Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 4 / 4
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Podatkovna zbirka rezultatov naloge presoje sprejemljivosti stavkov, ki so permutacijske različice osnovnega besednega reda v srbohrvaščini
Arthur Stepanov, 2024, complete scientific database of research data

Abstract: Tabela predstavlja številčne ocene sprejemljivosti stavkov, ki so permutacijske različice osnovnega stavka, ki pomeni »Učenka je prebrala zanimivo knjigo« v srbohrvaščini. Oceno sprejemljivosti vsake permutacijske različice je podalo 65 maternih govorcev srbohrvaščine leta 2021 preko spletne ankete v sklopu eksperimentalne študije besednega reda v slovanskih jezikih na Centru za kognitivne znanosti jezika Univerze v Novi Gorici. Ocene sprejemljivosti so bile podane na Likertovi lestvici od 1 (popolnoma nesprejemljivo) do 5 (popolnoma sprejemljivo).
Keywords: besedni red, srbohrvaščina, naloga presoje, sprejemljivosti stavka, psiholingvistika
Published in RUNG: 08.04.2024; Views: 225; Downloads: 1
.xlsx File (39,55 KB)

2.
Raba dvojine glede na stavčno funkcijo samostalnika in ohranjenost dvojinskih oblik v šestih slovenskih narečjih
Matic Pavlič, Arthur Stepanov, Penka Stateva, 2023, original scientific article

Abstract: Izvedli smo psiholingvistični eksperiment izražanja, in sicer opis slike dogodka s prehodnim stavkom na osnovi treh ključnih besed. Na ta način smo v šestih slovenskih narečjih raziskali rabo dvojinskih oblik samostalnika in glagola. Rezultate smo primerjali s tipologijo narečij glede izgube dvojine v slovenščini, ki jo predstavljajo geolingvistične karte v Jakop (2008) na osnovi podatkov iz Slovenskega lingvističnega atlasa. Ugotovili smo, da raba dvojine ni povezana z ohranjenostjo dvojinskih samostalniških oblik v jezikovnih sistemih slovenskih narečij, ampak le s stavčno funkcijo samostalnika. S slednjim smo prvič eksperimentalno potrdili domnevni vpliv (Tesnière 1925) glagolskega ujemanja na izražanje dvojine v slovenščini.
Keywords: dvojina, samostalnik, glagol, ujemanje, slovenščina, psiholingvistika
Published in RUNG: 12.06.2023; Views: 958; Downloads: 14
.pdf Full text (1,44 MB)
This document has many files! More...

3.
Usvajanje načela maksimiziranja predpostavke v kontekstu slovenskih glagolov 'misliti' in 'vedeti'
Manca Mušič, 2018, master's thesis

Abstract: Magistrsko delo se osredotoča na pragmatično načelo maksimiziranja predpostavke (Maximize Presupposition). Uporabljeni so bili rezultati eksperimentalne študije, ki je vključevala slovenska glagola misliti in vedeti. Glavni cilj raziskave je bil preveriti, pri kateri starosti je možno pri otrocih zaslediti poznavanje načela maksimiziranja predpostavke, njihovo zmožnost izračuna sklepov, ki jih načelo sproži, in izbire optimalne alternative. V eksperimentu sta sodelovali skupini otrok v starosti 5 in 7 let. Uporabljena metodologija in gradivo sta temeljila na referenčni študiji Stateve in drugih (2017), ki je proučevala vlogo dvojezičnosti na usvajanje načela. Rezultati magistrskega dela napeljujejo na obstoj razvojne osi usvajanja načela pred sedmim letom ter odpirajo vprašanja glede usvajanja faktivnega glagola vedeti pri petih letih.
Keywords: pragmatika, jezikoslovje, usvajanje jezika, psiholingvistika, slovenščina
Published in RUNG: 27.09.2018; Views: 4927; Downloads: 162
.pdf Full text (1,25 MB)

4.
Search done in 0.03 sec.
Back to top