1. VPLIV ODTRANJEVANJA LISTOV IN UPORABE MREŽ ZA ZAŠČITO PRED PTIČI NA KOLIČINO PRIDELKA TER KAKOVOSTNE PARAMETRE GROZDJA IN VINA SORTE SAUVIGNONASSE (VITIS VINIFERA L.)Aljaž Namar, 2018, undergraduate thesis Abstract: Odstranjevanje listov v območju grozdov in uporaba mrež za zaščito pred ptiči sta pogosto uporabljeni vinogradniški strategiji, ki vplivata na mikroklimatske pogoje v grmu vinske trte ter posledično na količinske in kakovostne parametre pridelka. V okviru diplomskega dela smo v vinogradu sorte 'Sauvignonasse' v Pristavem (Brda), po načelu naključne razporeditve blokov trt, zastavili primerjavo med petimi ukrepi: UNT (brez tretiranja), ELR (razlistanje pred cvetenjem), LLR (razlistanje po cvetenju), REN (razlistanje po cvetenju in senčenje z rdečimi mrežami) ter BKN (razlistanje po cvetenju in senčenje s črnimi mrežami). Tekom dozorevanja smo v odvisnosti od ukrepa spremljali osnovne kakovostne, ob trgatvi pa tudi količinske parametre pridelka. Grozdje smo ločeno vinificirali in v vinih določili osnovne kakovostne parametre, vsebnost hlapnih tiolov ter opravili senzorično analizo. Z obravnavanimi ukrepi smo le v manjši meri vplivali na kakovostne parametre grozdja, medtem, ko smo, predvsem z ukrepom ELR, pomembneje vplivali na količino pridelka in težo grozdov. V vinih smo (v korist obravnavanjem ELR, LLR in REN) opazili razlike v koncentracijah sladkorja prostega ekstrakta, poleg različnih trendov vsebnosti skupnih titracijskih kislin pa smo z ukrepi povzročili tudi nekaj razlik v vsebnostih posameznih kislin (vinska, jabolčna) ter skupnih hlapnih kislin. V primerjavi s kontrolo smo opazili povečanje vsebnosti 4MMP pri obravnavnjih BKN in ELR ter povečanje 3MH pri LLR, BKN in REN. Natančnejši pregled povzročenih sprememb in rezultatov (enoletnih) primerjav je nakazal, da učinki na opazovane parametre niso tako preprosti in linearni, da bi omogočili sistematično optimizacijo oz. da so medsebojni vplivi različnih kombinacij vinogradniških strategij na parametre grozdja kompleksni ter jih moramo uvajati nadvse previdno. Keywords: 'Sauvignonasse' (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov v območju grozdov, mreže za zaščito pred priči, mikroklima, osnovni količinski in kakovostni parametri grozdja in vina, hlapni tioli. Published in RUNG: 06.03.2018; Views: 7202; Downloads: 232 Full text (1,12 MB) |
2. |
3. Vpliv vinogradniških tehnologij na vsebnost metabolitov v grozdju sorte ‘Modra frankinja’Ana Marija Tomše, 2015, undergraduate thesis Abstract: V grozdju sorte ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), vinorodni okoliš Dolenjska, smo
leta 2013 preučevali vpliv vinogradniških tehnologij: odstranjevanja listov v predelu
grozdja (razlistanja) pred fazo cvetenja in redčenja grozdja v fazi vèraison v primerjavi
s kontrolo. Grozdje smo vzorčili teden pred trgatvijo, v času trgatve in teden po tem. V
svežem grozdnem soku smo določili vsebnost suhe snovi, skupnih titrabilnih kislin in
pH-vrednost. Vsebnost in profil antocianov smo določili v metanolnih ekstraktih
grozdnih kožic s pomočjo tekočinske kromatografije visoke ločljivosti. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je vplivalo na statistično značilno večje povprečne: mase kožic,
vsebnosti suhe snovi in pH-vrednosti v primerjavi z razlistanjem pred fazo cvetenja ob
času trgatve in teden po tem, medtem ko se kontrola ni statistično značilno razlikovala
od redčenja grozdja. Razlike v povprečni masi grozdja in vsebnosti skupnih titrabilnih
kislin med tehnologijami niso bile statistično značilne ob nobenem terminu vzorčenja.
Povprečna vsebnost skupnih monomernih antocianov v grozdju je bila ob času trgatve
največja pri redčenju grozdja v fazi vèraison, vendar razlike med tehnologijami niso bile
statistično značilne. Malvidin 3-glukozid je najbolj zastopan antocian pri sorti ‘Modra
frankinja’. Lastnost sorte je tudi manjša vsebnost acilatov od kumaratov. Redčenje
grozdja v fazi vèraison je najbolj vplivalo na izboljšano kakovost grozdja glede na
spremljane parametre. Keywords: ‘Modra frankinja’ (Vitis vinifera L.), odstranjevanje listov pred fazo
cvetenja, redčenje grozdja v fazi vèraison, antociani, profil antocianov. Published in RUNG: 15.09.2015; Views: 8637; Downloads: 313 Full text (3,95 MB) |
4. |
5. |
6. Canopy microclimate manipulation in the sustainable management of 'Pinot Noir' vineyard from Vipava valley : dissertationMelita Sternad Lemut, 2014, doctoral dissertation Keywords: Modri pinot, manipulacija mikroklime, grm vinske trte, odstranjevanje listov, profiliranje metabolitov, metabolomika, sekundarni metaboliti, polifenoli, izoprenoidi, mikrobna ekologija, fungicidi, trajnostno vinogradništvo, Vipavska dolina, disertacije Published in RUNG: 25.04.2014; Views: 7346; Downloads: 147 Link to full text This document has many files! More... |