita različno vpliva na senzorične lastnosti vina Rebula. |
---|
Ključne besede: | vino Rebula, belo vino, bentonit, kemijski parametri vina, senzorične lastnosti vina |
---|
Kraj izida: | Nova Gorica |
---|
Leto izida: | 2018 |
---|
PID: | 20.500.12556/RUNG-3681-928caae1-50da-e6f5-350f-8275135b7eca |
---|
COBISS.SI-ID: | 5072123 |
---|
NUK URN: | URN:SI:UNG:REP:VOUAMZJC |
---|
Datum objave v RUNG: | 13.02.2018 |
---|
Število ogledov: | 7857 |
---|
Število prenosov: | 274 |
---|
Metapodatki: | |
---|
:
|
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: | |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |