Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bolonia study programme

Options:
  Reset


1 - 6 / 6
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Canopy microclimate manipulation in the sustainable management of 'Pinot Noir' vineyard from Vipava valley
Melita Sternad Lemut, 2014, doctoral dissertation

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...Modri pinot, manipulacija mikroklime, grm vinske trte, odstranjevanje listov, profiliranje metabolitov, metabolomika, sekundarni metaboliti, polifeno...
Keywords: Modri pinot, manipulacija mikroklime, grm vinske trte, odstranjevanje listov, profiliranje metabolitov, metabolomika, sekundarni metaboliti, polifenoli, izoprenoidi, mikrobna ekologija, fungicidi, trajnostno vinogradništvo, Vipavska dolina, disertacije
Published: 25.04.2014; Views: 3234; Downloads: 56
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

2.
Vpliv zgodnjega odstranjevanja listov pri sortah Vitis vinifera 'Cabernet Sauvignon' in 'Merlot' na osnovne kakovostne parametre in vsebnost metoksipirazinov v grozdju
Irena Krajniger, 2014, undergraduate thesis

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...diplomske naloge, zgodnje odstranjevanje listov, odstranjevanje listov pred cvetenjem, odstranjevanje listov...
Keywords: diplomske naloge, zgodnje odstranjevanje listov, odstranjevanje listov pred cvetenjem, odstranjevanje listov ob tvorbi jagod, metoksipirazini, Cabernet Sauvignon, Merlot
Published: 25.04.2014; Views: 3083; Downloads: 292
URL Fulltext (0,00 KB)
This document has many files! More...

3.
Nove tehnike v vinogradništvu
2014, radio or television broadcast

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...trajnostno vinogradništvo, odstranjevanje listov, vinska trta, mikrobna ekologija, ...
Keywords: trajnostno vinogradništvo, odstranjevanje listov, vinska trta, mikrobna ekologija
Published: 22.01.2015; Views: 3164; Downloads: 19
URL Fulltext (0,00 KB)

4.
Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’
Ana Marija Tomše, 2015, undergraduate thesis

Abstract: V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic, vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja. Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na spremljane parametre.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi...
Keywords: ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov.
Published: 15.09.2015; Views: 4043; Downloads: 211
.pdf Fulltext (3,95 MB)

5.
Pre-flowering leaf removal alters grape microbial population and offers good potential for a more sustainable and cost-effective management of a Pinot Noir vineyard
Paolo Sivilotti, Lorena Butinar, Melita Sternad Lemut, Jana Laganis, Urška Vrhovšek, 2015, original scientific article

Found in: ključnih besedah
Summary of found: ...kontrola mikrobne infekcije, gospodarjenje z vinogradom, odstranjevanje listov pred cvetenjem, trajnostno vinogradništvo, ...
Keywords: kontrola mikrobne infekcije, gospodarjenje z vinogradom, odstranjevanje listov pred cvetenjem, trajnostno vinogradništvo
Published: 16.06.2016; Views: 2168; Downloads: 79
URL Fulltext (0,00 KB)

6.
VPLIV ODTRANJEVANJA LISTOV IN UPORABE MREŽ ZA ZAŠČITO PRED PTIČI NA KOLIČINO PRIDELKA TER KAKOVOSTNE PARAMETRE GROZDJA IN VINA SORTE SAUVIGNONASSE (VITIS VINIFERA L.)
Aljaž Namar, 2018, undergraduate thesis

Abstract: Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež za zaščito pred ptiči sta pogosto uporabljeni vinogradniški strategiji, ki vplivata na mikroklimatske pogoje v grmu vinske trte ter posledično na količinske in kakovostne parametre pridelka. V okviru diplomskega dela smo v vinogradu sorte 'Sauvignonasse' v Pristavem (Brda), po načelu naključne razporeditve blokov trt, zastavili primerjavo med petimi ukrepi: UNT (brez tretiranja), ELR (razlistanje pred cvetenjem), LLR (razlistanje po cvetenju), REN (razlistanje po cvetenju in senčenje z rdečimi mrežami) ter BKN (razlistanje po cvetenju in senčenje s črnimi mrežami). Tekom dozorevanja smo v odvisnosti od ukrepa spremljali osnovne kakovostne, ob trgatvi pa tudi količinske parametre pridelka. Grozdje smo ločeno vinificirali in v vinih določili osnovne kakovostne parametre, vsebnost hlapnih tiolov ter opravili senzorično analizo. Z obravnavanimi ukrepi smo le v manjši meri vplivali na kakovostne parametre grozdja, medtem, ko smo, predvsem z ukrepom ELR, pomembneje vplivali na količino pridelka in težo grozdov. V vinih smo (v korist obravnavanjem ELR, LLR in REN) opazili razlike v koncentracijah sladkorja prostega ekstrakta, poleg različnih trendov vsebnosti skupnih titracijskih kislin pa smo z ukrepi povzročili tudi nekaj razlik v vsebnostih posameznih kislin (vinska, jabolčna) ter skupnih hlapnih kislin. V primerjavi s kontrolo smo opazili povečanje vsebnosti 4MMP pri obravnavnjih BKN in ELR ter povečanje 3MH pri LLR, BKN in REN. Natančnejši pregled povzročenih sprememb in rezultatov (enoletnih) primerjav je nakazal, da učinki na opazovane parametre niso tako preprosti in linearni, da bi omogočili sistematično optimizacijo oz. da so medsebojni vplivi različnih kombinacij vinogradniških strategij na parametre grozdja kompleksni ter jih moramo uvajati nadvse previdno.
Found in: ključnih besedah
Summary of found: ... Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež...
Keywords: 'Sauvignonasse' (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov v območju grozdov, mreže za zaščito pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli.
Published: 06.03.2018; Views: 2116; Downloads: 134
.pdf Fulltext (1,12 MB)

Search done in 0 sec.
Back to top