Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 34
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
Konstrukcija za + nedoločnik
Petra Mišmaš, 2010, undergraduate thesis

Found in: osebi
Keywords: diplomske naloge, nedoločnik, namenski stavek, vezniki, predlogi, lahki samostalniki
Published: 15.10.2013; Views: 2035; Downloads: 237
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

2.
Kako narediti svojilni pridevnik iz 'Borgi'
Petra Mišmaš, Rok Žaucer, 2008, short scientific article

Found in: osebi
Keywords: slovenščina
Published: 15.10.2013; Views: 1918; Downloads: 9
URL Fulltext (0,00 KB)

3.
Von Neumann-Morgensternova funkcija koristnosti
Petra Mišmaš, 2008, short scientific article

Found in: osebi
Keywords: slovenščina
Published: 15.10.2013; Views: 1545; Downloads: 4
URL Fulltext (0,00 KB)

4.
An argument for wh-fronting in the Slovenian DP
Petra Mišmaš, 2014, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Found in: osebi
Keywords: jezikoslovje, slovenščina, k-premik, samostalniška zveza, določnost, žarišče
Published: 22.01.2015; Views: 1978; Downloads: 40
URL Fulltext (0,00 KB)

5.
Teorija jezika skozi prizmo usvajanja nejezikovnih prvin – pilotna študija
Tjaša Popović, 2017, undergraduate thesis

Abstract: V središču diplomske naloge je možnost, da bi lahko temelje za univerzalno hierarhijo funkcijskih projekcij, ki jo opazujemo v jeziku, iskali v splošni kogniciji (Žaucer 2015). Če taki temelji obstajajo, lahko pričakujemo, da obstaja tudi povezava med vrstnim redom funkcijskih projekcij, v katerih se v samostalniški zvezi pojavljajo pridevniki, in vrstnim redom usvajanja konceptov, ki jih pridevniki v ustrezni funkcijski projekciji izražajo. Na podlagi preteklih raziskav (Radford 1996) pričakujemo, da bodo otroci koncepte, ki so v hierarhiji postavljeni nižje, usvojili prej in tiste, ki so višje, kasneje. V diplomskem delu so zato predstavljene kartografske raziskave, ki kažejo, da obstaja v samostalniški zvezi univerzalna hierarhija pridevnikov. Sledeč Scottu (2002)preverjamo, ali slovenščina potrjuje univerzalno hierarhijo, ki je bila predlagana predvsem na podlagi angleščine. Pri tem je posebna pozornost posvečena pridevnikom, ki poimenujejo velikost, obliko in barvo. Sklenemo, potrjujoč Scottove (2002) trditve, da si ti sledijo v zaporedju velikost → oblika → barva. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati pilotne študije, s pomočjo katere smo pri otrocih preverjali razumevanje konceptov velikosti, oblike in barve. Na podlagi dobljenih rezultatov ne moremo sklepati o vrstnem redu usvajanja konceptov velikosti, oblike in barve, saj se je pokazalo, da so otroci, ki so nalogo razumeli, že usvojili vse tri raziskovane koncepte.
Found in: osebi
Keywords: Univerzalna hierarhija funkcijskih projekcij, pridevniki, samostalniška zveza, usvajanje jezika, koncepti, velikost, oblika, barva.
Published: 25.05.2017; Views: 1847; Downloads: 109
.pdf Fulltext (1,02 MB)

6.
On the Optionality of Wh-Fronting in a Multiple Wh-Fronting Language
Petra Mišmaš, 2015, doctoral dissertation

Abstract: This thesis explores the fact that in Slovenian multiple wh-questions not all wh-phrases have to front. This suggests that multiple wh-movement in Slovenian is optional. The majority of the existing literature on multiple wh-fronting focuses on questions in which all wh-phrases have to move to clause initial positions, I, on the other hand, focus on optionality in multiple wh-questions. I show movement in Slovenian is not avoided because of phonological, syntactic or semantic restrictions that influence other languages (cf. Bošković 2002), and that the Principle of Distinctness (Richards 2010) does not account for all cases of optional multiple wh-fronting in Slovenian. Three types of multiple wh-questions in Slovenian are determined and analyzed: (i) questions in which all wh-phrases move to clause initial positions (i.e. questions with multiple wh-fronting), (ii) questions in which one wh-phrase has to be moved to a clause initial position and the rest undergo movement to a clause internal position (multiple wh-questions with short movement), (iii) questions in which at least one wh-phrase has to be moved to a clause initial position and the rest stay in situ (multiple wh-questions with wh-in-situ). Crucially, in all three types at least one wh-phrase has to move to a clause initial position for a question to receive a true question reading. I assume the Cartographic approach and propose an account of multiple wh-fronting in Slovenian in which one wh-phrase has to move to an Interrogative Projection (the clause initial position) in the Left Periphery while the remaining wh-phrases move to Wh-Projections in the Left Periphery, questions in (i), or the Low Periphery, questions in (ii). I propose that wh-phrases with a wh-feature undergo wh-movement, which means that wh-movement is in fact obligatory in Slovenian. In questions of type (iii), wh-phrases that do not undergo movement are in fact bare wh-pronouns, which one also finds in polarity contexts, that are licensed by the interpretable Q+wh-feature located in the Interrogative Projection. Because the bare wh-pronouns do not come with a wh-feature, they do not have to move. I conclude that wh-movement in Slovenian only appears to be optional.
Found in: osebi
Keywords: multiple wh-fronting, short movement, optionality, Interrogative Projection, Left Periphery, Low Periphery, bare wh-pronouns, wh-in-situ
Published: 10.11.2015; Views: 3589; Downloads: 227
.pdf Fulltext (1,43 MB)

