Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 149
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
ʺLjubim pisma kakor nekaj živegaʺ : pisemsko omrežje Zofke Kveder
Katja Mihurko, 2024, independent scientific component part or a chapter in a monograph

Keywords: korespondenca, slovenske pisateljice
Published in RUNG: 12.04.2024; Views: 455; Downloads: 0

2.
Ljubim lepa pisma : dopisovanja avtoric slovenske moderne
2024, critical edition

Keywords: Slovenske pisateljice
Published in RUNG: 29.03.2024; Views: 431; Downloads: 6
URL Link to file
This document has many files! More...

3.
Ljubim lepa pisma : dopisovanja avtoric slovenske moderne
2024, critical edition

Keywords: Slovenske pisateljice
Published in RUNG: 29.03.2024; Views: 407; Downloads: 0

4.
The representations of female sexual desire in the works of Zofka Kveder (1878-1926)
Katja Mihurko, 2023, published scientific conference contribution abstract

Abstract: The paper examines Zofka Kveder's letters to discover the ways in which she depicts her own sexual experiences, including orgasm. Mihurko Poniž will also look for representations of sexual desire in Kveder's literary texts written in Slovenian, German, Czech and Croatian language. The latter show that Kveder was obviously not as open and direct when writing literature. Through the analysis of letters to her friends and journal editors, Kveder's struggles against the censorship of her texts by editors will be presented. These findings will be embedded in the broader historical context of bourgeois double standards and their consequences not only for women in general but for women writers in particular. The issue of (self-)censorship will be touched upon and discussed in the context of Kveder's work. Being in a special position of an author between cultures, Kveder was allowed a certain freedom in the representation of female sexual desire, which would probably not have been possible if she had been perceived only as a Slovenian writer. Therefore, the paper will explore the intersection of nationality, literature, and sexuality in the case of Zofka Kveder’s works and ego-documents.
Keywords: Zofka Kveder, spolna želja
Published in RUNG: 11.03.2024; Views: 415; Downloads: 1
URL Link to file
This document has many files! More...

5.
Ada Kristan - pozabljeno ime slovenske moderne
Katja Mihurko, 2023, published scientific conference contribution

Abstract: Prispevek je prva raziskava, ki je v celoti posvečena Adi Kristan (1876–1925). V njem predstavljamo njeno življenje in literarno ter publicistično delo, leposlovna besedila in članke, ki so povezani z njenim delovanjem v Jugoslovanski demokratski stranki ter njeno dopisovanje z Ivanom Cankarjem.
Keywords: slovenska moderna, intimnost
Published in RUNG: 11.03.2024; Views: 475; Downloads: 9
.pdf Full text (57,43 MB)
This document has many files! More...

6.
Čustvena pokrajina materinstva in materinjenja v elektronski zbirki Pisma
Katja Mihurko, 2023, published scientific conference contribution abstract

Abstract: Raziskovanje dojemanja materinstva in čustev, ki so se porajala ob materinjenju, je v preteklosti omejeno na pisne vire: sodne zapisnike, publicistične zapise, literarna dela in ego dokumente. V pismih in dnevnikih so izkušnja materinjenja in premisleki o njej največkrat izraženi bolj neposredno kot v publicističnih ali literarnih delih. Vendar so ego dokumenti, še posebno t. i. navadnih ljudi, težje dosegljivi, saj se niso tako sistematično ohranjali kot tiskana besedila in sodni zapisniki. Zato so pisma, ki so objavljena v elektronski zbirki Pisma, dragocena pričevanja o materinstvu in materinjenju ter z njima povezanimi čustvi ljubezni, veselja, žalosti, jeze in strahu. V prispevku bom predstavila možnosti iskanja vsebin, ki so povezane z materinstvom in materinjenjem v omenjeni elektronski zbirki. Na osnovi vizualizacij zbirke bom najprej pokazala, s katerimi tematikami se povezuje tematika materinstva in materinjenja v dopisovanjih avtoric slovenske moderne ter družine Kremenšek Boršnik, nato pa še kako o tem pišeta meščanka (Ivanka Kremenšek, poročena Boršnik) in slovenska pisateljica (Zofka Kveder) konec 19. in v začetku 20. stoletja.
Keywords: intimnost, materinstvo, spolna želja, korespondence, digitalna humanistika, slovenska moderna
Published in RUNG: 11.03.2024; Views: 405; Downloads: 1
URL Link to file
This document has many files! More...

