Repository of University of Nova Gorica

Search the repository
A+ | A- | Help | SLO | ENG

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 10
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Ogrevanje na lesne pelete in trajnostne tehnologije ogrevanja v Sloveniji : magistrsko delo
Andrea Stefanović, 2024, master's thesis

Abstract: Onesnaženost okolja iz leta v leto predstavlja večji problem, na kar vpliva veliko dejavnikov. Ena izmed možnosti reševanja okolja je izboljšanje tehnologij ogrevanja. Slovenija je država z veliko gozdnate površine in prav zaradi tega je tu zaznan potencial napredka prihodnosti z vidika predelave lesa in ogrevanja z njegovo uporabo. Ekonomsko stroškovno učinkovit, eden izmed najmanjših onesnaževalcev okolja in enostaven za uporabo so nekatere od največjih prednosti uporabe lesenih peletov. Leseni peleti pa niso edini možen viri trajnostnih tehnologij ogrevanja, kar bomo ugotovili skozi magistrsko nalogo. Pri takšnih tehnologijah ogrevanja je potrebno, da je produkt koristen za družbo in gospodarstvo in, da nima negativnega vpliva na okolje. Motivacija za izbrano temo magistrske naloge izvira iz želje po novem znanju na tem področju, saj verjamem, da se po področje izjemno dobro razvijalo in da obstaja velik potencial za napredek. Namen magistrske naloge je analiziranje ogrevanja s pomočjo trajnostnih tehnologij ogrevanja s stroškovnega, uporabniškega in okolje varstvenega vidika. Končni cilj naloge je ugotoviti kateri način ogrevanja je najbolj efektiven in cenovno dostopen, pa tudi kateri vir za ogrevanje je trenutno najbolj uporabljen na trgu.
Keywords: ogrevanje, samooskrba, trajnostne tehnologije, gospodarstvo, ogljični odtis, Slovenija, magistrske naloge
Published in RUNG: 05.06.2024; Views: 453; Downloads: 2
.pdf Full text (2,08 MB)

2.
Stavbe in trajnostna energija
Henrik Gjerkeš, 2021, professional article

Abstract: Ustrezna izbira tehnologije za oskrbo stavb z energijo z visokim deležem OVE je z vseh vidikov - okoljskega, ekonomskega in družbeno-socialnega izrazito bolj trajnostna od fosilnih goriv.
Keywords: trajnostna energija, stroški onesnaževanja, samooskrba
Published in RUNG: 25.01.2022; Views: 1854; Downloads: 0
This document has many files! More...

3.
4.
Izmenjava izkušenj in sodelovanje z občino Železna Kapla na področju energetike
Drago Papler, 2015, other component parts

Keywords: samooskrba, upravljanje z energijo, elektroenergetika
Published in RUNG: 21.05.2020; Views: 2643; Downloads: 0
This document has many files! More...

5.
Samooskrbne elektrarne kot razpršen proizvodni vir v omrežju
Drago Papler, 2020, original scientific article

Keywords: elektroenergetika, sončne elektrarne, samooskrba, proizvodni viri
Published in RUNG: 20.05.2020; Views: 2550; Downloads: 0
This document has many files! More...

6.
Rast razpršenih proizvodnih virov energije
Drago Papler, 2019, professional article

Keywords: elektrarne, proizvodnja, električna energija, obnovljivi viri, distribucija, omrežja, samooskrba, statistična analiza
Published in RUNG: 20.05.2020; Views: 3070; Downloads: 0

7.
8.
9.
Energetska samooskrba v krožnem gospodarstvu – primer občine Kočevje
Henrik Gjerkeš, Valter Pisk, Marjana Šijanec-Zavrl, 2017, published professional conference contribution

Abstract: Koncept krožnega gospodarstva temelji na načelu identifikacije in čim večjega izkoriščanja endogenih potencialov ter dviga dodane vrednosti v lokalnem okolju z vsemi multiplikativnimi učinki, ki pri tem nastanejo. Največji, še ne v zadostni meri izkoriščen razvojni potencial občine Kočevje predstavlja gozd. Koncept krožnega gospodarstva v občini Kočevje je zasnovan na izhodišču, da z območja občine ne odide noben hlod neobdelan in da se lesna biomasa izkoristi v največji možni meri ob hkratnem poviševanju stopnje lokalne energetske samooskrbe na poti v nizkoogljično skupnost. To vključuje celovito, trajnostno gospodarjenje z gozdom, sečnjo in spravilo hlodov ter pripravo lesa za proizvode z višjo dodano vrednostjo ob istočasni izrabi manjvrednega lesa in ostankov za proizvodnjo toplotne in električne energije. Celovitost trajnostne verige lesa zagotavlja vključitev socialnega podjetništva, izobraževanja kadrov, dodatnega usposabljanje zaposlenih in ohranjanja obstoječih oziroma ustvarjanje novih zelenih delovnih mest. Krožno gospodarstvo v občini Kočevje je organizirano v obliki centra predelave lesa za celovito ravnanje z lesno biomaso, ki ga upravlja gospodarska družba v javni lasti. Krožni proizvodni proces, začet z zbiranjem lesne biomase z vsemi elementi, se nadaljuje z žagalno linijo, opcijsko s peletarno, in se sklene s sušilnicami, ki deskam povišajo dodano vrednost, ter kogeneracijskim sistemom s procesom uplinjanja (manjvredne) lesne biomase za proizvodnjo električne in toplotne energije. Neposredni trajnostni učinki implementacije krožnega gospodarstva so obogatitev javnih sredstev za 3,2 mio EUR in 45 novih zelenih delovnih mest v prvih 15 letih delovanja, povečanje lokalne samooskrbe z električno energijo za 12 % in zmanjšanje emisije CO2 za 3.920 t na leto. Postopno uvajanje krožnega gospodarstva v občini Kočevje je primer uspešne in racionalne implementacije dolgoročne razvojne strategije Slovenije za trajnostni razvoj lokalnih skupnosti, oživitev lesnopredelovalne industrije in dvig konkurenčnosti gospodarstva v Sloveniji.
Keywords: Krožno gospodarstvo, lokalna samooskrba, obnovljivi viri energije, gozdno-lesna veriga
Published in RUNG: 24.01.2018; Views: 4855; Downloads: 0
This document has many files! More...

10.
Krožno gospodarstvo kot koncept uspešnega razvoja Slovenije
Henrik Gjerkeš, 2016, interview

Keywords: krožno gospodarstvo, trajnostni razvoj, lokalna samooskrba
Published in RUNG: 26.10.2016; Views: 5390; Downloads: 0
This document has many files! More...

Search done in 0.03 sec.
Back to top