Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 23
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Merjenja za globalno trgovino : Svetovni dan meroslovja 2020
Drago Papler, 2020, professional article

Keywords: merjenje, analize, raziskave, razvoj, organizacija dela, trgovanje, gospodarstvo, pametna omrežja, merilne naprave, kakovost, metode
Published in RUNG: 29.03.2023; Views: 956; Downloads: 0
This document has many files! More...

2.
Verificirane meritve so pogoj za obračun in priložnost za analitiko
Drago Papler, 2020, preface, editorial, afterword

Keywords: meritve, merilne naprave, standardi, električna energija, pametna omrežja
Published in RUNG: 29.03.2023; Views: 929; Downloads: 0
This document has many files! More...

3.
Odprtokodne rešitve pri upravljanju pametnega doma : magistrsko delo
David Vidmar, 2021, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu je predstavljena izvedba osnovnega sistema za avtomatizacijo pametnega doma. Poudarek je na uporabi brezplačne odprtokodne rešitve in na izgradnji modularne osnove z možnostjo enostavne nadgradnje na podlagi želja in potreb uporabnika. Obravnavane so vse prednosti takega sistema in razloženo je delovanje vseh povezav med gradniki. Domača avtomatizacija ali pametni domovi pomenijo uvajanje novih tehnologij v domače okolje z namenom, da se uporabnikom ponudi dodatne prednosti na ravni udobja bivanja. V magistrsko nalogo je najprej vključen opis pametnega doma in IoT naprav. Sledijo opis protokolov za primerljive mikro sisteme in primeri komercialnih naprav, ki so dostopne na trgu. Jedro sistema sta mikroračunalnik Raspberry PI in openHAB programska oprema, ki skrbi za celotno delovanje in komunikacijo v sistemu. Predstavljena sta dva primera z izdelano generično napravo v obliki senzorja temperature in vlage, in sicer v povezavi z razvojno ploščico NodeMCU. Predstavljena je tudi povezava komercialne naprave s podporo MQTT protokola. Prav tako je obravnavana komunikacijska metoda objavi/naroči, ki je jedro MQTT protokola in prenašanja informacij znotraj opisanega primera. V sistem spada tudi vmesnik na pametnem telefonu ali tablici za preprosto spremljanje in upravljanje vseh priključenih naprav. V zadnjem delu je še so še prikaz s primeri in možnosti razširitve.
Keywords: pametni dom, IoT naprave, openHAB, MQTT, Raspberry Pi, NodeMcu, wi-fi relejsko stikalo, magistrske naloge
Published in RUNG: 17.12.2021; Views: 2133; Downloads: 66
URL Link to full text
This document has many files! More...

4.
Kdaj se bomo v Sloveniji ogrevali na okolju prijazen način?
Erik Potočar, Mojca Vendramin, Henrik Gjerkeš, radio or television broadcast, podcast, interview, press conference

Keywords: Trajnostno ogrevanje, emisije, kurilne naprave, energetska revščina, NEPN
Published in RUNG: 03.12.2020; Views: 2451; Downloads: 0
This document has many files! More...

5.
Energetska učinkovitost in inteligentna raba energije na čistilnih napravah : (primer CČN Kranj)
Aleksander Mulec, Drago Papler, Jelka Kopše, Miha Erklavec, 2019, published professional conference contribution

Keywords: čistilne naprave, ekologija, ekonomika, optimizacija
Published in RUNG: 26.05.2020; Views: 2471; Downloads: 0
This document has many files! More...

6.
Poudarek energetski učinkovitosti in prožnosti : posvetovanje Komunalna energetika
Drago Papler, 2020, popular article

Keywords: elektroenergetika, elektroenergetski sistemi, omrežje, energetske naprave
Published in RUNG: 20.05.2020; Views: 2344; Downloads: 0
This document has many files! More...

7.
Pametno ogrevanje za trajnostno prihodnost
Drago Papler, 2019, preface, editorial, afterword

Keywords: elektroenergetika, obnovljivi viri, toplotne črpalke, kurilne naprave
Published in RUNG: 20.05.2020; Views: 2682; Downloads: 0
This document has many files! More...