7.
Kaj hoče ženska?
2024, radio or television broadcast, podcast, interview, press conference

Abstract: Kako razumeti freudovsko vprašanje Kaj hoče ženska? Zakaj ženske pravice niso pridobljene za vselej? Kakšna je bila pot pravne regulacije abortusa pri nas? Prva in druga generacija feministk sta bili zaslužni za pridobitev ženskih političnih pravic in odpravo diskriminacije na delovnem področju, v Evropi in ZDA. Kakšna je podoba feminizma danes? V oddajo bosta vključeni zgodovinarki dr. Marta Verginella in dr. Ana Cergol Paradiž, predstavili bomo tudi knjigo Naše znanstvenice: Kako so ženske soustvarjale znanost v Jugoslaviji?.
Keywords: intimnost, spolna želja, reproduktivne pravice
Published in RUNG: 11.03.2024; Views: 416; Downloads: 5
URL Link to file
This document has many files! More...

8.
Digitale Repositorien in Zusammenhang mit Zensur aufgrund des Geschlechts durch Sprache
Katja Mihurko, invited lecture at foreign university

Keywords: cenzura, slovensko gledališče, pisma, slovenska moderna, digitalna humanistika, samocenzura
Published in RUNG: 06.12.2023; Views: 678; Downloads: 0
This document has many files! More...

9.
Shaping the electronic collection Letters : discovering epistolary exchange and navigating correspondence metadata
Darko Ilin, Katja Mihurko, Ivana Zajc, Mila Marinković, 2023, published scientific conference contribution abstract

Keywords: Electronic Collection LETTERS, Distant Reading, Correspondence, Metadata
Published in RUNG: 09.11.2023; Views: 710; Downloads: 4
This document has many files! More...

10.
Reprezentacije moškega in moškosti v izbranih romanih Ivana Cankarja
Darko Ilin, 2023, master's thesis

Abstract: Magistrska naloga predstavlja raziskavo reprezentacij moških in moškosti v treh izbranih romanih Ivana Cankarja, ki je osrednji kanonski predstavnik slovenske moderne. Glavni namen raziskave je bil osvetliti različne aspekte moške identitete, ki jih avtor upodablja v svojih delih, ter preučiti, kako se ti odražajo v kontekstu takratnega družbenega in kulturnega okolja. Metodološki okvir raziskave temelji na kritičnih študijah moških in moškosti, ki izhajajo iz feministične epistemologije. To omogoča kritičen pristop k tradicionalnim predstavam o moškosti ter razumevanje družbenih konstrukcij in norm, ki oblikujejo moško spolno identiteto. V uvodnem delu magistrske naloge so predstavljeni temeljni teoretični koncepti kritičnih študij moških in moškosti, stičišča študij spolov in literarne vede ter problem reprezentacije. Sledi kritičen prikaz znanstvenih del, ki pristopajo k Cankarjevemu literarnemu delu z vidika študijev spolov, kar postavlja temelje za to raziskavo. Osrednji del magistrske naloge predstavlja analiza treh Cankarjevih romanov: Tujci (1901), Martin Kačur (1906) in Novo življenje (1908). Romani so izbrani zato, ker v središče zgodbe postavljajo moške like, kar zagotavlja plodovito polje za raziskovanje različnih reprezentacij moškosti. Skozi analizo so preučeni različni vidiki moškosti, vključno z odnosi med moškimi liki, odnosi med moškimi in ženskimi liki, pojmom očetovstva, politično moškostjo ter položajem marginalizirane moškosti v družbenem okolju. V zaključku raziskave so povzete glavne ugotovitve analize, ki nakazujejo, da Cankar v svojih romanih izrisuje kompleksne in raznolike reprezentacije moške identitete. S primerjanjem je bilo ugotovljeno, da vsi trije analizirani romani temeljijo na spopadu med tradicionalno hegemono moškostjo po eni strani in neustrezno, obrobno ali soudeleženo moškostjo po drugi.
Keywords: reprezentacije, moškosti, družbeni spol, Ivan Cankar, roman
Published in RUNG: 27.10.2023; Views: 894; Downloads: 15
.pdf Full text (787,77 KB)

Search done in 0.06 sec.
Back to top