7.
Multiple and Short Wh-Movement as Wh-Movement to the Peripheries
Petra Mišmaš, 2016, published scientific conference contribution abstract

Abstract: In the talk I use Slovenian to explore the parallel behaviour of questions with multiple whmovement and questions with short movement (i.e. wh-questions in which at least one wh-phrase moves to the clause initial position but one moves to a clause internal position, cf. Citko (2010)). Based on the similarities, I argue that in both cases wh-phrases undergo wh-movement to a ‘Periphery’ – short wh-movement to the Low Periphery in the sense of Belletti (2004), and multiple wh-movement to the Left Periphery in the sense of Rizzi (1997).
Found in: osebi
Keywords: Low Periphery, Left Periphery, wh-movement, Slavic
Published: 13.06.2016; Views: 1556; Downloads: 0
.pdf Fulltext (17,73 MB)

8.
Leva periferija večkratnih k-vprašanj v slovenščini
Petra Mišmaš, 2016, published scientific conference contribution

Abstract: V prispevku so v okviru kartografskega pristopa obravnavana večkratna k-vprašanja v slovenščini. Na podlagi raziskave o sprejemljivosti različnih zaporedjih vprašalnic v slovenskem jeziku ter podatkov o vrstnih redih vprašalnic glede na žariščne in tematične zveze je predlagana struktura levega stavčnega obrobja večkratnih k-vprašanj v slovenščini. Pokazano je, da se na prvem mestu leve periferije večkratnih k-vprašanj vedno pojavi vprašalnica, medtem ko je vrstni red žariščnih in tematičnih zvez prost. Prost je tudi vrstni red k-zvez.
Found in: osebi
Keywords: k-zveza, tematska zveza, žariščna zveza, levo stavčno obrobje, kartografija
Published: 25.10.2016; Views: 1504; Downloads: 127
.pdf Fulltext (486,26 KB)

9.
O omejitvi sopojavitev naslonk v slovenskem naslonskem nizu
Petra Mišmaš, 2016, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: V prispevku je analizirana omejitev sopojavitev naslonk v slovenskem naslonskem nizu, v katerem se lahko pojavi zgolj ena naslonka določene zvrsti (Orešnik 1985), npr. le ena naslonka v dajalniku. Omejitev je pojasnjena v okviru minimalističnega programa tvorbene slovnice, in sicer z načelom razlikovanja (Richards 2010), ki v slovenščini uravnava tudi druge omejitve sopojavitev, do katerih vodijo skladenjski premiki.
Found in: osebi
Keywords: naslonke, slovenščina, skladnja, linearizacija, načelo razlikovanja, minimalistični program
Published: 14.11.2016; Views: 1607; Downloads: 5
.pdf Fulltext (80,37 KB)
This document has many files! More...

10.
The left periphery of multiple wh-questions in Slovenian
Petra Mišmaš, 2016, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Abstract: In this paper I focus on multiple wh-questions in Slovenian and argue for an analysis in which wh-phrases move to the extended left periphery of the sentence. Assuming the Cartographic approach, I consider the order of wh-phrases in Slovenian multiple wh-questions, which was previously described as free, e.g. Golden (1997). While I confirm that the order of wh-phrases in the left periphery is generally free, I show that there are some exceptions, e.g. zakaj ‘why’ and kako ‘how’ tend to precede other wh-phrases. In addition, I show that the order of wh-phrases with respect to focus and topic phrases is free, but that one wh-phrase needs to appear in a clause initial position for a question to get a true wh-question reading. Based on this, I propose that the clause initial wh-phrase moves to the Interrogative Projection, in the sense of Rizzi (2001a), and the remaining wh-phrases to Wh-Projections. Crucially, because wh-movement is not restricted by a requirement on chains, cf. Krapova & Cinque (2005), the order of wh-phrases is free.
Found in: osebi
Keywords: wh-questions, multiple wh-fronting, left periphery, syntax, cartography, Slovenian
Published: 13.12.2016; Views: 1450; Downloads: 0
.pdf Fulltext (338,33 KB)

Search done in 0 sec.
Back to top