8.
ANALYSIS OF ALTERNATIVE CHANCES FOR SLUDGE TREATMENT AT NEW CENTRAL WASTE WATER TREATMENT PLANT
Renata Janja Slovša, 2016, master's thesis

Abstract: The purpose of this master’s thesis is to present the operation of a large municipal waste water treatment plant in Slovenia with over 300.000 PE and its efficiency, and through a theoretical analysis to present the current practice and alternative options of sewage sludge treatment in Slovenia and around the globe. The main objective of master's thesis is to present the most possible alternative scenarios for the final managing of sewage sludge from WWTPs and at this objective we take into consideration the impact on Carbon Foot Print (CFP). Due to scenarios (thermal utilisation of dried sludge (90% d.m.) in a cement plant, co-incineration of dehydrated sludge (25% d.m.) in a local power plant, thermal utilisation of dried sludge (90% d.m.) in a local power plant, incineration of dehydrated sludge (25% d.m.) in own plant, incineration of dried sludge (90% d.m.) in own plant, and also prohibited scenarios such as sludge utilisation in the soil -fertilization, sludge disposal in the landfill) we calculated CFP and we find out that CFP of various methods of thermal sludge treatment are more or less similar but absolutely smaller than convetional sewage sludge treatment. The CFP is more favourable for dehydrated sludge than for pre-dried sludge, and it is also more favourable for treatment in industrial furnaces (heat power plant, cement plant) than in individual waste incineration facilities.
Keywords: odpadne vode, odpadno blato iz čistilnih naprav, čistilne naprave, primerjalne analize, analiza življenjskega cikla, ogljični odtis, toplogredni plini
Published in RUNG: 20.07.2016; Views: 5248; Downloads: 290
.pdf Full text (2,33 MB)

9.
Water salinity and the efficiency of constructed wetlands
Milana Karajić, 2015, doctoral dissertation

Abstract: Raziskava teze je bila osredotočena na vpliv slanosti na učinkovitost rastlinske čistilne naprave. Raziskava je bila izvedena na rastlinski čistilni napravi Dragonja ki se nahaja na Jadranski obali, na jugo-zahodu Slovenije in na pilotskem modelu rastlinske čistilne naprave. Rezultati raziskave sugerirajo, da povečanje slanosti negativno vpliva na učinkovitost skoraj vseh spremljanih parametrov (amonijaka, fosfata, nitrata, nitrita, COD in BOD5), ampak korelacija ni bila signifikantna. Majhni koeficienti korelacije pomenijo, da koncentracije kloridov in prevodnost lahko razložijo majhen delež variabilnosti učinkovitosti rastlinske čistilne naprave Dragonja. Mogoče ima prisotnost različnih koncentracij drugih polutantov v izcedni vodi, ki jih nismo spremljali v nalogi, inhibitorni vpliv na mikroorganizme v rastlinski čistilni napravi in tako negativno vpliva na učinkovitost rastlinske čistilne naprave Dragonja. Za raziskavo procesa čiščenja slane odpadne vode so bili v substratu pilotskega modela rastlinske čistilne naprave inokulirani halotolerantni mikroorganizmi in spremljana učinkovitost čiščenja odpadne vode. Vpliv slanosti na učinkovitost, preživetje in uporabo halotolerantnih mikroorganizmov je bil preverjen pri 0%, 1,5% in 3,0% NaCl v odpadni vodi. Prav tako smo raziskali vpliv aeracije ter vpliv aeracije z dodano saharozo (2g/l) v sintetični odpadni vodi. V substratu pilotskega modela peščenega filtra rastlinske čistilne naprave smo spremljali spremembe v pH, prevodnosti, redoks potencialu, koncentraciji kisika, amonijevih ionov, kloridnih ionov, fosfatnih ionov, KPK, BPK5 in ETS aktivnosti, koncentraciji CO2 v vodi in koncentraciji CO2. Ugotovili smo, da je na učinkovitost pilotskega modela, inokuliranega s halotolerantnimi mikroorganizmi, večji vpliv imela aeracija in prisotnost saharoze (kot organskega izvira ogljika), kot spremembe v slanosti vode.
Keywords: rastlinske čistilne naprave, slana odpadna voda, halotolerantni mikroorganizmi
Published in RUNG: 22.12.2015; Views: 6066; Downloads: 191
.pdf Full text (6,15 MB)

10.
Bioplinski potencial Zgornje Vipavske doline : diplomsko delo
Jani Gabrijelčič, 2015, undergraduate thesis

Keywords: bioplin, anaerobna razgradnja, čistilne naprave, vhodni substrat, energija, odpadki, diplomske naloge
Published in RUNG: 18.05.2015; Views: 6410; Downloads: 291
.pdf Full text (2,18 MB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top