Repozitorij Univerze v Novi Gorici

Izpis gradiva
A+ | A- | Pomoč | SLO | ENG

Naslov:Vpliv uporabe različnih hrastovih trsk na aromatične značilnosti vina Rebula : diplomski seminar
Avtorji:ID Kurent, Uroš (Avtor)
ID Sternad Lemut, Melita (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Butinar, Lorena (Avtor)
Datoteke: Gradivo nima datotek, ki so prostodostopne za javnost. Gradivo je morda fizično dosegljivo v knjižnici fakultete, zalogo lahko preverite v COBISS-u. Povezava se odpre v novem oknu
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Raz. nal. na višji ali visoki šoli
Organizacija:UNG - Univerza v Novi Gorici
Opis:V grozdju sorte 'Rebula' (Vitis vinifera L.) nekateri vinarji odkrivajo vedno večji potencial, vendar so poleg osnovne surovine (grozdja) za končno kakovost pomembni tudi primerno izbrani in izpeljani postopki vinifikacije ter zorenja vina. Z različnimi tehnološkimi pristopi pred in med alkoholno fermentacijo lahko bistveno vplivamo na končno aromatično kakovost vina. Na aromatični potencial vina pa lahko vplivamo tudi z odločitvami po alkoholni fermentaciji in v času zorenja vina, tudi z zorenjem vina v hrastovih sodih ali ob uporabi t.i. hrastovih nadomestkov. V diplomskem delu smo pridelali eksperimentalna vina rebula po štirih različnih vinifikacijskih postopkih ter jim nato dodali trske bodisi ameriškega ali francoskega hrasta, z različnimi stopnjami žganja lesa. Tako pridelana mlada vina smo senzorično ovrednotili in zaznali določene razlike v percepciji vin glede na različne dodatke hrastovih trsk. Vina pridelana z dodatkom hrastovih trsk so degustatorji senzorično ocenili bolje kot kontrolna vina. Iz tega lahko sklepamo, da je dodatek hrastovih trsk izboljšal celokupni vtis vina. Bistvenih razlik med vini glede na poreklo hrastovih trsk (ameriški srednje žgan in francoski srednje žgan) degustatorji niso zaznali.
Ključne besede:Rebula, hrastovi sodi, hrastovi nadomestki, celokupni vtis vina
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Kraj izida:Nova Gorica
Kraj izvedbe:Nova Gorica
Založnik:U. Kurent
Leto izida:2024
Leto izvedbe:2024
Št. strani:16 str.
PID:20.500.12556/RUNG-9288 Novo okno
COBISS.SI-ID:212719107 Novo okno
UDK:634.8+663.2
NUK URN:URN:SI:UNG:REP:KHOJCTSV
Datum objave v RUNG:23.10.2024
Število ogledov:149
Število prenosov:0
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
:
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:03.09.2024

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:The effect of the use of different oak chips on the aromatic characteristics of Rebula wine
Opis:In the grape variety 'Rebula' (Vitis vinifera L.), most winemakers are discovering increasing potential in rebula wines. In addition to good and healthy grapes, there are other factors influencing wine quality, such as different winemaking decisions and procedures. We can influence the aromatic potential of wine before and during fermentation or in the later stages of winemaking, mainly by maturing wine in oak barrels or using oak substitutes. In our experiment, wine was produced using four different vinification procedures with the addition of oak chips from American or French oak with different toasting levels. All wines were sensorically evaluated, and we noticed differences in perception between different oak chip additions. The wines with added oak substitutes where in general evaluated better the without them, from that we can conclude that the addition of oak chips contributed to the final overall impression of wine. The sensory evaluations were better with the addition of oak chips. No significant differences were detected between the wines according to the origin of the oak chips (American medium-toasted and French medium-toasted).
Ključne besede:'Rebula' (Vitis vinifera L.), oak barrels, oak chips, overall impression of wine


Nazaj