Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 8 / 8
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Analiza molekulskih mehanizmov delovanja fenilbutirata, fenilacetata in nikotina na kvasovko Saccharomyces cerevisiae
Katjuša Reja Mozetič, 2007, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...lomske naloge, kemijsko-genomska analiza, fenilbutirati, fenilacetati, nikotin, kvasovke, ...
Keywords: diplomske naloge, kemijsko-genomska analiza, fenilbutirati, fenilacetati, nikotin, kvasovke
Published: 15.10.2013; Views: 3042; Downloads: 275
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

2.
Ugotavljanje strupenosti UV filtra benzofenon-4 na evkariontski enocelični organizem-kvasovko (Saccharomyces cerevisiae)
Patrik Rošker, 2012, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ... kvasovke, kemogenomika, UV-filtri, BP4, diplomske naloge, ...
Keywords: kvasovke, kemogenomika, UV-filtri, BP4, diplomske naloge
Published: 15.10.2013; Views: 4296; Downloads: 174
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

3.
An indirect assay for volatile compound production in yeast strains
Kajetan Trošt, Urška Vrhovšek, Davide Ravasio, Andrea Walther, Jürgen Wendland, 2014, short scientific article

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...plinska kromatografija, masna spektrometrija, kvasovke, okus, ...
Keywords: plinska kromatografija, masna spektrometrija, kvasovke, okus
Published: 09.05.2017; Views: 1917; Downloads: 73
URL Fulltext (0,00 KB)

4.
Why, when, and how did yeast evolve alcoholic fermentation?
Jure Piškur, Sofia Dashko, Nerve Zhou, Concetta Compagno, 2014, original scientific article

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ... kvasovke, evolucija, metabolizem ogljika, alkoholna fermentacija, ...
Keywords: kvasovke, evolucija, metabolizem ogljika, alkoholna fermentacija
Published: 09.05.2017; Views: 1911; Downloads: 76
URL Fulltext (0,00 KB)

5.
Preučevanje potenciala biotske raznovrstnosti kvasovk za razvoj alternativnih biofungicidov v vinogradništvu
Melita Sternad Lemut, Adesida Rowland, Ajda Lemut, Urban Česnik, Lorena Butinar, 2017, published scientific conference contribution abstract

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...biotska raznovrstnost, kvasovke, biokontrolna aktivnost, biofungicid, Botrytis cinerea, trajnostno vinogradništv...
Keywords: biotska raznovrstnost, kvasovke, biokontrolna aktivnost, biofungicid, Botrytis cinerea, trajnostno vinogradništvo
Published: 28.09.2017; Views: 1752; Downloads: 0
.pdf Fulltext (198,88 KB)

6.
BIOTSKA RAZNOVRSTNOST KVASOVK POVEZANIH S PROIZVODNJO JABOLČNEGA VINA
Eivind Vangdal, Melita Sternad Lemut, Branka Mozetič Vodopivec, Lorena Butinar, 2017, published scientific conference contribution abstract

Abstract: Na območju fjorda Hardanger, del zahodne Norveške, ima proizvodnja jabolčnega vina dolgo tradicijo in sicer sega v 12. stoletje, ko so menihi na tem območju začeli uvajati sadjarstvo. Danes je to glavno območje pridelovanja sadja na Norveškem. Kljub strogi regulativi proizvodnje alkoholnih pijač, pa se je na tem območju na nekaterih kmetijah ohranila tradicionalna proizvodnja jabolčnega vina. Namen naše študije je bil predvsem preučiti ekologijo in biotsko raznovrstnost kvasovk, ki so povezane s proizvodnjo tradicionalnega jabolčnega vina na območju Hardanger. Na tem območju smo tekom dveh zaporednih let vzorčili na 11-ih različnih lokacijah, kjer smo pri proizvajalcih vzorčili jabolčno vino, tla in različne dele jablan v sadovnjakih. Tako smo s pomočjo bogatitve v gojišču s povišanim sladkorjem in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili na skupino kompleksa Saccharomyces sensu stricto in ne-Saccharomyces kvasovke. Nadalje smo izolate določili do nivoja vrste z izvedbo restrikcijske analize ITS PCR produktov, v nekaterih primerih smo za potrditev identifikacij opravili še določitev nukleotidnih zaporedij D1/D2 domene 26S rDNA. Kot pričakovano smo ugotovili, da sadovnjake naseljujejo predvsem ne-Saccharomyces kvasovke iz rodov Metschnikowia in Hanseniaspora, v tem okolju so bile Saccharomyces izolirane iz tal in jabolk. V jabolčnem vinu pa je bila pretežno izolirana vrsta S. uvarum, občasno pa tudi S. cerevisiae, Torulaspora delbrueckii in P. membranifacies.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...in etanolom osamili približno 1300 izolatov kvasovk. Kvasovke smo s pomočjo multipleks PCR testa ločili...
Keywords: kvasovke, biotska raznovrstnost, jabolčno vino
Published: 09.11.2017; Views: 1551; Downloads: 0
.pdf Fulltext (334,39 KB)

7.
Biodiversitet i naturleg gjær i siderproduksjonen i Hardanger
Branka Mozetič Vodopivec, Melita Sternad Lemut, Eivind Vangdal, Lorena Butinar, 2017, professional article

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija...
Keywords: biodiverziteta, kvasovke, jabolčno vino, fermentacija
Published: 01.02.2018; Views: 1333; Downloads: 0
.pdf Fulltext (1,36 MB)

8.
Uporaba različnih kvasovk v pridelavi jabolčnega vina
Luka Koporec, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Kemijske in senzorične lastnosti vina so poleg genetskih danosti ter geo-klimatskih okoliščin odvisne tudi od strategije tehnologije pridelave, ki jo izbere vinar. V to strategijo spada tudi izbira seva kvasovke. Vinski trg postaja vse bolj zahteven in željan nečesa novega, zato vse več vinarjev poskuša pridobiti drugačne lastnosti vin z uporabo drugačnih sevov kvasovk, oziroma z uporabo kombinacij različnih vrst kvasovk. V diplomski nalogi smo preučevali vpliv različnih kombinacij kvasovk na potek fermentacije ter na osnovne kemijske in senzorične lastnosti pridelanega jabolčnega vina. Poskus je bil izveden na laboratorijski skali. Rezultati poskusa so pokazali, da različne vrste kvasovk različno vplivajo na senzorične lastnosti vina, nekoliko manj pa na kemijske lastnosti. Rezultati nakazujejo, da različne kvasovke različno hitro porabljajo sladkorje, kar vpliva tudi na hitrost poteka fermentacije. Ob opazovanju osnovnih kemijskih lastnostih smo opazili razlike med kvasovkami oz. kombinacijami kvasovk pri parametrih kot so hlapne kisline in reducirajoči sladkorji, medtem ko v vsebnosti alkohola in pH vrednostih končnih jabolčnih vin med obravnavanimi fermentacijami nismo opazili razlik. Senzorična analiza vonja in barve jabolčnih vin je potrdila vpliv kvasovk na barvo, intenzivnost, trajnost in vrsto vonja.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...V to strategijo spada tudi izbira seva kvasovke. Vinski trg postaja vse bolj zahteven in...
Keywords: jabolčno vino, ne-Saccharomyces kvasovke, potek fermentacije, kvasovke, senzorična analiza
Published: 26.10.2018; Views: 1415; Downloads: 86
.pdf Fulltext (1,34 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top